Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Så här byter du en skadad platta

Skriv ut Spara artikel

En sprucken platta är inte vacker att titta på, men lyckligtvis kan den lätt bytas. Tekniken är densamma oavsett om det handlar om stor och tung golvklinker eller litet och lätt väggkakel. Men var försiktig, så att de omkringliggande plattorna förblir oskadda.

Det gäller att ta bort den skadade plattan i mindre delar, så att man inte riskerar att slå av flisor från intilliggande plattor.

Det gäller att ta bort den skadade plattan i mindre delar, så att man inte riskerar att slå av flisor från intilliggande plattor.

Det gäller att ta bort den skadade plattan i mindre delar, så att man inte riskerar att slå av flisor från intilliggande plattor.

Det gäller att ta bort den skadade plattan i mindre delar, så att man inte riskerar att slå av flisor från intilliggande plattor.

TA BORT DEN SKADADE PLATTAN

Ta bort den skadade plattan: Innan man börjar banka på den skadade plattan, ska den friläggas från de angränsande plattorna.

1. Innan man börjar banka på den skadade plattan, ska den friläggas från de angränsande plattorna. Annars är risken att de också knäcks eller lossnar. Det gäller speciellt för glaserade plattor.

Ta bort den skadade plattan: Plattan knackas bort med hammare och mejsel.

2. Plattan knackas bort med hammare och mejsel. Nära fogarna ska mejseln hållas lodrätt. Det gäller att vara försiktig, så att de angränsande plattorna inte skadas.

Ta bort den skadade plattan: Området rensas från det värsta skräpet.

3. Området rensas från det värsta skräpet. Därefter slås överflödigt bruk och rester av plattan bort. Slå försiktigt bort från eller parallellt med kanterna – aldrig in mot dem.

Ta bort den skadade plattan: Rensa och ta bort de sista ojämnheterna.

4. Rensa och ta bort de sista ojämnheterna. Ytan ska vara helt jämn, så att den nya plattan kan ligga helt plant.

Ta bort den skadade plattan: För att säkerställa att fixet kan fästa, rengör man undan ordentligt med kvast eller dammsugare.

5. För att säkerställa att fixet kan fästa, rengör man undan ordentligt med kvast eller dammsugare. Kolla så att plattan passar. Den ska ligga under övriga plattors höjd, så det finns plats för fixet.

TIPS: Färga fogen

  • Om man bara ska sätta en enda platta, är det en bra idé att köpa färdigblandad fog. Det finns i små förpackningar och är färdigt att använda.

  • Den befintliga fogen på golv eller vägg har nästan alltid skiftat färg – beroende på slitage. Om det inte går att hitta en fogmassa som passar exakt, kan man testa att röra i lite torrt färgpigment i fogen för att anpassa färgen. Färgpigment finns på byggmarkanden eller i färghandeln.

LÄGG DEN NYA PLATTAN

Lägg den nya plattan: Underlaget fuktas rejält, så att det inte suger ut fukten ur fixet för snabbt.

1. Underlaget fuktas rejält, så att det inte suger ut fukten ur fixet för snabbt. För torrt underlag ger dålig vidhäftning och mycket kort tid för att justera plattan på plats.

Lägg den nya plattan: Blanda bruket ordentligt, enligt instruktion, och fördela det med en murslev.

2. Blanda bruket ordentligt, enligt instruktion, och fördela det med en murslev. Dra därefter spår med en tandspackel. För en platta av den här storleken passar en 6 mm-tandspackel.

Lägg den nya plattan: Lägg den nya plattan på plats och tryck till.

3. Lägg den nya plattan på plats och tryck till. Ta upp den igen och kolla så det sitter bruk på minst 2/3 av ytan. Fyll på mer bruk, om det behövs, lägg plattan på plats och tryck ned den ordentligt.

Lägg den nya plattan: Efter ett dygn kan man foga.

4. Efter ett dygn kan man foga. Blanda ihop fogmassan enligt paketets instruktioner och arbeta massan diagonalt över fogarna med en fogbräda av gummi. Håll spackeln lite snett under arbetet.

Lägg den nya plattan: För en fogsvamp diagonalt över fogarna för att ta bort överflödig fogmassa, och låt fogen vila i ett dygn.

5. För en fogsvamp diagonalt över fogarna för att ta bort överflödig fogmassa, och låt fogen vila i ett dygn. Därefter avlägsnas spår av torkad fog med en urvriden trasa.

Tips för små plattor

När det gäller små golv- och väggplattor, finns det inte utrymme att sätta fix på underlaget. Då appliceras bruket på baksidan av plattan. Därefter vickas plattan på plats och placeras så exakt som möjligt genom små tryckande cirkelrörelser.

Byt en platta i golv eller vägg: Tips för små plattor

2 ALTERNATIV NÄR PLATTAN SKA TAS BORT

2 alternativ när plattan ska tas bort: När plattan ska friläggas i fogarna, kan det göras med en multicutter med sågblad eller karbidsegmentsågklinga. En vinkelslip är också effektiv, men den hugger lätt.

När plattan ska friläggas i fogarna, kan det göras med en multicutter med sågblad eller karbidsegmentsågklinga.

En vinkelslip är också effektiv, men den hugger lätt. Man måste arbeta noggrant och mycket försiktigt, så att de intilliggande plattorna inte går sönder.

2 alternativ när plattan ska tas bort: Slutligen tar man bort fogen genom att försiktigt kratsa ut den med en plattmejsel.

Slutligen tar man bort fogen genom att försiktigt kratsa ut den med en plattmejsel.

Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.

Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa

password_reset.form.password_is_changed

Din beställning
Beställning
Skapa Profil
Du är på väg att köpa tillgång till:
Artikel: Så här byter du en skadad platta
Totalt pris: null purchase.price.currency
Mer för mindre?
Få över 1 000 byggbeskrivningar och full digital åtkomst för bara 29 kronor
    • Tillgång till över 1 000 digitala byggbeskrivningar
    • Du kan säga upp din prenumeration när som helst.
    • Efter erbjudandet fortsätter prenumerationen som en tillsvidareprenumeration för 79 kr i månaden
Endast 29 kr första månaden
Du ska skriva in ditt förnamn
Skriv in ditt efternamn
Ogiltig e-postadress
Ditt lösenord ska bestå av minst 6 tecken
Visa
signup.credentials_form.terms_error
Tillbaka
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa
Tillbaka