SÅ HÄR sätter du snyggt metrokakel i duschen

Det kan vara en utmaning att sätta upp metrokakel på väggarna i en duschhörna, men det historiska kaklet belönar dig med ett ovanligt ljusspel.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
4 dagar
Pris
350 kr/m2
Metrokakel – så sätter du upp det

Även i ett rum där allt bara är vitt blir väggarna levande när alla fasetterna xpå kaklet reflekterar ljuset i oändligt många nyanser.

Intro

De fasade kanterna på de populära kakelplattorna reflekterar ljuset på ett elegant sätt och även om det är en utmaning att pussla ihop dem på plats så är det värt besväret. Kaklet har en gång i tiden skapats för att reflektera det sparsamma ljuset på metrostationerna i Paris och det kan göra samma nytta i ett badrum, där det också medverkar till en retrostil.

Metrokakel kan vara knepigt

Men de fasade kanterna på plattorna kan ställa till besvär när du sätter upp dem och framför allt när du fogar mellan dem. Det är dessutom rätt svårt att skära plattorna på ett snyggt sätt. Du måste också tänka på att om de reflekterande, fasade kanterna ska komma till sin rätt måste du skapa ett snyggt mönster.

Läs också: Slipp besväret – sätt bara kakel på kakel

Metrokakel är alltså inte den enklaste lösningen i ett litet badrum och det är viktigt att du planerar uppsättningen noga. Men när du väl sedan kommer igång, ska du bara arbeta noggrant för att få ett perfekt resultat.

Instruktion

01
Första raden måste pusslas ihop på plats 7 Steg

Du måste alltid räkna med att anpassa den nedre radens plattor längs den undre kanten för att kunna följa golvet och för att få en sammanhängande vågrät ovankant.

På en ”vanlig” vägg skruvar man ofta fast en list på väggen som man sätter den näst nedersta raden på när plattorna i denna sätts upp. Men för att inte skada tätskiktet på väggarna pusslar vi in varje platta i den nedersta raden. Varje platta skärs till och ställs sedan på brickor för att ge plats för en fog.

1

Vi börjar på den lägsta punkten i duschhörnan. Där ställer vi en platta på 4 mm distansbrickor (för att få plats för en fog under den). Den lägsta punkten är längs den väggnära golvbrunnen.

2

Ett vågrätt streck i nivå med den första plattans ovankant dras över hela väggen. Strecket talar om för oss var ovankanten på övriga plattor ska placeras. Golvet har lagts med fall mot brunnen.

3

Samtliga plattor i den nedersta raden sågas av i underkant för att ovankanten på varje platta ska följa strecket på väggen. Det är viktigt att komma ihåg 4 mm luft under plattan för en fog.

4

Kakelfixet blandas och läggs på med en 4 mm tandspackel. Vi testar konsistensen genom att trycka in en kakelplatta i fixet och drar loss den. När baksidan kollas ska minst 80 procent vara täckt med kakelfix.

5

De första kakelplattorna sätts upp. De placeras till att börja med på 4 mm distansbrickor för att få plats för en fog. Därefter trycks de fast i fixet.

6

Ett nytt vågrätt streck dras lite högre upp på väggen. Det hjälper oss att styra plattornas placering nu när vi har täckt det första strecket med kakelfix.

7

Plattornas placering kan justeras om de inte sitter rätt. Det kan göras med tunna avståndsbrickor så att ovankanten håller samma avstånd upp till strecket som föregående kakelplatta.

02
Väggen byggs upp på den nedre raden 2 Steg

Även om kakelfixet binder fast plattorna på väggen kan det inte förhindra att plattorna glider lite innan massan har härdat. Men med den nedersta raden på plats har du en vågrät kant som underlag för de andra plattorna. I varje fog lägger du ett 4 mm fogsnöre. Precis som kakelkryss håller fogsnöret isär plattorna och med snöret har du lättare för att justera fogbredden - om så behövs. Det är också lätt att ta bort fogsnöret när kakelfixet har härdat.

Är fixet för torrt fäster inte kaklet, är det för vått glider kaklet.

1

Fogsnöret stöttar plattorna i raden ovanför. Det finns flera tjocklekar att välja bland och här har vi valt ett 4 mm snöre till de små plattorna. Det går snabbt och lätt att använda snöret som också lätt tas bort.

2

Fogarna rensas noga innan kakelfixet hinner härda. Om det finns mörkt kakelfix kvar i fogen och du sedan fogar med ett ljust fogbruk, så kan du se fixet som en mörk fläck.

03
Fogarna kräver tid och noggrannhet 3 Steg

1

Dra ut fogbruket med en gummispackel när fixet har härdat. Massan ska arbetas ner i fogarna. Eftersom kaklet har fasade kanter tar det sin tid. Välj en mjuk gummispackel. Blanda endast lite fogbruk i sänder.

2

Överflödigt fogbruk tas bort med en fuktig svamp när fogen är fast. En fogbalja med rulle är oumbärlig. Den uppskurna svampen tar bort överflödigt fogbruk och sedan trycker du ut vattnet på rullarna.

3

Den sista matta hinnan av kalk torkas bort med torra bomullstrasor när fogen börjat bli fast (20-30 min). Använd inte kalklösande produkter när du tvättar eftersom de drar in i fogen och gör den porös.

Material

  • Metrokakel, 7,5 x 15 cm
  • Kakelfix
  • Vit fogmassa

Specialverktyg

  • Fogsnöre, 4 mm
  • Kakelfogningssats med skumbräda och fogbalja med rulle
  • Mjuk gummispackel
  • Kakelskärare

Tidsförbrukning

Cirka 350 kr/m² för färdig vägg.

Pris

3-4 dagar inkl. torktid.

Svårighetsgrad

Det är inte svårt att sätta upp plattorna, men det krävs att du är noggrann och har stort tålamod!

Video

TEKNIK: Dela kakel

Med en kakelkap går det både snabbt och lätt

TEKNIK: Kakel på utvändigt hörn

Skär kanten snett, så att kaklet kan mötas i en fog

TEKNIK: Fogning av kakel

Arbeta diagonalt över kaklet, så blir fogarna snygga

TIPS: Rätt fogmassa till plattorna

TIPS: Skydda badrumskaklet

Tips & Tricks

Historiskt kakel med nya toner

Historiskt kakel med nya toner I de mer än 100 år gamla metrostationerna under Paris kan du se den ursprungliga ljusa kakelplattan, som är dubbelt så lång som den är hög. Men du hittar också färgade plattor, kvadratiska plattor och mosaik.

De har dykt upp senare som spännande komplement och utvecklats i takt med att kakel smugit sig in på väggarna i både kök och badrum. Från början fanns de endast i herrskapliga bostäder och i dag finns de karaktäristiskt fasade kakelplattorna i flera kulörer och format.

Den svarta varianten av kaklet spelar på ett helt annat sätt med ljuset än den vita plattan gör. Färgade plattor kan med fördel användas som dekor bland vita.

Inredare och designers använder ofta metrokakel, som kan användas på många sätt - från den enkla vita väggen till spännande dekor med kulörta plattor.

Metroplattorna kommer naturligtvis från metron i Paris, men även i New York kaklar man stationerna. Där använde man från början en slätare platta och den kallar vi i dag subway och även den kunde sprida det sparsamma ljuset.

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

Andra läser just nu ....

Mer i samma kategori Kakel och klinker