Duellen: Alkydfärg vs. Akrylatfärg

Vilken färg ska jag välja till trä inomhus, alkyd eller akrylat?

Alkydfärg - frän men mycket tålig

Alkydfärg, som även kallas oljefärg, luktar fränt och avger hälsovådliga ångor. Men den kan ändå vara ett utmärkt val till trä inomhus, eftersom den ger en hård, slitstark och slät yta som lätt hålls ren.

Akrylatfärg är i dag den vanligaste färgtypen, och den kan användas överallt i huset från källare till vind. Den luktar endast svagt och är lätt att arbeta med, men den har sina begränsningar…

Alkydfärg ger en slitstark yta som tål närkontakt, t.ex. alla de dagliga kontakterna med händer som handledaren på räcket utsätts för.

Med alkydfärg kan vem som helst få fram en slät, stryktålig och rengöringsvänlig yta på allt trä inomhus - även om man aldrig förr har hållit i en pensel. Det beror bl.a. på att alkydfärg flyter ut bättre än akrylatfärg. Fint blir det - men det luktar fränt medan man målar (och något dygn efteråt).

Alkydfärg är rätt trögflytande, och består primärt av olja och alkyd, som är ett syntetiskt hartslim gjort av råolja. Alkyden och oljan (och alla färgpartiklar) har blandats med lacknafta till färg. När färgen har strukits ut på en yta dunstar lacknaftan och alkyden suger till sig syre. Resultatet är en tjock, spröd men ändå slitstark skorpa. Denna process är orsaken till alkydfärgens fördelar och nackdelar. Att färgen härdar långsamt innebär att du har lång tid på dig att stryka ut den. Efter 20 minuter är den så klistrig att den inte längre kan bearbetas. Den långsamma processen gör också att färgen själv flyter ut och ger en slät yta.

Alkydens nackdelar

Den största nackdelen med alkydfärg är lösningsmedlet, lacknafta, som har orsakat stora problem för målare. Lacknafta dunstar rätt snabbt och det innebär att du andas in stora mängder av den giftiga ångan medan du målar. Vädra ordentligt. Bär helst ansiktsmask.

En annan nackdel med färgen är att den med tiden gulnar. Några färger gör det snabbare än andra, och vi har inte kunnat hitta något samband mellan pris och gulnande, så du får prova dig fram. Rent generellt är det ljusa färger som vitt och grått som gulnar mest.

Vattenspädbar alkydfärg

Om du vill slippa lacknafta, och ändå dra nytta av alkydfärgens fördelar, ska du välja en vattenspädbar alkydfärg. En sådan färgtyp kallas oljeemulsion eller bara emulsionsfärg. Färgen kan bearbetas i upp till sju minuter, så ytan blir ganska slät och fin, men inte lika stark som den du får med alkydfärg.

Sammanfattning

Den starka ytan är ett viktigt argument för att välja alkydfärg på ytor som ska tåla slitage, t.ex. fönsterbänkar, trappräcken, bord, foderlister och andra ställen där man tar med sina händer.

Akrylatfärg - ”luktfri” men ömtålig

Akrylatfärg är i dag den vanligaste färgtypen, och den kan användas överallt i huset från källare till vind. Den luktar endast svagt och är lätt att arbeta med, men den har sina begränsningar …

Akrylatfärg finns med olika glans och för olika ändamål. En stor grupp är för väggar och tak inomhus, en annan för metall och en tredje för snickerier, t.ex. socklar och annat som inte utsätts för slitage.

Med akrylatfärg får du inte fram riktigt samma släta och fina yta som med alkydfärg. Å andra sidan slipper du den fräna lukten och de giftiga lösningsmedlen. Det är ett par av de väsentligaste orsakerna till att akrylatfärg i dag är den mest använda färgtypen. En annan är att penslar och redskap både snabbt och lätt tvättas rena i vatten. Och skulle du spilla, kan den våta färgfläcken lätt torkas bort med fuktig trasa.

Akrylatfärg innehåller miljontals små kulor av plasten akrylat, som har blandats med vatten. När vatt-AKRYLATFÄRG net har dunstat, bildas en mjuk, tunn och lite seg yta som tål normal rengöring när färgen så småningom har härdat.

Även om akrylat är en plast, ska du inte förväxla akrylatfärg och plastfärg. Det är två mycket olika färger med olika egenskaper. Korrekt beteckning för plastfärg är pva-färg (polyvinylacetat), som är billigare än akrylatfärg.

Akrylatfärgens nackdelar

Du ska lägga på akrylatfärg rätt snabbt, för redan efter två minuter blir ytan seg. Drar du i den med pensel blir den randig efter penselborsten. Har du glömt en liten fläck, måste du vänta tills hela ytan är torr innan du kan lägga på mer färg. Den mjuka ytan är inte lika stark som den du får med en alkydfärg. Du kan inte sätta varma eller fuktiga saker på en akrylatmålad yta, och trycks två akrylat-målade ytor ihop fungerar färgen nästan lika effektivt som lim. Därför bör du undvika att måla både fönsterbåge och karm med akrylatfärg.

Egenskaperna gör att du kan få problem, t.ex. om du målar dörrar, fönsterbänkar, bord, fönster eller handledare på räcken med akrylatfärg. Ytan blir snabbt smutsig och känns klistrig efter en tid. Välj i stället en lackfärg på akrylatbas. Den är dyrare, men bildar en hårdare, starkare och jämnare yta - alltså precis som alkydfärgen.

Sammanfattning

Det är lätt att arbeta med akrylatfärg och lukten försvinner snabbt. Men färgen har sina begränsningar, och du bör undvika att använda den på föremål som utsätts för hårt slitage och på två föremål som ligger an mot varandra. Den är ett utmärkt val på och i garderober, på räcken, socklar och paneler.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Färg