Allmänna tips om fogmassor och om att fylla igen fogarna väl
1. Akrylfogmassa
Akryl ger en vattenlöslig fogmassa som kan övermålas, är lätt att arbeta med och ofta är ganska billig. Det gör den populär till fogar och tätning inomhus. Trots att den med tiden blir lika fast som elastiska massor, kallas den plastisk och duger inte i krävande fogar.
2. Silikonfogmassa
Silikon har för många blivit en synonym för fogmassa - oavsett vad patronen innehåller. Och även om framför allt MS-fogmassan i viss mån har ersatt silikonfogmassan, så är silikonets glatta vatten-och smutsavvisande yta fortfarande oöverträffad.
3. Ms-polymer fogmassa
De polymera fogmassorna kombinerar det bästa hos silikon- och polyuretanfogmassorna. Därför håller den elastiska MS-fogen på att ta över en stor del av dessas uppgifter. Mycket bra elastiska egenskaper, bra vidhäftning på de flesta material, vattenbeständig och kan målas över.
4. Polyuretanfogmassa
PU-fogmassa ger en mycket stark, seg och elastisk fog, som är väderbeständig och vattenfast. Används till krävande fog- och limningsuppgifter. Det finns bara ett fåtal PU-fogmassor kvar, då betydligt mer miljö-och hälsovänliga MS-polymerer ersatt dem.
5. Bitumenfogmassa
Fogmassor baserade på bitumen är en gammal plastisk variant. Bitumen är en restprodukt från raffnering av råolja. Fogmassan, ofta kallad ”Mastic”, var bland de första gummifogmassorna inom modernt byggeri. I dag är den i stort sett ersatt av elastiska fogmassor.
Vad betyder termerna?
På fogmassepatronerna, i de medföljande bruksanvisningarna och här i tidningen stöter du på många fackuttryck.
Här får du korta förklaringar till de mest använda fackuttrycken.
De viktigaste egenskaperna
Vissa uppgifter kräver särskilda fogmassor
De fem vanligaste fogmassorna är var för sig mycket allsidiga och tillsammans löser de de flesta uppgifter. Men en del uppgifter kräver specialiserade fogmassor. Det handlar inte om superfogmassor som klarar allt - en del av dem klarar bara ett fåtal olika uppgifter.