Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Stark infästning med kemankare

Spara artikel Du måste vara inloggad för att kunna spara artiklar

Det kan vara svårt att skapa en stark infästning i en tegelvägg utan att stenarna spricker eller att skruven ger upp. Här är expertens lösning.

Intro

En tegelsten är hård och det gör ont om du tappar den på foten. Men även om den är hård så kan den spricka när den landar. Och spricker gör den om du drar fast en expanderbult i den och drar för hårt. Belastningen blir då alltför stor.

Men det finns en lösning som är synnerligen hållbar och som inte skadar stenarna i en tegelvägg: kemankare. Sådana finns i flera utföranden, dels som ampuller, dels som en tvåkomponents massa som säljs i patroner. De två komponenterna blandas inte förrän du pressar ut dem med din fogpistol.

Du ska arbeta snabbt med massan för den härdar efter några minuter om det är varmt. Vid en temperatur runt nollstrecket tar härdningen cirka 45 minuter.

Instruktion

Börja med att borra hål

Låst innehåll

logga in eller köp åtkomst för att läsa detta avsnitt

1

Till arbetet behöver du kemisk infästningsmassa i patron med blandarrör, pump för att blåsa rent i hålet, en pinnbult eller gängad stång och ett par muttrar.

2

Markera för borrhålen. Här ska vi sätta upp en stolpe så vi markerar först lodrätt för kanterna och sedan för borrhålen.

3

Borra med 12 mm borr. Om väggen är putsad ska du ta reda på var fogarna finns så att du inte borrar i dem. Koppla bort slagfunktionen så skadar du inte tegelstenarna.

4

Det finns flera sätt att utföra infästningen på. En betongskruv kan skära sig in i tegel men kan också lätt dras ut. Expanderbulten kan spränga tegel så därför väljer vi en pinnbult.

5

Blås ut allt borrdamm ur hålen. Till det kan du använda en specialpump, dammsugare, flaskborste, tryckluft eller rent av ett sugrör (blås då från sidan).

6

Kolla om hålet är tillräckligt djupt. Här ska vi montera en stolpe och därför måste den få plats mellan muttern och väggen.

Förankra pinnbulten

Låst innehåll

logga in eller köp åtkomst för att läsa detta avsnitt

1

Klicka ut en sträng massa på ett papper. Det är nämligen viktigt att du kollar att de två komponenterna i patronen blandas i röret.

2

Stick in blandarröret i hålet och klicka ut massan medan du drar till dig patronen. Fyll inte de sista två cm med massa och fyll endast två hål i sänder - annars härdar massan innan du hinner med.

3

Skruva in pinnbulten för hand i hålet så att gängorna biter sig fast. Låt den komma ända in i hålet bara du är säker på att den sticker ut tillräckligt mycket. Kolla att den sitter vågrätt och vinkelrätt.

4

Mät noga så att du kan överföra hålens placering till stolpen. Håll toppen av tumstocken där stolpen slutar och mät avstånden till pinnbultarna.

5

Borra hål i stolpen. Börja med en 25 mm kvistborr så att muttern kan försänkas i träet. Borra sedan vidare med 12 mm borr.

6

När ankarmassan har härdat kan du fortsätta. Se anvisningarna på förpackningen om härdningstid. Sätt därefter stolpen på plats.

7

Knacka in stolpen mot väggen om det behövs. För att det inte ska bli slagmärken på stolpen lägger du en kloss mellan hammare och stolpe.

8

Dra åt muttrarna med hylsnyckel. De får plats i det hål du har borrat i stolpen så att både mutter och bricka kan försänkas. Om pinnbulten sticker ut kan den sågas av med bågfil.

9

Kolla att stolpen står lodrätt. Om den inte gör det kan du lossa muttrarna lite och ev. knacka in en smal kil mellan stolpen och väggen. Dra åt muttrarna.

Video

VERKTYG: Så här använder du skruvdragaren

I den här videon lär du dig allt om det mest populära gör-det-själv-verktyget. Förutom att skruva i skruvar och borra hål i många olika material, finns det massor av tillbehör som gör att du kan borra stora hål, skruva i franska skruv och spänna muttrar, försänka skruvar, slipa, polera och mycket mer.

Tidningsartikel

Ladda ner tidningsartikeln

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

Skapa Profil

purchase.course_name_message

Skapa Profil
Du ska skriva in ditt förnamn
Skriv in ditt efternamn
Ogiltig e-postadress
Ditt lösenord ska bestå av minst 6 tecken
Visa
signup.credentials_form.terms_error
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa
Tillbaka