Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Hur undviker jag att färgen flagnar av?

Spara artikel Du måste vara inloggad för att kunna spara artiklar

Färgen rollas på, men det är viktigt att röra om den ofta, så den inte klumpar sig

Färgen rollas på, men det är viktigt att röra om den ofta, så den inte klumpar sig

Fråga:

Vi har fått huset putsat och ska till att måla det. Vi vill inte att färgen flagnar av om några år. Hur undviker vi det?

Svar:

Den bästa lösningen är att välja en färg som inte lägger sig som en hinna utanpå putslagret. Det ser fint ut till att börja med, men har man otur kommer det samlas fukt bakom färgen och vid minusgrader kommer vattnet att frysa och trycka ut färgen i små flagor.

Det händer inte om ni väljer en så kallat diffusionsöppen färg – och helst en silikatfärg. Den här sortens färg bildar nämligen inte en hinna utan förenas kemiskt med putslagret på samma sätt som vid gammeldags kalkning.

Den matta ytan liknar också kalk, och silikatfärgen finns i många olika nyanser. Den är ljusäkta och självrengörande. Det vill säga att den slits lite på ytan, så att när det regnar faller smutsen av. Silikatfärg kan målas på obehandlad mur och puts samt ytor som tidigare har målats med silikatfärg.

Ingen ny uppfinning:

Silikatfärg uppfanns på 1700- talet och är en blandning av färgpigment och vattenglas. Färgen är algavvisande och färdig för andra strykningen efter bara 12 timmar. Härdar på några dagar och har lång hållbarhet. Och kan användas inne och ute.

LÄS OCKSÅ: 10 vanliga målningsfel – så undviker du dem

Skapa Profil

purchase.course_name_message

Skapa Profil
Du ska skriva in ditt förnamn
Skriv in ditt efternamn
Ogiltig e-postadress
Ditt lösenord ska bestå av minst 6 tecken
Visa
signup.credentials_form.terms_error
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa
Tillbaka