Så underhåller du komposit

Även om underhållsfria material inte skadas av fukt och smuts, kan de bli fula. Komposit kan ex. blekna och få fläckar. Lyckligtvis kan du lätt få det fint igen med en omgång rengöring.

Underhåll underhållsfria material

Det har stått en kruka på samma ställe hela sommaren, så fukten har stängts inne. Det har gett en rand och missfärgning på kompositdäcket.

Underhållsfria material ruttnar inte som trä gör med tiden, men de kan trots det bli smutsiga. Det kan komma algpåväxt och de kan bli blekta. Det sista gäller dock mest komposit. På det stora hela är det små problem som inte går ut över hållfastheten. Men det ser inte fint ut. I regel är det inte värre än att rengöring och envishet kan fixa det.

Du kommer långt med vanliga rengöringsprodukter som målartvätt och algborttagningsmedel. Det finns också produkter som är speciellt framtagna för komposit, bl.a. impregneringsprodukter som gör materialet mer motståndskraftigt mot smuts, alger och solens UV-strålar.

Det lönar sig att behandla ex. en terrass med impregnering, då den ofta är utsatt för sol och slitage. Samtidigt är det en plats som du vistas mycket på, så du kommer i högre grad värdesätta ett fint utseende här än på ex. ett plank i norrläge. Det är också praktiskt att impregnera ställen som sitter utsatt, eller där det är svårt att komma åt, ex. vindskivor eller takfotsbrädor.

LÄS OCKSÅ: Så använder du komposittrall

Impregnering mot UV-strålning

Om komposit ligger eller står öppet och i söderläge med mycket sol, kommer det blekna. Det är en pågående process, som startar redan efter 3-4 månader. Efter ett par år med riktigt många soltimmar kommer det synas ännu tydligare. Så har du komposit, som har blivit utsatt för mycket UV-strålning, är det en bra idé att impregnera brädorna, om du vill undvika att de bleks. Att de bleks påverkar dock inte kompositens styrka. Det är endast en fråga om utseende..

Ta bort smuts, pollen och damm

Smuts, pollen och damm bör tas bort från ditt kompositdäck, så det inte fäster och skapar en grogrund för alger och annat. Det kan nämligen leda till missfärgning. Det är därför en bra idé att städa kompositen med jämna mellanrum. Om terrassen fortfarande är smutsig kan du rengöra den med vanligt rengöringsmedel och en styv borste. Vid besvärliga fläckar och kraftig nedsmutsning kan du ev. använda en högtryckstvätt med försiktighet, dvs. med en mjuk borste på – aldrig direkt.

Var uppmärksam på fukt

Har du underhållsfria material som komposit, som vetter mot norr och står i konstant skugga, kan det lätt komma alger. Den skuggiga placeringen gör att materialen ofta är fuktiga, och det ger goda förutsättningar för algpåväxt. Det kan du ta bort med algrengöring. Det kan också bildas ränder och missfärgningar till följd av fukt, om det ex. har stått en kruka på samma ställe hela sommaren. Sådana ränder och missfärgningar kan du försöka få bort med 1 del klorin och 5 delar vatten, om inte vanliga rengöringsprodukter som målartvätt och algborttagningsmedel fungerar.

Produkter till komposit

Det finns en hel del produkter att köpa för rengöring av komposit. Det finns även produkter till impregnering som gör att kompositen blir mer motståndstålig mot smuts och UV-strålning, Om kompositen impregneras får ex. algpåväxten svårare att få fäste, och kompositen bleks inte heller lika lätt. Impregneringsprodukter finns i en mängd olika varianter hos byggvaruhusen..

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Material