Så här väljer du rätt beläggning utomhus
Vi har delat upp de olika materialen i sex grupper och dessa har sina för- och nackdelar. Några material är mycket slitstarka medan andra är snygga men inte så praktiska.
Gjutna material
I denna grupp finner vi betongstenar och asfalt. De är starka material som tål det mesta. Men de är å andra sidan så kompakta och hårda att de är olämpliga vid t.ex. klätterställningar.
Specialmaterial
Fallskyddsmattor, som ofta kallas gummiplattor, är mycket ovanliga i privata trädgårdar men ett bra val där man önskar ett fjädrande underlag. Marktegel är slitstarkt och håller sig snyggt länge.
Natursten
Natursten är det perfekta valet för dem som lägger vikt vid det estetiska och exklusiva. Det ser ju onekligt snyggt ut med huggen granit på terrassen eller garageinfarten.
Trä
En beläggning av trä håller inte lika länge som flera av de andra materialen. Å andra sidan är trä nästan alltid både snyggt och naturligt i trädgården. Och du kan själv lägga en träterrass.
Grus
Det är populärt med grusgångar och det beror inte bara på det låga priset. Man kan lägga grus nästan överallt, men man bör ha tid att kratta och rensa ogräs.
1. Gjutna material
2. Specialmaterial
3. Natursten
4. Trä
5. Grus
6. Växter
Så här väljer du rätt underlag
Det finns stor risk att den nya beläggningen inte förblir så snygg som du önskar. Och det är om du inte väljer rätt underlag.
Oavsett vilken beläggning du väljer har underlaget mycket stor betydelse för hur snyggt det ser ut när du är klar med beläggningen. Och det är inte bara materialen som är viktiga utan även de sätt du behandlar dem på.
Det vanligaste underlaget är sättgrus (som även kallas betonggrus). Gruspartiklarna är upp till 8 mm stora och det jämnas till ordentligt innan du lägger stenar. Men det räcker inte med enbart sätt-grus om du vill lägga en terrass av betongstenar.
Under sättgruset krävs ofta ett bärlager, och det läggs av bärlagergrus med upp till 40 mm stora stenar som skall stampas och vibreras ordentligt samt vägas av innan sätt-gruset läggs på.
Om underlaget inte har vi-brerats kan gruset sjunka och därmed bildas det svackor i din beläggning. Bärlagergruset är nödvändigt om du har tänkt köra bil på den färdiga beläggningen.
Ett annat underlag är väggrus med partiklar på upp till 16 mm i diameter. Det kan användas under de flesta beläggningar.
Om marken är lerig eller mycket sandrik kan det vara nödvändigt med ett ännu kraftigare och stabilare bärlager och i så fall föredrar yrkesfolk en bädd av stenkross som man sedan lägger bärlagergrus och sättgrus på.
Så här skall underlaget se ut under beläggningen:
Beläggningen kan vara exempelvis:
- Betongplattor
- Betongstenar
- Skiffer
- Klossar
- Marktegel
- Gatsten
- Smågatsten
- Kullersten
- Natursten
Fiberduk - här och där
Innan du lägger förstärkningsgrus på en lerig eller lätt och sandrik jord är det nödvändigt att täcka marken med fiberduk. Det är annars stor risk att stenar och sandpartiklar arbetar sig ner i marken och det får till följd att din terrass sjunker. Marken sätter sig, som man brukar kalla fenomenet.
Ett annat sätt är att lägga fiberduk precis under beläggningen. Då hindrar den ogräs, t.ex. maskrosor, att slå rot. Fiberduken är emellertid inte billig och underlaget måste komprimeras ordentligt med vibrator. Så frågan är om du hellre vill rensa ogräs då och då …