Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Hur sågar jag i lättbetong?

Spara artikel Du måste vara inloggad för att kunna spara artiklar

En bräda fastskruvad på skivan, i vinkel mot sågspåret, styr materialet som ska kapas.

En bräda fastskruvad på skivan, i vinkel mot sågspåret, styr materialet som ska kapas.

Fråga

Jag ska såga av en massa lättbetongskivor för hand, men det blir snett. Hjälp!

Svar

Om du inte har en väldigt stor cirkelsåg med en dyr specialklinga, så är det handkraft som krävs när du ska såga i lättbetong.

Det är faktiskt inte heller så tungt arbete, men det kan vara svårt att styra fogsvan-sen och få snitten helt raka varenda gång.

Därför ska du bygga en sågmall. Lägg en kraftig skiva (spånskiva eller MDF) på två bockar och använd din cirkelsåg för att såga ett helt rakt spår i skivan. Spåret ska vara så långt att det finns plats för sågen när lättbetongplattan ligger på skivan.

För att ha koll på lättbetongplattan skruvar du fast en bräda vinkelrätt på tvären i skivan. Markera på brädan i höjd med spåret och du är redo att såga.

Ta billig såg till lättbetong

Lättbetong är speciellt tufft mot sågens tänder, så där-för ska man inte använda sin bästa och dyraste såg för det. Köp i stället ett par av de billigaste i bygghandeln och släng dem därefter. Det är billigare än att investera i en speciell lättbetongsåg. Och ännu billigare än att förstöra en sågklinga till cirkelsågen.

Skapa Profil

purchase.course_name_message

Skapa Profil
Du ska skriva in ditt förnamn
Skriv in ditt efternamn
Ogiltig e-postadress
Ditt lösenord ska bestå av minst 6 tecken
Visa
signup.credentials_form.terms_error
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa
Tillbaka