Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Skära ut en rundning

Spara artikel Du måste vara inloggad för att kunna spara artiklar

Ska man skära ut en rundning i en platta, till exempel för ett brunnslock, har stensättaren ett bra tips.

Omkretsen på brunnslocket ritas upp med krita på plattan. Med en vinkelslip skär stensättaren en ränna längs markeringen. Stensättaren håller vinkelslipen i vinkel för att kunna följa kurvan.

Sedan skär stensättaren tre snitt i plattan. Ett i vardera änden av kurvan och en tvärs över som förbinder de två första. Därmed har en fyrkant sågats ut och den knackas bort med en slägga. För att få bort det sista av godset skär stensättaren in till markeringen på var tredje centimeter hela vägen längs rundningen.

De små tapparna knackas bort med hjälp av en mejsel. De lossnar lätt. På de större tapparna i mitten slår stensättaren direkt med släggan, eftersom han inte riskerar att träffa den del av plattan som ska användas.

Mejseln används återigen för att få bort de sista bitarna. Nu testar vi att lägga den tillsågade plattan mot brunnslocket och som synes passar plattan perfekt. Metoden kan för övrigt användas till alla slags rundade utsågningar.

Skapa Profil

purchase.course_name_message

Skapa Profil
Du ska skriva in ditt förnamn
Skriv in ditt efternamn
Ogiltig e-postadress
Ditt lösenord ska bestå av minst 6 tecken
Visa
signup.credentials_form.terms_error
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa
Tillbaka