Material som inte kräver underhåll för att hålla länge är verkligen på frammarch. Ofta ersätter de trä, som i årtionden varit det föredragna byggmaterialet till riktigt många saker. Men trä har en begränsad livstid, även om det är tryckimpregnerat eller målat efter konstens alla regler.
Nu finns det många alternativ för dig som gärna gör annat på sin sommarledighet än att måla om träfasden på huset. Utöver att materialen i stort sett är underhållsfria har de även en lång livsstid, så du behöver inte fundera på att de snart ska bytas ut igen.
LÄS OCKSÅ: Fibercementskiva: Brädor som ALDRIG ruttnar
Gör ditt hus underhållsfritt
I denna gör-det-självbeskrivning tittar vi närmare på de 10 nedanstående underhållsfria material.
Klicka på rubrikerna för att komma direkt till avsnittet i artikeln.
1. Fibercement
Fibercement finns både som skivor och som “brädor” och kan därför användas på en mängd ställen. Det är perfekt till husets utsatta delar som påverkas mest av väder och vind, eftersom materialet är väldigt starkt trots sitt tunna och lätta yttre. Det kan varken ruttna eller brinna och kräver inget underhåll. Alger, mossa och smuts kan dock få fäste, men det försvinner fort med en tvätt.
Ett helt hus med en fasad av fibercement kan kännas bastant och industriellt, men om du väljer det till mindre ytor på ett trähus eller ett tegelhus skapar det en fin kontrast. Det lämpar sig fint som beklädnad på en tillbyggnad eller gavel.
Fibercement finns i flera färger och med olika typer av ytor, ex. trälook. Det säljs bl.a. under namn som HardiePlank och Ivarpanel.
BESTÅR AV
Cement, kalk, vatten och fiber som ofta är plast eller cellulosafiber. Fibren gör skivorna starka. De kan inte spricka, ruttna eller brinna. I de äldre fibercementskivor-na var fibren av hälsofarlig asbest, men det förbjöds 1982. Dagens fibercement innehåller inga skadliga ämnen mot vår hälsa.
PASSAR TILL
Fasader, förråd, garage, tillbyggnader, farstu, gavlar, högbäddar. Brädorna används ofta till vindskivor, takfotsbrädor och vattbrädor. Det finns även takskivor som påminner om naturskiffer.
PRIS
Ca 150 kr för en bräda (8 x 180 mm, 360 cm lång). I jämförelse kostar en obehandlad bräda (25 x 125 mm, 360 cm lång) ca 65 kr, men håller bara 10-15 år på husets mest utsatta ställen.
HÅLLBARHET
Ca 50 år.
SÅ ARBETAR DU MED DET
Skivorna är hårda att såga i, så använd t.ex. en diamantklinga. Dammet är mycket fint; därför bör du använda mask och gärna en såg med uppsamlingsfunktion. Skivorna monteras vanligen med utomhusskruvar eller särskilda clips.
2. Naturskiffer
Taket på ditt hus är något av det mest utsatta och ska klara att stå emot snö, regn, sol och vind. Det är inte helt enkelt att ta sig upp där, och ytan är stor, vilket gör det till en dyr post. Därför lönar det sig verkligen att välja ett takmaterial som har en lång hållbarhet och kräver så lite underhåll som möjligt, nämligen naturskiffer. Det är allt annat än ett nytt material, men det har ersatts av mer “enkla” taktyper, ex. tegel. Men med sin långa hållbarhet, det minimala underhållet och den tidlösa looken är det helt klart värt besväret.
BESTÅR AV
Är en blågrå stenart bestående av leravlagringar. Den kan “klyvas” och delar sig längs med skikten. Plattorna kan göras ner till 3-5 mm tunna. Skiffern kommer mestadels från Spanien som står för 75-80 % av all produktion. Det finns även asiatisk skiffer, men den är inte lika stark som den spanska som tål ett kallt klimat.
PASSAR TILL
Mestadels tak, fasader eller golv.
PRIS
Mellan 600-1200 kr per kvadratmeter. Till detta tillkommer arbetskostnaden, som kan bli dyr. Ett vanligt tegeltak kostar ca 300 kr per kvadratmeter och har en hållbarhet på ca 50-70 år.
HÅLLBARHET
Ca 70-90 år.
SÅ ARBETAR DU MED DET
Detta är oftast ett arbete för yrkeskunniga, då arbetet ställer en del krav. Läkten ska göras extra stark, eftersom taket blir väldigt tungt p.g.a. att skiffern läggs med överlapp. Monteringen sker med kopparspik eller syrafria spikar.
3. Betong
Stolpar av betong tar inte skada av fuktig jordkontakt, som trästolpar gör. Därför är det värt att överväga betongstolpar om du t.ex. ska sätta upp ett nytt staket eller plank. Förutom att hållbarheten är betydligt längre kräver de heller inget underhåll som trästolpar, som med jämna mellanrum ska målas/oljas för att hålla så länge som möjligt.
BESTÅR AV
En blandning av grus, cement och sten som blandas med vatten - ett tåligt material som kan formgjutas till stolpar. De tål fukt och bryts inte ner av fuktig jordkontakt, som trästolpar gör.
PASSAR TILL
Stolpar, men även beläggningar med betongplattor har en lång livstid, om de läggs rätt på ett hållfast underlag.
PRIS
Ca 700 kr för en 10 x 12 cm stolpe på 250 cm i betong. I jämförelse är priset ca 125 kr för en 95 x 95 mm tryckimpregnerad stolpe på 250 cm med en livstid på ca 10-15 år. Ca 150 kr för en 95 x 95 mm tryckimpregnerad stolpe på 240 cm, märkt med NTR-klass A - en djupare impregnering med en livstid på ca 20 år.
HÅLLBARHET
Ca 40-50 år.
SÅ ARBETAR DU MED DET
Betongstolpar och plattor köps färdiga. De kan ev. skäras till med en vinkelslip.
4. Rostfritt stål
Rostfritt stål är solitt, har en lång hållbarhet och kräver inget underhåll. Det är ett givet val till räcken runt om en uteplats eller till en trappa. Trappräckena köps färdiga, men det finns även skivor av rostfritt stål som ex. kan användas till högbäddar eller kantsäkring. Skivorna finns i ett par standardstorlekar, men kan även måttbeställas.
BESTÅR AV
Rostfritt stål är ett samlingsnamn för stål som innehåller minst 11 procent krom. När järn legeras med minst 11 procent krom kommer kromet reagera med syret i luften, och det skapas en skyddande hinna på stålet. Det gör det motståndskraftigt mot väder och vind, så det inte rostar.
PASSAR TILL
Räcken och trappräcken.
PRIS
Ca 2000 kr per kvm för 3 mm tjock skiva i rostfritt stål. I jämförelse är priset ca 150 kr per kvm för hyvlade trallbrä-dor, som om de används till ex. högbäddar har en hållbarhet på ca 10-12 år.
HÅLLBARHET
Ca 50-100 år för rostfritt stål.
SÅ ARBETAR DU MED DET
Skivor i rostfritt stål skärs till med en vinkelslip eller en sticksåg med metallklinga. Tunna skivor kan klippas med plåtsax.
5. Komposit
Brädor av komposit har blivit ganska vanliga till både uteplats och staket, men även andra byggnadsdelar kan ersättas med kompositdelar, ex. stolpar och reglar. Och det finns många anledningar till att komposit vinner framgångar som ersättning för trä: Det är lättare, starkare och mer motståndskraftigt mot röta och svamp, så livstiden är lång. Det spricker inte, och du riskerar heller inte att få stickor i fötterna om du bygger din uteplats av det. Och så kräver det i stort sett inget underhåll. Det är dock en bra idé att rengöra kompositen regelbundet.
Kompositbrädor kan p.g.a. solens UV-strålar blekna något under åren, men det problemet minskar i takt med att produkterna utvecklas. De finns i flera färger och dimensioner precis som vanliga brädor.
Kompositbrädor är ihåliga, så täckbrädor är viktiga för att få fina avslutningar.
Brädorna fästs med så kallade T-klämmor, som griper tag i ett spår i sidan och skruvas fast med en rostfri skruv.
BESTÅR AV
Oftast 60 procent trä, 30 procent plast och 10 procent bindemedel. Sammansättningen gör att kompositbrädor har en yta som ser ut som trä och som känns som trä när du går på dem, medan plasten gör att brädorna inte ruttnar. Brädorna har ett hålrum inuti, så de är inte kompakta som traditionella brädor.
PASSAR TILL
Uteplatser, staket, reglar, stolpar och högbäddar, men det finns även täcklister till fönster i komposit.
PRIS
Ca 400 kr per kvm för trallbräda i komposit. Priset är ca 150 kr per kvm för ett trädäck av tryckimpregnerat trä, men hållbarheten är bara hälften så lång som för ett ”trädäck” av komposit.
HÅLLBARHET
Ca 20-25 år.
SÅ ARBETAR DU MED DET
Vill du bygga en uteplats med brädor av komposit finns det flera olika system för hur man monterar brädorna, och de kan både läggas på reglar av trä eller komposit. Kompositbrädor rör sig på samma sätt som träbrädor gör, så de ska läggas med ett litet avstånd (6-8 mm), även i längdriktningen.
6. Härdat glas
Glas kan låta bräckligt, men härdat glas är starkt, har en lång hållbarhet och är underhållsfritt. Det är därför ett bra alternativ till vanligt glas i ex. en skärmvägg. Det kan även användas som räcken på en uteplats i stället för trä eller som tak i stället för plastskivor.
BESTÅR AV
Härdat glas värmebehandlas vid mycket höga temperaturer, som gör det sju gånger starkare än vanligt glas. Lamineras glaset så kommer det, om det går sönder, splittras till små bitar som hålls ihop med hjälp av en folie. Så det är inte farligt.
PASSAR TILL
Drivhus, skärmvägg, räcke, tak till ex. carport.
PRIS
Ca 500 kr per kvm (för härdat/laminerat glas). I jämförelse är priset ca 50 kr per kvm för PVC-plastskiva utan UV-filter (till tak), som har en hållbarhet på ca 5 år. Ca 150 kr per kvm för plastskiva med UV-filter (till tak), som har en livstid på ca 10-15 år. Ca 100 kr per kvm för tryckimpregnerade brädor (till räcken), som har en livstid på ca 10-15 år.
HÅLLBARHET
Ca 20-30 år.
SÅ ARBETAR DU DU MED DET
Du kan inte skära i härdat/laminerat glas. Det ska måttbeställas.
7. Rockpanel-skivor
Rockpanel-fasadskivor är en stenprodukt som tål väder och vind otroligt bra, så livstiden är lång och underhållet är minimalt. Det gör skivorna lämpliga till husets mest utsatta delar. De finns i en rad färger och med mönster som påminner om trä. Enda underhållet som krävs är en tvätt, om de blir smutsiga.
BESTÅR AV
Stenfibrer från råvaran basalt som är en lättillgänglig vulkanisk bergart. Stenfibren blandas med ett ekologiskt bindemedel. Detta gör skivorna flexibla, så de kan böjas. De är dessutom brandhämmande och isolerande, rör sig lite under skiftande temperaturer, tar inte upp fukt och kan inte ruttna.
PASSAR TILL
Fasader, men det finns även panel för ex. takfot, vindskiva, vattbräda och gavlar.
PRIS
Ca 1500 kr för en skiva, 6 mm tjock, med måtten 120 x 250 cm. Pris för en motsvarande fibercementskiva är ca 900 kr.
HÅLLBARHET
Ca 60 år.
SÅ ARBETAR DU MED DET
Trots stenmaterialet är skivorna lätta, och du behöver endast standardverktyg när du arbetar med dem, ex. såg, cirkelsåg, sticksåg och skruvdragare. Skivorna kan fästas på olika sätt: med skruvar, bultar, nitar, clips och lim, beroende på om du väljer att fästa dem till en trästomme eller aluminiumskenor. Använd skyddsglasögon och andningsmask när du sågar i skivorna, och använd gärna verktyg som det kan kopplas en dammsugare till.
8. Plast
Ett staket eller plank av trä kräver en del underhåll, men väljer du ett av plast behöver du inte lyfta ett finger - på sin höjd behöver staketet tvättas. Det varken ruttnar, rostar eller spricker. Staketen finns i olika färger och former, med alla tillhörande delar även i plast - grind, stolpar, stolphattar, beslag osv.
BESTÅR AV
Oftast plastsorten PVC som är UV-behandlad, så den tål solens strålar bättre.
PASSAR TILL
Staket och plank (inkl. alla tilhörande delar), delvis fönster och dörrar.
PRIS
Ca 700 kr per staketmodul i PVC (80 x 180 cm), medan priset är ca 450 kr per staketmodul i impregnerat och vitmålat trä (80 x 150 cm) med en hållbarhet på ca 10-15 år.
HÅLLBARHET
Ca 20-30 år.
SÅ ARBETAR DU MED DET
Plaststaket limmas ihop med special-PVC-lim. Stolparna sätts i marken som trästolpar.
9. Trä

Superwood

ThermoWood

Accoya

Jatoba

Ipé

Cederträ
Det finns “äkta” trä som tål det barska nordiska klimatet bra, eftersom det antingen är extra hårt, innehåller naturliga ämnen som gör det extra motståndskraftigt, eller har specialbehandlats som Super-wood, ThermoWood och Accoya.
Det är oftast furu eller gran som efter behandlingen blivit extra motståndskraftigt mot röta och svamp. Starkast är Accoyaträ, som är väldigt passande till inte bara fasader och uteplatser, utan även till stolpar och broar som är i direktkontakt med vatten. Även om de behandlade träslagen är extra starka håller de dock ännu längre om du behandlar dem med olja, precis som vanligt trä.
När det gäller naturligt motståndskraftigt trä finns ex. cederträ. Det är dock ganska mjukt, så det lämpar sig endast till fasader och inte på liggande ytor som uteplatser. Här är flera exotiska hårdträslag däremot perfekta, ex. jatoba och ipé, som båda är starka, formstabila och har lång livstid. Om du väljer ett mörkt, exotiskt träslag ska du komma ihåg att det kräver hårdträolja om det ska behålla sin mörka lyster. Det förlänger även hållbarheten ytterligare.
BESTÅR AV
Superwood är oftast förstaklassig gran, som gen-nomimpregneras genom en särskild teknik, så impregneringen tränger in i alla träceller - utan att använda vatten. Kådan trängs samtidigt ut, så träet är torrt efter behandlingen.
ThermoWood är oftast furu eller gran som värmebehandlats. Det gör träet formstabilt och hårdare, så det tar upp mindre fukt, och risken för röta eller svamp minskar.
Accoya är oftast ljust furu som behandlas med ättika, en så kallad acetylering. Det gör träet mycket hårt, så det stänger ute fukt och kan inte angripas av röta eller svamp.
Cederträ är ett ljust träslag, som härstammar från Nordamerika.
Jatoba och ipé är mörka träslag från Sydamerika.
PASSAR TILL
De behandlade och naturligt starka träslagen används ofta i stället för traditionellt tryckimpregnerat trä. Ex. till trädäck, staket, stolpar och fasader.
PRIS
Superwood: ca 700 kr per kvm.
ThermoWood: ca 400 kr per kvm.
Accoya: ca 350 kr per kvm.
Jatoba: ca 350 kr per kvm.
Ipé: ca 700 kr per kvm.
Cederträ: ca 600 kr per kvm.
HÅLLBARHET
Ca 30-40 år för Superwood (testresultat, då produkten ännu är så ny). Ca 30 år för ThermoWood. Ca 50 år för Accoya (ovan jord, 25 år i jord eller vatten). Ca 30-40 år för jatoba och ipé. Ca 15-20 år för cederträ.
SÅ ARBETAR DU MED DET
Superwood och ThermoWood kan behandlas som vanligt trä. Hårda träslag som ex. Accoya, jatoba och ipé kräver en sågklinga för hårt trä. Förborrning är oftast nödvändigt i dessa hårda, exotiska träslag.
10. Aluminium
Husets fönster och dörrar används ofta och ska klara att stå emot en del. Fönster av trä är svåra att underhålla, då ytorna som ska målas är väldigt små. Därför passar det att välja fönster och dörrar med aluminiumprofiler på utsidan och trä eller plast på insidan. Det minskar underhållet betydligt, då aluminiumytorna inte kräver någon form av skötsel - på sin höjd en tvätt med en fuktig trasa. Med plast på insidan blir fönstret 100 procent underhållsfritt. Träet på insidan slits inte mycket och behöver sällan målas.
Utöver fönster och dörrar i aluminium finns det även särskilda profiler, ex. till vindskivor och takfot, som är utsatta ytor. De är även svåra att komma åt, så här är det extra intressant med ett underhållsfritt material.
BESTÅR AV
Aluminium är en metall som är lätt, billig och enkel att arbeta med och forma.
PASSAR TILL
Utsidan av fönster och dörrar och som profiler, ex. till vindskivor, takfotsbrädor och fönsterbleck.
PRIS
Ca 3800 kr för ett vridfönster i aluminium, 3-glas, 80 x 100 cm i vitmålad aluminium/furu. Ett motsvarande fönster i vitmålad furu kostar ca 2800 kr.
HÅLLBARHET
Ca 50 år för ett fönster i alu/trä. Livstiden på fönster av enbart trä beror mycket på vilken typ av trä det är tillverkat av. Om det är kärnvirke som underhålls efter konstens alla regler kan det också hålla i 50 år. Är det tillverkat av virke av dålig kvalitet, som inte underhålls, kan livstiden åka ner till bara 10-15 år.
SÅ ARBETAR DU MED DET
Ett fönster eller en dörr med aluminium på utsidan monteras på precis samma sätt som ett fönster/en dörr av trä.