Hitta rätt specialfärg

Ny avancerad tekonologi, t.ex. nanoteknologi, hittas allt mer i dagens färgburkar. Det innebär att marknaden kan erbjuda massor av färger med unika egenskaper, som är anpassade för att hantera väldigt specifika uppgifter.

VAD ANVÄNDS SPECIALFÄRG TILL?

MÅLNING AV SPECIELLA YTOR Oavsett om du ska måla en rostig trädgårdsgrind, den nya pizzaugnen, elementet eller betonggolvet i verkstaden så finns det en specilafärg för ändamålet som ger bäst resultat.

FÄRG MED EFFEKTER Denna stora grupp rymmer även färg, vars syfte är att skapa en yta med ett särskilt utseende t.ex. självlysande eller krackelerat, eller en yta med en särskild egenskap, t.ex. magnetisk.

HUR ANVÄNDS FÄRG PÅ SPRAYFLASKA?

Sprayfärg tar sig in genom de minsta springorna, så spraymålar man inomhus är det viktigt att täcka in noga runtom. Det är självklart att de saker som är i den direkta närheten av det som ska målas bör täckas in, som ex. termostat och rör på elementet (som visas här till höger). Men även väggar och golv i rummet måste täckas.

Speciellt på vertikala ytor är det viktigt att man inte sprayar på för mycket åt gången. Bäst resultat får man med ett så tunt lager att det krävs ytterligare tre eller fyra lager innan ytan är helt slät och snygg. Man kan spraya på nästa lager så fort ytan inte längre är våt, och har man sprayat tillräckligt tunt tar det bara några få minuter.

Viktigt!

Engångskyddsmasker (både med och utan ventil) lämpar sig INTE till arbeten med sprayfärg, eftersom de inte kan stå emot kemikalierna. När man arbetar med färg som innehåller giftiga lösningsmedel rekommenderar vi att man alltid använder ett andningsskydd med utbytbart kolfilter.

Läs också: Är dyr färg verkligen värd pengarna?

VARIANTER AV SPECIALFÄRG

ELEMENTFÄRG Till radiatorer (element) och rör som sitter inomhus ska du använda en färg som tål värme (oftast upp till 60 grader). Elementfärg finns både på sprayflaska (400 ml) och på burk (0,5 l, 1 l och 2,5 l).

METALLFÄRG Metallfärg för både inomhus- och utomhusbruk finns på burk – oftast med 0,75 l. Kan även användas till rostiga ytor, så länge man tar bort det som sitter löst och rengör så att färgen kan fästa.

VÄRMEBESTÄNDIG FÄRG Vid målning av kamin, grill och rökrör ska man ha tag i en färg som tål mycker höga temperaturer – ända upp till 800 grader. Finns på sprayburk med 400 ml.

EPOXIFÄRG TILL GOLV Tvåkomponent (blandas av två produkter) epoxifärg ger en extra slitstark yta och lämpar sig därför till golv. Fäster på både betong, trä, sten och klinker. En del varianter finns i olika färger.

FASADFÄRG VID KALLT VÄDER Normalt bör det vara minst 10 grader för att kunna måla utomhus. Men det finns färg som kan strykas på i temperaturer ner till 0 grader. Passar t.ex. puts, lättbetong och skyddar mot fuktupptag.

FASADFÄRG MOT SMUTS Fasadfärg baserad på nanoteknologi gör det svårare för smutsen att få fäste. Och när det regnar blir smutsen lättare att få bort. Färgen passar till tegel, puts, betong och lättbetong.

EFFEKTFÄRG

GRIFFELFÄRG Med griffelfärg kan man måla en griffeltavla direkt på väggen och enkelt måla över den igen, om man tröttnar. Fäster både på väggar, snickerier och metall, och fungerar bäst i två lager och på jämna ytor. Finns oftast i burkar på ca 1/2 liter.

MAGNETFÄRG Med tre lager magnetfärg kan man förvandla en bit av väggen till en magnettavla. Vill man, kan magnetfärgen målas över med vanlig väggfärg, utan att den tappar sin effekt. Kan användas på ex. väv, puts, gips, betong och tapet.

SJÄLVLYSANDE FÄRG Med reflex i sprayform är det lätt att få nästan allting att synas i mörkret. Perfekt till ex. cykeln och den mörka stolpen i carporten. Finns i olika färger i sprayflaskor med 200 ml.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Färg