Bli av med strukturfärgen

Har du en yta med strukturfärg som du tröttnat på? Då har du säkert också märkt att det inte är så lätt att få ytan slät igen. Men det går. Vi testar 5 olika metoder, så att du kan bli kvitt strukturfärgen en gång för alla!

Den grova strukturfärgen kan slipas bort med grovt slippapper, om du hellre vill ha en helt slät vägg.

Det fanns en tid då strukturfärg var hett. Nu vill de flesta hellre ha släta väggar. Är du en av dem så misströsta ej! Det går att få väggarna släta igen.

Vi har testat 5 olika metoder – från att täcka den grova ytan med gipsskivor, multiputs, sandspackel och en sorts tjock filt, “Problemlösaren”, till att helt enkelt slipa av färgen. Metoderna varierar i svårighetgrad, pris, tidsförbrukning och resultat, men de ger allihop en jämn och slät yta.

Vilken metod du bör välja beror på vilket slutresultat du vill ha. Och hur mycket du vill investera – både vad gäller tid och pengar.

LÄS OCKSÅ: Enkel och effektiv giraffslip

Tidskrävande eller snabba lösningar

Har du t.ex. redan gipsväggar med filttapet i resten av huset är det perfekt att välja denna metoden, så att alla dina väggar blir enhetliga. Men det är en ganska tidskrävande metod. Det samma gäller om du sandspacklar och slipar väggen, då det kräver att du sedan måste sätta upp filt och måla. Å andra sidan är dessa bägge metoder ganska billiga.

Om du vill ha en snabb lösning kan du täcka strukturfärgen med en skumfilt kallad “Problemlösaren”. Multiputs kan också täcka strukturfärgen, men det är något mer tidskrävande.

Vi har testat metoderna på en gipsvägg som är målad med strukturfärg (Interiör-struktur, grov, från Skalflex). Var uppmärksam på att du kan riskera att stöta på ”hemmablandad” strukturfärg, där man ofta har blandat i cement. Den är extra motstridig och kräver en giraffslip med en speciell sliptillsats för betong om det ska kunna slipas av. Annars kan du testa någon av övriga metoder.

Gipsskivor

En gipsvägg har en slät och jämn yta, på vilken du har möjlighet att välja mellan olika färdiga ytskikt, allt beroende på vilken sorts filt du sätter upp.

Fördelar

  • Fint, enhetligt ytskikt.
  • Blir helt jämnt och slätt.
  • Billigt.

Nackdelar

  • Mycket efterarbete - det ska spacklas, sättas upp filt och målas.
  • Kräver ett underlag som är lätt att skruva i.

Pris: ca. 20 kr./kvm exkl. filt

Så gör du ...

1.

Placera gipsskivan på väggen när du har skurit till den så att den passar i topp och botten. Det är viktigt att den placeras lodrätt, så att nästa skiva också hamnar rakt när den sätts kant i kant med den första.

2.

Skruva fast skivan. Det är en god idé att rita ut på skivan så att du vet var skruvarna ska placeras för att få fäste i skelettet bakom. Dra ev. i ett par skruvar halvvägs, innan skivan placeras på väggen, så att du snabbt kan göra fast den.

Sandspackling

Du får en vacker, jämn yta med sandspackling. Du kan måla direkt på den spacklade ytan, men väggen blir absolut vackrast om du sätter upp filt innan du målar.

Fördelar

  • Fint, jämnt ytskikt, om du sätter upp filt och målar.
  • Billigt.

Nackdelar

  • Det ska slipas och spacklas i flera omgångar.
  • Extra arbete om du sätter upp filt och målar.
  • Damm från slipningen.

Pris: ca. 10-15 kr./kvm exkl. filt

Så gör du ...

1.

Det första lagret sandspackel dras på med bred spackel (50-60 cm). Dra på det nedifrån och upp, och snåla inte med spacklet. Slipa först ned strukturfärgen lite med grovt slippapper, t.ex. korn 40, innan du sätter igång med sandspacklet. Låt nu spackelmassan torka i ett dygn.

Slipa väggen med slippapper korn 60 innan du applicerar nästa spackellager. Dammsug väggen innan du börjar spackla så att ytan är helt ren från slipdamm.

Multiputs

Multiputs är en cementprodukt som ger en jämn, lite rå yta med en aning struktur, beroende på vilken putsteknik du använder. Den färdiga väggen kan målas eller lämnas rå.

Fördelar

  • Vacker, “rå” yta.
  • Få material.

Nackdelar

  • Tungt arbete, som kräver lite handlag.
  • Dyrt.

Pris: ca. 100-120 kr./kvm för “rå” multiputsvägg

Så gör du ...

1.

Lägg multiputs på en stålbräda och dra ut putsen på väggen. Den dras på i en omgång, nedifrån och upp, i lodräta drag, medan du pressar stålbrädan hårt mot väggen. När putsen har satt sig efter 15-30 min. slätas övergångarna mellan banorna ut med stålbrädan. Låt putsen torka lite, ca. 15 min.

2.

Ytan fi ltas, medan putsen ännu är lite fuktig. Filtbrädan förs i cirklar med ett lätt tryck mot väggen.

Filt med skum

Filt med ett tunt lager skum, kallad “Problemlösaren”, utjämnar ojämnheter och ger en enhetlig och lite rustik yta. Problemlösaren är enkel att arbeta med. Väggen målas efteråt.

Fördelar

  • Lätt att arbeta med.
  • Få material.

Nackdelar

  • Ytan blir inte helt jämn.

Pris: ca. 50 kr./kvm inkl. lim

Så gör du ...

1.

Sätt fast skumfilten på väggen och tryck fast den lätt med en tapetborste. Dessförinnan stryks väggen med väv-lim. Skumfilten är tillskuren i längden i passande våder med en skarp hobbykniv.

2.

Släta ut våden med gummiroller när den sitter som den ska. Det pressar ut eventuell luft och överflödigt vävlim och får skumfilten att sitta bra och fästa ordentligt i underlaget.

Slipning

BÄSTA METODEN

Du får en slät och jämn yta om du slipar av strukturfärgen med en planslip med grovt slippapper. Det är förbluffande effektivt. Och billigt. Efteråt sätter vi upp filt som målas.

Fördelar

  • Fin, jämn yta.
  • Superenkel metod.
  • Få material.
  • Billigt.

Nackdelar

  • Det dammar.
  • Det ska bredspacklas, sättas upp filt och målas.

Pris: ca. 1 kr./kvm exkl. filt

Så gör du ...

1.

Slipa väggen med planslip med grovt slippapper, korn 40. Gör cirkelrörelser med maskinen. Här är underlaget en gipsvägg, så du ska inte pressa för hårt då det kan förstöra underlaget. Ska du slipa flera väggar kan du hyra en så kallad giraffslip, som har större räckvidd.

2.

Byt till finare slippapper, t.ex. korn 80 eller 120, och slipa väggen igen, så att du får en helt slät och jämn yta. Avlägsna slipdammet, och sedan är väggen klar för slutbehandling.

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Färg