Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Räta upp en list

Spara artikel Du måste vara inloggad för att kunna spara artiklar

VIDEO: Med hjälp av ett dragmått kan man enkelt se till att lister, socklar och liknande passar precis även om exempelvis golvet är skevt.

Här demonstrerar vi hur man rättar in en skåpssockel så att den passar till underlaget, hur skevt det än är. När vattenpasset läggs upp på sockelbiten ser man tydligt att underlaget är ojämnt. Börja med att väga av sockeln med hjälp av kilar.

LÄS OCKSÅ: Perfekt sockel till ditt nya kök

De justeras in så att sockeln står helt i våg. Det är nu man har verklig nytta av dragmåttet, som läggs an där glipan mot golvet är som störst. Dragmåttet justeras in så att blyertsstumpen precis rör vid sockelns underkant. Härifrån markerar vi längs hela sockeln.

Dragmåttet tar upp varenda ojämnhet på vägen och ritar av en exakt kopia av underlaget. Därefter sågar hantverkaren till sockeln med hjälp av en sticksåg.

Han sågar underifrån, dels för att det då är lättare att följa markeringen, dels för att inte ytan ska flisas i snittet.Sockeln är tillsågad och följer nu golvet exakt, men ligger samtidigt helt i våg.

Skapa Profil

purchase.course_name_message

Skapa Profil
Du ska skriva in ditt förnamn
Skriv in ditt efternamn
Ogiltig e-postadress
Ditt lösenord ska bestå av minst 6 tecken
Visa
signup.credentials_form.terms_error
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa
Tillbaka