Är dyr färg verkligen värd pengarna?

Är det skillnad på billig och dyr färg? Vi utsätter väggfärg i tre olika prisklasser för det ultimata testet. Se resultatet här.

Väggfärg: Test av väggfärg

Vi markerade nio fält på 50 x 50 cm med maskeringstejp på en gammal vit vägg. I de tre lodräta fälten till vänster målade vi med den billigaste färgen, i de mittersta fälten målade vi med den medeldyra, och i de tre fälten till höger målade vi med den dyra färgen.

Vi hör det ofta. Gör det självare som självsäkert hävdar att “när det gäller färg klarar du dig lika bra med den billiga”. Därför köpte vi tre burkar färg, en billig, en medeldyr och en dyr, och utsatte dem för ett litet test, som sträckte sig över fyra veckor.

REDAKTIONEN REKOMMENDERAR: Så här ska du måla vägg, om du vill undvika de klassiska misstagen

De tre väggfärgerna i testet pekades av ett antal byggvaruhus ut som typiska och populära representanter för matt, ren, vit (glans 10) i de tre prisklasser som kunderna brukar fråga efter: “Så billig som möjligt”, “Bra, får inte kosta skjortan” och “Den bästa färgen ni har”.

I artikeln kan du läsa mycket mer om hur de tre olika väggfärgerna klarade testerna. Du kan bland annat läsa om:

Så testade vi

Efter varje lager vägde vi spann och roller, för att kunna mäta hur mycket färg vi använde.

1.000 gram av varje väggfärg hälldes upp i var sin spann och tilldelades var sin fast långhårig roller (identiska rollers). På det viset kunde vi efter varje lager väga exakt hur mycket färg vi hade rullat på.

En vägg som inte blivit målad på många år delades in i tre fält på 50 x 50 cm per färg, så att vi utöver den gamla vita väggen kunde utsätta dem för större utmaningar. Utöver ytor målade med kraftiga färger (blå, röd och svart) testade vi hur väl väggfärgerna täckte blyerts, bläck och olika slags tusch- och spritpennor.

Fälten blev målade enligt målarnas tillvägagångssätt, där vi fyllde rollern ordentligt, fördelade färgen i så givmilda lager som möjligt, och avslutade med lodräta drag. Dagen efter blev resultatet fotograferat och bedömt innan nästa lager rullades på enligt samma princip.

Täckförmåga

Som du kan se i tabellen längst ned på sidan, täckte den billiga och den dyra färgen en gammal vit vägg på två strykningar. Den medeldyra färgen täckte först efter ett tredje lager.

Då det gällde testet med de kraftiga färgerna, var kvalitetsskillnaden tydlig efter första lagret. Den dyra hade nästan täckt, medan de färgade fälten syntes tydligt under både den billiga och medeldyra färgen. Efter två lager täckte den dyra fullständigt, medan de andra krävde ett tredje lager.

När det gäller våra helt orimliga utmaningar (spritpenna, blyerts, bläckpenna, kaff efläckar osv.), fick vi konstatera att mot spritpennor, särskilt den gröna färgen, kämpar även den bästa akrylfärgen förgäves.

Multimedia

Multimedia

Färgåtgång

När det anges hur mycket färg som går åt är det lite som att sälja elastik per meter. Ju tunnare färgen är, desto längre kommer den räcka, men den kommer att täcka sämre. För att det ska bli tydligare har vi angett hur många gram färg vi behövde använda för att täcka. Och utifrån det talet har vi sedan räknat oss fram till hur många kvadratmeter en liter av färgen verkligen kan täcka.

Minst färgåtgång med den dyraste

Det finns en hel del osäkerhet med vårt test, det kan vi erkänna. Men med den här uträkningen är det ingen tvekan om att den dyraste färgen faktiskt räcker längst, och en stor del av dess högre pris betalar tillbaka sig. Och när två lager av den billiga färgen täcker bättre än två lager av den medeldyra, så beror det på att den billiga kan målas på i ett tjockare lager.

Tvättbarhet

Det kan ta flera månader för en akrylfärg att härda till full styrka, och här gav vi bara våra testfärger två veckor att härda. Men resultatet var ändå tydligt. Det må så vara att vi inte får tio gånger bättre täckförmåga med en färg som är tio gånger så dyr. Men de dyrare färgerna har egenskaper de billigare faktiskt inte har.

Kort sagt kan du inte rengöra väggen som är målad med den billiga färgen med någonting grövre än en dammvippa. Den medeldyra färgen kan du däremot utan problem torka ren med en fuktig trasa. Men kräver fläckarna tvål och skursvamp så visar den dyraste färgen varför den kostar dubbelt så mycket som den medeldyra, och visar inga spår efteråt.

Resultat

Vi har glada nyheter till dig som lade lite extra pengar på färg senast du målade. Vårt resultat visar med all önskvärd tydlighet, att du får vad du betalar för – och de självsäkra besserwissrarna har fel.

Det betyder dock inte att billig färg är dålig färg, eller att det alltid lönar sig att köpa den dyraste. Om du t.ex. bara vill få väggarna i källaren eller verkstaden lite snyggare och ljusare, kommer du nämligen långt med den billiga färgen för runt 100 kronor för en stor hink.

Bra färg täcker bättre

I många av husets rum som syns och används ofta kommer du med stor sannolikhet också bli nöjd med en färg för 4-500 kronor för 10 liter. Men lägger du det dubbla på en färg med professionell kvalitet, kommer du märka att det är lättare att täcka väggen med den, och att den snabbare flyter ihop till en jämn och vacker yta. Inte minst kommer du att konstatera att de bästa väggfärgerna tål att tvättas ganska hårdhänt. Så jo, det är faktiskt väldigt stor skillnad på färg och färg.

DEN BILLIGA - 10 KR. LITERN

  • Täcker rena ytor snabbt
  • Störst färgåtgång i testet
  • Tål inte att tvättas

DEN MEDELDYRA - 50 KR. LITERN

  • Tål avtorkning med fuktig trasa
  • Liten färgåtgång
  • Två lager täcker inte

DEN DYRA - 100 KR. LITERN

  • Täcker fullständigt i två lager
  • Minst färgåtgång
  • Tål att skrubbas ren med svamp

När det gäller färg lönar det sig inte att snåla! Det visar vårt test. Ja, du kommer marginellt längre om du väljer att köpa två burkar av den medeldyra istället för en burk av den dyra. Men den dyra tål tvätt mycket bättre.

Andra läser just nu ....

Mer i samma kategori Färg