9 slags gör det själv grus

Grus och sand är viktigt i riktigt många gör-det-själv-projekt, t ex när du ska lägga plattor, gjuta en platta eller putsa din sockel. Här får du en guide med 9 vanliga sorters grus och sand, så att du kan se när du ska använda vilken sort.

Till varje anläggningsprojekt måste du använda grus eller sand, så att du t ex har ett stabilt underlag att lägga plattor på, på en uppfart eller en terrass. Grus och sand klarar du dig inte heller utan om du ska mura något, t ex en vägg eller en grund.

Men är det kanske nödvändigt med bergkross till din nya uppfart? Och när ska du välja betonggrus med små stenar istället grus med de lite större stenarna? De här valen - och många fler -försöker vi hjälpa dig att göra rätt i den här guiden.

LÄS OCKSÅ: Minidumpern flyttar ett ton grus – i ett lass

Vi har valt ut 9 vanliga sorters grus.

Du får en beskrivning av varje sorts grus, vad den oftast används till, hur du får tag på den, samt ett ungefärligt pris på gruset.

1. Mursand

(0-4 mm)

Beskrivning
Mursand är ett naturlig finkornigt material som hämtas i vatten- eller bergtäkter. Mursand kan vara blandad med lite lera som gör det mer lättarbetat. Det passar bra till putsning.

Användning
Mursand används, som namnet antyder, vid murning, t ex vid putsning av en sockel eller ett helt hus. Det kan också användas vid putsning av väggar inomhus och till slitlagret, det översta lagret på ett betonggolv.

Leverans
Mursand kan köpas i mindre säckar (15-20 kg) i bygghandeln eller på nätet löst eller i big- eller maxibags.

Pris
Ca 100 kronor för en säck med 20 kg. Ca 1.500 kronor per ton (löst eller i bigbag).

Mursand passar till murningsarbeten som t ex att putsa ett hus.

2. Natursingel

(4-8 mm)

Beskrivning
Natursingel består av mindre, förhållandevis runda stenar i olika nyanser som antingen kommer från havsbotten eller från ett grustag. De sistnämnda har som regel en lite mörkare färg.

Användning
Natursingel kan läggas på uppfarter och på trädgårdsgångar eller underst i rabatter. Du kan också använda natursingel som dränering runt huset. Natursingel har nämligen fördelen att det lätt låter vatten tränga igenom så att det snabbt leds bort.

Leverans
Natursingel köps oftast på nätet och levereras i bigbags eller lastas av i en hög hos dig. Vissa leverantörer har mängdrabatt om du köper mycket, t ex till en uppfart.

Pris
Ca 1.800 kr per ton (löst eller i bigbag).

Natursingel är bra som dränering eller på uppfarter.

3. Fallsand/-grus

(t ex 1-6 mm)

Beskrivning
Fallsand är en blandning av små och lite större, runda stenar som lätt flyttar sig från varandra, så ett underlag med de här stenarna ur stötabsorberande.

Användning
Sanden är perfekt som underlag under en gung- eller klätterställning. Observera att ju högre fallhöjd, desto djupare underlag. Är fallhöjden t ex 1,8 m, ska djupet vara 30 cm. Vid en fallhöjd på 3 m ska djupet vara 40 cm.

Leverans
Fallsand kan köpas i bygghandeln eller på nätet och levereras oftast löst eller i en bigbag till dig. Innehållet i en bigbag motsvarar ca en yta på 2,2 m² med ett djup på falllagret på 30 cm.

Pris
Ca 2.000 kronor per ton.

Det är smart att lägga fallsand under gungställningen.

4. Bergkross

(0-63 mm)

Beskrivning
Bergkross består av grus och sand i mycket varierande storlek, upp till 63 mm stora stenar. Det kommer oftast från ett grustag.

Användning
Bergkross används som understa lagret i en beläggning med stor belastning. Det har mycket hög bärförmåga och ger ett stadigt underlag, t ex till en uppfart med tunga bilar, husbilar och liknande, för att undvika sättningsskador. Lagret med bergkross ska alltid packas med en markvibrator.

Leverans
Bergkross levereras oftast i bigbags eller tippas av på din adress. Hos vissa återförsäljare är det också möjligt att själv hämta grus med ett släp.

Pris
Ca 1.400 kronor per ton.

I en uppfart för tung trafik ska du använda bergkross underst.

5. Bärlager

(0-32 mm)

Beskrivning
Bärlager är också ett slags bergkross av grus och sand i varierande storlek, upp till 32 mm stora stenar. Det kommer oftast från ett grustag.

Användning
Bärlager används under de flesta slags beläggningar, både vid uppfarter med stor belastning (ovanpå lagret med bergkross 0-63), och vid terrasser och trädgårdsgångar.

Bärlager har riktigt bra bärförmåga, så att terrassen blir stadig. Gruset ska alltid packas med en markvibrator.

Leverans
Bärlager levereras oftast i bigbags eller tippas av på din adress. Hos vissa återförsäljare är det också möjligt att själv hämta bärlager med ett släp.

Pris
Ca 1.300 kronor per ton.

Bärlager ska alltid packas med en markvibrator.

6. Sättsand

(0-8 mm)

Beskrivning
Sättsand består av grus och sand som varierar lite i storlek, upp till 8 mm stora stenar. Det kommer oftast från ett grustag.

Användning
Sättsand är det lager grus och sand som läggs sist när du bygger upp ett underlag till en plattläggning, alltså det som plattorna/stenarna sätts på.

Sättsand ger en slät yta till din beläggning, eftersom du med sättsanden kan jämna ut små ojämnheter. Det här lagret ska inte packas.

Leverans
Sättsand finns i 20 kg säckar i bygghandeln eller levereras i bigbags till din adress. Du kan köpa det på nätet eller själv hämta det hos en återförsäljare.

Pris
Ca 50 kronor för en säck med 20 kg. Ca 1.000 kronor per ton.

Sättsanden jämnas till innan plattorna läggs.

7. Fogsand

(0-4 mm)

Beskrivning
Fogsand består av väldigt små stenar, upp till 4 mm stora. De är inte så runda som vanliga sandkorn utan lite kantiga. Det gör att de packas bättre i fogarna.

Användning
Fogsand används för att fylla ut fogarna på en plattbeläggning. Det gör att du får en stark beläggning. Använd inte vanlig strandsand som snabbt sipprar ner och försvagar din beläggning.

Ett alternativ till fogsand är stenmjöl, som är en restprodukt från stenkrossning och håller myror borta.

Leverans
Fogsand och stenmjöl kan köpas i säckar i bygghandeln, oftast 20 kg. Större mängder köps på nätet och levereras till dig.

Pris
Ca 60 kronor för en säck med 20 kg. Ca 1.000 kronor per ton.

Fogsand mellan plattorna är helt avgörande för att din beläggning ska bli stark.

8. Betonggrus

(0-8 mm)

Beskrivning
Betonggrus är en blandning som består av sand, grus och småsten, med en storlek på upp till 8 mm.

Användning
Betonggrus 0-8 blandas med vatten och cement och används att gjuta med, oftast till “finare” gjutning inomhus som att gjuta golv, t ex i badrum eller grovkök. Var uppmärksam på att blandningsförhållandet mellan betonggrus och cement varierar, beroende på hur starkt t ex ett golv ska vara. Ju starkare, desto mer cement.

Leverans
Gruset levereras oftast i bigbags eller tippas av hos dig. Hos vissa återförsäljare kan det också vara möjligt att själv hämta grus med ett släp.

Pris
Ca 1.500 kronor per ton.

Betonggrus med mindre stenar passar t ex till gjutning av ett golv inomhus.

9. Betonggrus/sten

(0-16 mm)

Beskrivning

Betonggrus i en blandning bestående av sand, grus och småstenar med en storlek på upp till 16 mm.

Användning
Betonggrus 0-16 blandas med vatten och cement så att det kan användas till grövre gjutning, oftast utomhus, till t ex gjutning av stolpar och grund. Var uppmärksam på att blandningsförhållandet mellan betonggrus och cement varierar. Ju mer cement, desto starkare blir gjutningen.

Leverans
Gruset levereras oftast i bigbags eller tippas av hos dig. Hos vissa återförsäljare kan det också vara möjligt att själv hämta grus med ett släp.

Pris
Ca 1.600 kronor per ton.

Betonggrus med större sten passar till grövre gjutning som t ex en grund.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Sand och grus