Den grova strukturfärgen kan slipas bort med grovt slippapper, om du hellre vill ha en helt slät vägg.

Den grova strukturfärgen kan slipas bort med grovt slippapper, om du hellre vill ha en helt slät vägg.

Det fanns en tid då strukturfärg var hett. Nu vill de flesta hellre ha släta väggar. Är du en av dem så misströsta ej! Det går att få väggarna släta igen.

Vi har testat 5 olika metoder – från att täcka den grova ytan med gipsskivor, multiputs, sandspackel och en sorts tjock filt, “Problemlösaren”, till att helt enkelt slipa av färgen. Metoderna varierar i svårighetgrad, pris, tidsförbrukning och resultat, men de ger allihop en jämn och slät yta.

Vilken metod du bör välja beror på vilket slutresultat du vill ha. Och hur mycket du vill investera – både vad gäller tid och pengar.

Tidskrävande eller snabba lösningar

Har du t.ex. redan gipsväggar med filttapet i resten av huset är det perfekt att välja denna metoden, så att alla dina väggar blir enhetliga. Men det är en ganska tidskrävande metod. Det samma gäller om du sandspacklar och slipar väggen, då det kräver att du sedan måste sätta upp filt och måla. Å andra sidan är dessa bägge metoder ganska billiga.

Om du vill ha en snabb lösning kan du täcka strukturfärgen med en skumfilt kallad “Problemlösaren”. Multiputs kan också täcka strukturfärgen, men det är något mer tidskrävande.

Vi har testat metoderna på en gipsvägg som är målad med strukturfärg (Interiör-struktur, grov, från Skalflex). Var uppmärksam på att du kan riskera att stöta på ”hemmablandad” strukturfärg, där man ofta har blandat i cement. Den är extra motstridig och kräver en giraffslip med en speciell sliptillsats för betong om det ska kunna slipas av. Annars kan du testa någon av övriga metoder.

På artikeln du kan hämta här på sidan kan du läsa mer om för- och nackdelar med de olika metoderna, och se vilken som är vår favoritmetod.