GOLV: Stora platter på golvet kan skapa harmoni och lugn och ro i ett rum.

GOLV: Stora platter på golvet kan skapa harmoni och lugn och ro i ett rum.

HUR SKA MAN ARBETA MED KLINKER OCH KAKEL?

Plattorna sätts eller läggs i fästmassa, vanligen kallad kakelfix. Massan dras ut med tandspackel och ytan ska vara ren och torr innan massan läggs på. Tänderna på tandspackeln ska anpassas i storlek efter storleken på de plattor som ska sättas eller läggas. Ju mindre plattor, desto mindre tänder.

När plattorna sätts eller läggs är det klokt att använda antingen kakelkryss eller fogsnöre för att få fogarna lika breda. Det är lättast att använda kakelskärare för att dela en platta. Rundningar skapas med en kakeltång.

Det finns dessutom specialsågblad till sticksågar och specialkapskivor till vinkelslipar. När plattorna har satts ska fogarna fyllas igen med fogbruk.

LÄS OCKSÅ: Få snygga plattor med en kakelskärare

**KLINKER**
Klinker och kakel används ofta om alla keramiska plattor, men det är skillnad mellan dem – även om den inte alltid syns. Klinker bränns vid högre temperature och är därför hårdare än kakel.

KLINKER Klinker och kakel används ofta om alla keramiska plattor, men det är skillnad mellan dem – även om den inte alltid syns. Klinker bränns vid högre temperature och är därför hårdare än kakel.

**PLATTOR**
Keramiska plattor är ett samlingsnamn för kakel och klinker som används i bostaden. Vill du använda plattorna utomhus måste du först ta reda på om de tål frost.

PLATTOR Keramiska plattor är ett samlingsnamn för kakel och klinker som används i bostaden. Vill du använda plattorna utomhus måste du först ta reda på om de tål frost.

**MOSAIK**
Mosaik säljs oftast på nät och då blir det enklare att sätta eller lägga mosaiken. Med mosaik er det lätt att skapa personligt mönster. Mosaik finns även av natursten, metall och glas.

MOSAIK Mosaik säljs oftast på nät och då blir det enklare att sätta eller lägga mosaiken. Med mosaik er det lätt att skapa personligt mönster. Mosaik finns även av natursten, metall och glas.

**NATURPLATTOR (HÅRDA)**
Hårda stenmaterial som granit och skiffer används också till tillverkning av plattor. Både granit och skiffer tål hårt slitage och kan med fördel läggas i till exempel en hall, entréutrymmen och korridorer.

NATURPLATTOR (HÅRDA) Hårda stenmaterial som granit och skiffer används också till tillverkning av plattor. Både granit och skiffer tål hårt slitage och kan med fördel läggas i till exempel en hall, entréutrymmen och korridorer.

**NATURPLATTOR (MJUKA)**
MMarmor och kalksten är två vackra material men tyvärr också ganska ömtåliga. Men genom polering kan marmor användas även i trappor. Normalt tål inte kalkplattor avkalkningsmedel.

NATURPLATTOR (MJUKA) MMarmor och kalksten är två vackra material men tyvärr också ganska ömtåliga. Men genom polering kan marmor användas även i trappor. Normalt tål inte kalkplattor avkalkningsmedel.

**GLASMOSAIK**
Små plattor av glas kallas mosaik och säljs på nät. Ett nät är normalt 327 x 327 mm. Glasmosaik är hård och ytan blank. Den små bitarna tål i regel frost och kan därför användas utomhus.

GLASMOSAIK Små plattor av glas kallas mosaik och säljs på nät. Ett nät är normalt 327 x 327 mm. Glasmosaik är hård och ytan blank. Den små bitarna tål i regel frost och kan därför användas utomhus.

**METALLMOSAIK**
Små plattor av stål, aluminium eller koppar säljs också på nät precis som leroch glasmosaik. Det finns flera utseenden att välja bland. Används främst i kök och endast på väggar.

METALLMOSAIK Små plattor av stål, aluminium eller koppar säljs också på nät precis som leroch glasmosaik. Det finns flera utseenden att välja bland. Används främst i kök och endast på väggar.

STORLEKAR PÅ KAKEL OCH KLINKER:

Klinker, kakel och andra plattor finns i en mängd storlekar från mosaic på till exempel 20 x 20 mm upp till stora golvplattor på 798 x 798 mm.

De vanligaste formaten är:

  • 10,8 x 10,8 cm
  • 14,7 x 14,7 cm
  • 19,7 x 19,7 cm
  • 29,7 x 29,7 cm
  • 59,7 x 59,7 cm

Rektangulära plattor säljs ofta i dessa storlekar:

  • 9,7 x 19,7 cm
  • 9,7 x 29,7 cm
  • 14,7 x 29,7 cm
  • 19,7 x 39,7 cm

TIPS: Det är en fördel att välja små plattor till golv i duschutrymmen eftersom det är lättare att lägga dem med korrekt fall mot golvbrunnen.

När du köper keramiska plattor är det förnuftigt att köpa lite fler än vad som antas gå åt till arbetet. Dels kan du råka ut för spill under läggningen, dels är det smart att ha ett par plattor i reserv.

HÅRDA KLINKER

Hur stark en keramisk platta är kan du få veta genom att kolla hårdheten. Denna framgår av tillverkarens material och anges i bland på plattornas baksida.

Hårdheten anges med en skala (1-5) och 5 är hårdast. Ska du lägga klinker i en hall bör du välja hårdhet 4 eller 5.