Gipsskivor
En gipsvägg har en slät och jämn yta, på vilken du har möjlighet att välja mellan olika färdiga ytskikt, allt beroende på vilken sorts filt du sätter upp.
Fördelar
- Fint, enhetligt ytskikt.
- Blir helt jämnt och slätt.
- Billigt.
Nackdelar
- Mycket efterarbete - det ska spacklas, sättas upp filt och målas.
- Kräver ett underlag som är lätt att skruva i.
Pris: ca. 20 kr./kvm exkl. filt
Så gör du ...
Placera gipsskivan på väggen när du har skurit till den så att den passar i topp och botten. Det är viktigt att den placeras lodrätt, så att nästa skiva också hamnar rakt när den sätts kant i kant med den första.
Sandspackling
Du får en vacker, jämn yta med sandspackling. Du kan måla direkt på den spacklade ytan, men väggen blir absolut vackrast om du sätter upp filt innan du målar.
Fördelar
- Fint, jämnt ytskikt, om du sätter upp filt och målar.
- Billigt.
Nackdelar
- Det ska slipas och spacklas i flera omgångar.
- Extra arbete om du sätter upp filt och målar.
- Damm från slipningen.
Pris: ca. 10-15 kr./kvm exkl. filt
Så gör du ...
Det första lagret sandspackel dras på med bred spackel (50-60 cm). Dra på det nedifrån och upp, och snåla inte med spacklet. Slipa först ned strukturfärgen lite med grovt slippapper, t.ex. korn 40, innan du sätter igång med sandspacklet. Låt nu spackelmassan torka i ett dygn.
Slipa väggen med slippapper korn 60 innan du applicerar nästa spackellager. Dammsug väggen innan du börjar spackla så att ytan är helt ren från slipdamm.
Multiputs
Multiputs är en cementprodukt som ger en jämn, lite rå yta med en aning struktur, beroende på vilken putsteknik du använder. Den färdiga väggen kan målas eller lämnas rå.
Fördelar
- Vacker, “rå” yta.
- Få material.
Nackdelar
- Tungt arbete, som kräver lite handlag.
- Dyrt.
Pris: ca. 100-120 kr./kvm för “rå” multiputsvägg
Så gör du ...
Lägg multiputs på en stålbräda och dra ut putsen på väggen. Den dras på i en omgång, nedifrån och upp, i lodräta drag, medan du pressar stålbrädan hårt mot väggen. När putsen har satt sig efter 15-30 min. slätas övergångarna mellan banorna ut med stålbrädan. Låt putsen torka lite, ca. 15 min.
Filt med skum
Filt med ett tunt lager skum, kallad “Problemlösaren”, utjämnar ojämnheter och ger en enhetlig och lite rustik yta. Problemlösaren är enkel att arbeta med. Väggen målas efteråt.
Fördelar
- Lätt att arbeta med.
- Få material.
Nackdelar
- Ytan blir inte helt jämn.
Pris: ca. 50 kr./kvm inkl. lim
Så gör du ...
Sätt fast skumfilten på väggen och tryck fast den lätt med en tapetborste. Dessförinnan stryks väggen med väv-lim. Skumfilten är tillskuren i längden i passande våder med en skarp hobbykniv.
Slipning
BÄSTA METODEN
Du får en slät och jämn yta om du slipar av strukturfärgen med en planslip med grovt slippapper. Det är förbluffande effektivt. Och billigt. Efteråt sätter vi upp filt som målas.
Fördelar
- Fin, jämn yta.
- Superenkel metod.
- Få material.
- Billigt.
Nackdelar
- Det dammar.
- Det ska bredspacklas, sättas upp filt och målas.
Pris: ca. 1 kr./kvm exkl. filt
Så gör du ...
Slipa väggen med planslip med grovt slippapper, korn 40. Gör cirkelrörelser med maskinen. Här är underlaget en gipsvägg, så du ska inte pressa för hårt då det kan förstöra underlaget. Ska du slipa flera väggar kan du hyra en så kallad giraffslip, som har större räckvidd.