1. En ren naturprodukt
Linoleum är en naturprodukt rakt igenom, som hjälper till att skapa en behaglig inomhusmiljö. En av de speciella egenskaperna är att det är bakteriostatiskt (bakteriehämmande), vilket gör att bakterier helt enkelt inte överlever särskilt länge på linoleum. Detta gör materialet till ett särskilt smart val i köket.
Huvudbeståndsdelarna är linolja och harts som tillsammans bildar så kallat linoleumcement. Till denna massa tillsätts sedan trämjöl och kalkstensmjöl för att kunna binda färgämnen. Man kan dessutom tillsätta korkmjöl för att göra materialet stötdämpande och isolerande. Slutligen tillsätts färgämnena och det hela monteras på juteväv. Juteväven byts mot glasfiber-väv vid produktion av golvplattor för att få en ökad stabilitet.
2. Hållbart och slitstarkt
Golv i stora institutioner och verksamheter är ofta gjorda av linoleum, inte minst för att det är ett otroligt hållbart och slitstarkt material. Underhålls det ordentligt kan ett linoleumgolv lätt hålla i 30 år.
Dessutom har linoleum den väldigt speciella egenskapen att det i viss mån kan reparera sig själv om det uppstår mindre repor. Detta beror på att materialet är väldigt elastiskt, och nästan flyter samman över tid.
Helt nytt linoleum kan ha en gulaktig färg, men den försvinner snabbt så fort det utsätts för ljus. Brist på ljus kan dock få det att gulna igen. Annars är det en färgbeständig produkt som inte ska blekna med tiden.
Enklare rengöring består i att sopa, dammsuga eller torka med en fuktig trasa. Linoleum har en stor fördel i att det är antistatiskt, vilket gör att det inte suger åt sig damm och du slipper stora dammsjok.
Utöver detta bör linoleum tvättas regelbundet med ett mildt, pH-neutralt rengöringsmedel. Några gånger om året är lagom. Det hjälper till att säkerställa att ytan behåller sin styrka.
Linoleum finns i många varianter, så om försäljaren ger dig andra instruktioner angående underhåll och rengöring bör du följa dem.
3. Sväljer buller
Linoleum är perfekt för att dämpa buller. Det mjuka naturliga absorberar ljud, så både golv, möbler och andra linoleumbelagda ytor hjälper till med att hålla nere ljudnivån.
Linoleum är lätt att bearbeta, så det är möjligt att skapa riktigt vackra kanter.
Det är lätt att rengöra linoleum, och eftersom det är resistent mot bakterier så är det ett perfekt material för köket.
5. Många färger
Gamla grå, trista linoleumgolv har gjort att materialet inte varit särskilt populärt i privata hushåll. Men dagens moderna linoleumproduktion har lyckats få färgerna att spraka, och nu kan du få linoluem i ljusa färger som inte bleknar.
Dessutom har tillverkarna lyckats hitta miljövänliga pigment, så materialet är fortfarande naturligt och miljövänligt trots de nya sprakande färgerna.
6. Lätt att arbeta med
Du kan själv enkelt klä in en bordsskiva med linoleum. Det du behöver är lim, en fintandad spackel, ett rör och antingen en handöverfräs eller en cirkelsåg.
Fördela först limmet över hela ytan med en fintandad spackel. Det får inte ta längre än 20 minuter innan linoleumet läggs på. Furniture Linoleum är bäst lämpat för detta projekt.
Linoleumet ska på plats medan limmet är fuktigt. Tryck fast linoleumet ordentligt. Kom ihåg att det ska skäras ut, så se till att det är lite större än själva plattan det ska limmas fast på.
Avlägsna eventuella luftfickor genom att rulla en träpinne eller ett rör från mitten och ut mot kanterna med ett jämnt tryck.
7. Läker av sig själv
Linoleum är en elastisk produkt med den unika förmågan att läka mindre skador av sig själv. Mindre repor växer ihop efter tid.
Den senaste produkten i linoleum är en anslagstavla. Här använder de en liten tjock, mjuk version av linoleum som monteras på finmalen kork och utnyttjar verkligen produktens självläkande egenskaper. Hål efter nålar krymper och blir osynliga.
Om du behandlar linoleum i enlighet med kraven kommer det att behålla sin elasticitet, och du kommer att ha en anslagstavla som varar under lång tid.