Måla rummet större

Det behövs inte mer än en eller ett par burkar färg, för att du ska kunna utnyttja ett rum på ett bättre sätt. Läs denna miniguide, så ser du hur du kan använda både färg och infallande ljus för att skapa ett större rum.

Det finns knappt något mer tillfredsställande än att förbättra sin bostad, och det är härligt att se hur möblerna kommer till sin rätt bara genom att ändra färgerna i rummet. Dina rum verkar kanske små för att färgen på väggar eller i tak ger dig ett sådant intryck av dem. Eller verkar de kalla och kliniska för att du har använt för mycket blått? Sovrum får gärna vara ljusa och luftiga medan vardagsrum ska vara mysiga och intima.

Det är flera saker du bör tänka på, när du väljer färg. Hur ljusa är färgerna? Vilket inflytande får de på rummet? Är de ”varma” färger. Gult och orange är varma och skapar mysig stämning, medan blå nyanser ger ett kallare intryck.

Som du kan se på våra manipulerade bilder kan du få ett rum att verka större om du bara väljer rätt färger.

Här har vi målat rummet med svalt blå färg och taket har gjorts ljusare. Resultatet är ett rent och rymligt intryck av rummet. Färgerna kan med fördel användas i sydvända rum.

När man målar kortväggen lite mörkare än långväggarna, ramas fönstret in samtidigt som väggen kommer närmare. Långväggarna verkar här mycket ljusare än kortväggen.

Med gyllene färg bjuder rummet på en varm och intim stämning. Färgvalet passar bra i rum som vetter mot norr och där man vill ha det mysigt. Rummet blir dessutom längre.

I detta ljusa och öppna rum verkar det som om taket är på väg ner. För att få bort känslan av att taket pressar ihop rummet kan man göra takpanelen ljusare eller måla väggarna mörkare. Men blir väggarna mörkare kommer rummet att se ännu mindre ut.

Släpp in ljuset

Måla alla spröjsar och smygar vita, så får du in upp till 20 procent mera ljus.

Färger ser inte likadana ut hela dagen, och det beror på att ljuset varierar. Ju mera ljus du släpper in i bostaden, desto större verkar dina rum. Därför kan du få större rum utan att bygga om. Du ska bara måla fönstersmygarna med blank vit färg tillsammans med alla bågar och spröjsar.

Börja med att måla spröjsar, bågar och karmar vita med blank färg. Fortsätt sedan med fönstersmygarna. Inte nog med att du då får in mera ljus. Det blir också lättare att hålla ytorna rena. Med blank menar vi helbank, glans 70 eller mera. Om du också målar en cirka 10 cm bred ram runt varje fönster med matt vit färg ser fönstret större ut.

Andra läser just nu ....

Mer i samma kategori Färg