Byggbeskrivningar
Lätt
Svår
Metrokakel – så sätter du upp det

Även i ett rum där allt bara är vitt blir väggarna levande när alla fasetterna xpå kaklet reflekterar ljuset i oändligt många nyanser.

De fasade kanterna på de populära kakelplattorna reflekterar ljuset på ett elegant sätt och även om det är en utmaning att pussla ihop dem på plats så är det värt besväret. Kaklet har en gång i tiden skapats för att reflektera det sparsamma ljuset på metrostationerna i Paris och det kan göra samma nytta i ett badrum, där det också medverkar till en retrostil.

Metrokakel kan vara knepigt

Men de fasade kanterna på plattorna kan ställa till besvär när du sätter upp dem och framför allt när du fogar mellan dem. Det är dessutom rätt svårt att skära plattorna på ett snyggt sätt. Du måste också tänka på att om de reflekterande, fasade kanterna ska komma till sin rätt måste du skapa ett snyggt mönster.

Läs också: Slipp besväret – sätt bara kakel på kakel

Metrokakel är alltså inte den enklaste lösningen i ett litet badrum och det är viktigt att du planerar uppsättningen noga. Men när du väl sedan kommer igång, ska du bara arbeta noggrant för att få ett perfekt resultat.

Ladda ned hela artikeln och se hur du sätter upp metrokakel.

Historiskt kakel med nya toner

Historiskt kakel med nya toner I de mer än 100 år gamla metrostationerna under Paris kan du se den ursprungliga ljusa kakelplattan, som är dubbelt så lång som den är hög. Men du hittar också färgade plattor, kvadratiska plattor och mosaik.

De har dykt upp senare som spännande komplement och utvecklats i takt med att kakel smugit sig in på väggarna i både kök och badrum. Från början fanns de endast i herrskapliga bostäder och i dag finns de karaktäristiskt fasade kakelplattorna i flera kulörer och format.

Metrokakel – gör så här

Den svarta varianten av kaklet spelar på ett helt annat sätt med ljuset än den vita plattan gör.

Metrokakel – gör så här

Färgade plattor kan med fördel användas som dekor bland vita.

Metrokakel – gör så här

Designers har verkligen tagit till sig det klassiska metrokaklet och de används både i sin enkla, vita originalvariant ...

Metrokakel – gör så här

... och i helt nya färgskalor.

Metrokakel – gör så här

Metroplattorna kommer naturligtvis från metron i Paris, men även i New York kaklar man stationerna. Där använde man från början en slätare platta och den kallar vi i dag subway och även den kunde sprida det sparsamma ljuset.