Beläggning utomhus

Beläggning utomhus: Vilken ytbeläggning passar egentligen bäst på en infart asfalt, betong eller gräs?

Det är säkert många som väljer beläggning till terrassen, infarten eller trädgårdsgången efter pris eller utseende. Helt fel!

Ytbeläggningen bör väljas efter vad den skall användas till.

Gången till soptunnan skall t.ex. lätt kunna skottas. En grusad infart kan punktera cyklarna och småstenarna fastnar i bildäcken och slungas av när bilen kommer upp i fart. En mjuk beläggning på terrassen gör att både bord och stolar sjunker ner.

Beläggningen ska ligga lite högre

Ju mera du har jämfört olika material, desto större är chansen att du blir riktigt nöjd med beläggningen. Oavsett vilken beläggning du väljer bör du lägga stigen, gången eller infarten en smula högre än omgivningen så att det inte samlas vatten på beläggningen.

Så väljer du rätt underlag

Oavsett vilken du beläggning du väljer har underlaget avgörande betydelse för det färdiga resultatet. Inte bara typen av underslag under beläggningen men även behandlingen av den har betydelse.

Det mest använda underlaget till beläggningar är grus. Det ska stampas väl och eventuellt vattnas lätt, innan du lägger beläggningen. Är underlaget inte stampat ända ut i kanterna, kommer beläggningen och kantstenarna med tiden "välta".

Krossad betong under beläggningen

Det finns ett lysande alternativ till grus. Det är krossad betong en återvinningsprodukt, som packas utmärkt under din beläggning och blir mycket hårt. Priset är också förnuftigt.

Enda nackdelen är att krossad betong inte kan blandas med jorden, om du senare vill ta bort beläggningen och lägga om trädgården. Här är du tvungen att antingen återanvända den krossade betongen till exempelvis trädgårdsgång eller ta bort den från trädgården.

Beläggning till tung trafik

Ofta är det tillräckligt att bara använda grus eller krossad betong under beläggning. Men ska underlaget kunna klara tung trafik på beläggningen är det nödvändigt att starta med ett lager förstärkningsgrus.

Det innehåller större stenar och kan därför tåla större tryck på beläggningen. Förstärkningsgruset är också nödvändigt om alven på mark är lerig eller mycket sandig.