Duellen: Skruven vs. Spiken

Skruvar och spikar håller ihop, men de är inte överens om vilken som är bäst.

Skruvdragaren och den moderna skruven gör det svårt för spiken att hävda sitt berättigande. I dag finns det skruvar för alla material.

Skruven - Stark och kan lätt tas bort

Det är gängorna som griper tag i materialet och håller fast skruven. Och det är gängorna som det möjligt att lossa skruven. Men huvudet är stort och syns ofta och skruven är dyrare än spiken

LÄS OCKSÅ: Den effektiva spikpistolen

Skruven har utvecklats enormt de senaste 30-40 åren, och tack vare allt bättre och effektivare skruvdragare har det blivit lätt att dra i en skruv.

Skruvens viktigaste fördelar är dock desamma som förr i tiden. Det är gängorna som skär sig in i materialet och biter sig fast, och tack vare gängorna kan skruven pressas in utan att slå bort underlaget (som en spik gör). Efteråt kan man ångra sig och dra ut skruven och ta isär arbetsstyckena.

När vi i dag talar om skruvar menar vi inte de gamla tjocka träskruvarna som var koniska och som drogs i för hand med spårskruvmejsel. Nej, vi talar om moderna skruvar som har en mycket smal stam och breda, vassa gängor, som ger stor utdragsstyrka, och som nästan inte kan dras i för hand. Skruven är i dag gjord för montering med skruvdragare, och det finns en skruv för varje material och för nästan varje uppgift.

Tack vare den smala stammen är det inte alltid nödvändigt att förborra för att arbetsstycket inte ska spricka. Förborr-ning ger annars en snabb och stark montering av skruven.

Kortare och starkare

De största skillnaderna mellan skruvarna är huvudets utformning och det material som skruven är gjord av samt skruvens ytbehandling. Men det är skillnad också mellan gängorna som har utformats för olika material och kombinationer av material. Det är med andra ord lättare att lösa många uppgifter i dag än för 30 år sedan. Å andra sidan tvingas du oftare till byggvaruhuset för att köpa skruvar som passar just det arbete du håller på med.

En av skruvarnas fördelar är hög dragstyrka, som lätt fixerar allt från skeva skivor till böjda brädor. En annan fördel är att skruven inte behöver dras i så långt för att få grepp.

Skruven kan ofta dra arbetsstycket på plats, och eftersom skruven drar i sig själv behöver du samma fasta underlag som när du spikar.

Sammafattning

Skruven är överlägsen spiken när det är tal om styrka. Den är lätt-tare att arbeta med och den kan dras ut igen. Men den är dyrare, svårare att dölja och ofta för stor för tunna lister.

Spiken billig, snabb och diskret

Spiken har sedan Noak byggde sin ark hållit ihop det vi önskat sammanfoga, och det kommer den trots sin enkelhet att göra även i framtiden. Men då kanske vi skjuter in spiken med maskin.

Spik- och dyckertpistolen har gjort att spiken kan ta tillbaka marknadsandelar från skruven. Med en pistol arbetar du ruskigt snabbt och effektivt.

Spiken är enkel, billig och snabb. Vi har använt spikar sedan Noak byggde arken och det kommer vi att göra i all framtid - även om skruven lagt sig i omkörningsfilen och lämnat spiken långt bakom sig. Det finns åtskilliga anledningar till att spiken har en framtid.

Först och främst för att det är busenkelt att slå i en spik. Du behöver inte leta efter en passande bits. Du behöver ingen maskin som ska ha batteri eller sladd. Du behöver inte förborra och du klarar dig med nästan alla redskap som kan slå, även om hamma-SPIKEN ren är det bästa verktyget. Men spiken har även andra fördelar.

En av dem är det lilla huvudet, som inte syns när spiken har slagits i. Det räcker med en strykning med färg för att huvudet ska försvinna, och små dyckerthuvuden försänks nästan av sig själva. Om inte annat är det lätt att försänka dem så att de blir osynliga.

De flesta väljer spikar till plank och träfasader, men även till finare uppgifter kan spiken användas. Framför allt små specialspikar med pyttesmå huvuden, som lätt döljs i träet. Så länge spiken är tillräckligt tjock för att slås i utan att böjas, så håller den ihop delarna.

Vill du att spiken ska sitta fast extra bra, så finns det specialspikar med ”hullingar”. Men sådana kan du aldrig dra ut igen, om du skulle vilja det.

Spiken har fått ge vika för skruven, främst för att det är lättare att dra i en skruv med maskin än att slå i en spik med hammare. Spiken har dock tagit tillbaka en del marknadsandelar - genom att säga adjö till hammaren. Många hantverkare använder i dag flera spikar än skruvar. Men de slår inte i spikarna. De skjuter fast dem med spikpistol.

Arbetet går blixtsnabbt när man har en spikpistol. Spiken sitter på plats innan de första gängorna på skruven fått fäste. Och nästa spik laddas utan att du behöver hjälpa till. Pistolen sköts med en hand och du kan styra arbetsstyckena med den fria handen. Pistolerna kostar dock en del, så det dröjer innan hemmahantverkaren skjuter i sina spikar.

Sammanfattning

Spik och dyckertar är bäst till lister och små föremål. De ger diskret sammanfogning och är billiga. De har lägre utdragsstyrka men är svåra ta loss.

Andra läser just nu ....

Mer i samma kategori Spik och skruv