Väggfärg: Test av väggfärg

Vi markerade nio fält på 50 x 50 cm med maskeringstejp på en gammal vit vägg. I de tre lodräta fälten till vänster målade vi med den billigaste färgen, i de mittersta fälten målade vi med den medeldyra, och i de tre fälten till höger målade vi med den dyra färgen.

Vi har glada nyheter till dig som lade lite extra pengar på färg senast du målade. Vårt resultat visar med all önskvärd tydlighet, att du får vad du betalar för – och de självsäkra besserwissrarna har fel.

Det betyder dock inte att billig färg är dålig färg, eller att det alltid lönar sig att köpa den dyraste. Om du t.ex. bara vill få väggarna i källaren eller verkstaden lite snyggare och ljusare, kommer du nämligen långt med den billiga färgen för runt 100 kronor för en stor hink.

Bra färg täcker bättre

I många av husets rum som syns och används ofta kommer du med stor sannolikhet också bli nöjd med en färg för 4-500 kronor för 10 liter. Men lägger du det dubbla på en färg med professionell kvalitet, kommer du märka att det är lättare att täcka väggen med den, och att den snabbare flyter ihop till en jämn och vacker yta. Inte minst kommer du att konstatera att de bästa väggfärgerna tål att tvättas ganska hårdhänt. Så jo, det är faktiskt väldigt stor skillnad på färg och färg.

De tre väggfärgerna i testet pekades av ett antal byggvaruhus ut som typiska och populära representanter för matt, ren, vit (glans 10) i de tre prisklasser som kunderna brukar fråga efter: “Så billig som möjligt”, “Bra, får inte kosta skjortan” och “Den bästa färgen ni har”.

Hämta artikeln och få hela testet

I artikeln, som du kan hämta här på sidan, kan du läsa mycket mer om hur de tre olika väggfärgerna klarade testerna. Du kan bland annat läsa om färgens:

  • Täckförmåga
  • Färgåtgång
  • Tvättbarhet

Trevlig läsning!