Smart skåp för köksmaskiner

Snickra ett skåp med bänkskiva till brödrosten, elvispen och vattenkokaren. Då får du större arbetsytor och har alltid ordning på bänken.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
4 timmar
Pris
1600 kronor

Intro

Köksmaskiner av olika slag är till stor nytta, men de tar också en hel del plats. Flera av dem kan du kan-ska sätta i hörnskåpet varifrån de sedan tas fram ett par gånger varje år. Andra maskiner, såsom brödrosten, mixern, elvispen och vattenkokaren, behövs rätt ofta, och då är det irriterande att leta efter dem i proppfulla skåp. Men det är minst lika irriterande att de tar upp värdefull bänkplats samtidigt som de skapar oordning i köket.

Problemet kan emellertid lätt lösas, och i vårt fall blev det med ett skåp som vi snickrade så att det passar till en hylla i köket. Du kan lätt göra om vårt förslag till ett skåp med bänkskiva och då får du extra bänkplats på köpet. Snickrar du helt nytt kan du också hoppa över konsolerna och i stället hänga upp skåpet med vinkeljärn i varje övre hörn.

Skjutluckor tar ingen plats

Vi har valt att sätta skjutluckor på det lilla skåpet, för de tar ingen plats i köket när de står öppna. Och det kommer de att göra för en av fördelarna med skåpet är att vi ber elektrikern om att montera ett vägguttag i skåpet, så att maskinerna kan vara anslutna när de tas fram. Då slipper vi skada den fina kalkade väggen med eluttag.

Passar i köket

Hyllan är av 26 mm stavlimmat trä och vi gör därför sidor och botten av samma träslag. Skjutluckorna är av 6 mm mdf, och de glider lätt i de spår som vi fräser under bänkskivan och i bottnen.

Instruktion

01
Hyllan tas bort 4 Steg

1

Hyllan ska först tas bort för vi ska ju såga eller fräsa spår i den för skjutluckorna. Silikonfogen mot kaklet skärs loss med vass hobbykniv.

2

Skruvarna i konsolerna lossas. Här låter vi konsolerna sitta kvar på väggen och hänger sedan skåpet på dem.

3

Nu har hyllan lossats och tas försiktigt bort. Den kan nämligen fortfarande hänga fast i väggen.

4

De sista silikonresterna skärs bort med hobbykniv. Det ska bli rent i fogen för annars går det inte att foga om.

02
Snickra skåpet 8 Steg

Skåpet ska ha skjutluckor eftersom de inte tar någon plats i köket när de är öppna. Ett av de lättaste sätten att göra skjutluckor är att såga eller fräsa spår i bottnen och under bänkskivan som sedan luckorna kan glida i. De övre spåren ska vara något djupare (12 mm) än de i bottnen (5 mm), för då kan man lyfta upp skjutluckorna i de övre spåren och släppa ner dem i de undre.

Om du har en handöverfräs kan du lätt fräsa spåren med ett 8 mm frässkaft (notfräs). Annars kan du använda cirkelsågen och göra spår med den. Vi visar dig hur det går till.

1

Fräs spåren eller såga dem med cirkelsåg. Måtten finns på ritningen på föregående sida. Såga ett par gånger i varje spår och rensa sedan spåren med ett smalt stämjärn så att de blir rena.

2

Sidan D (som här sitter mot en vägg) limmas ihop med bottnen B och fogen förstärks med 5 x 60 mm skruvar.

3

Skruva fast två vinkeljärn längst upp på sidan D med 4 x 20 mm skruvar.

4

Sidan C sätts ihop med bottnen B. Till det används två vinkeljärn för att slippa synliga hål på kortsidan. Kolla med snickarvinkel att beslagen sitter plant med kortänden på bottnen.

5

Stryk lim på båda delarna, men slipa dem lite innan, för då får du bort överskottsolja så att limmet fäster bättre.

6

Skruva fast sidan C med 4 x 20 mm skruvar genom beslagen. Passa samtidigt på att fästa två vinkeljärn upptill på insidan av sidan.

7

Borra skruvhål i bakstycket E på cirka var 40:e cm och stryk lim på hyllans baksida (delarna B, C och D).

8

Fäst bakstycket med 4 x 40 mm skruvar. Om du ska ha ett väggutag i skåpet ska du nu göra hål för det, men först ska elektrikern montera det.

03
Häng upp skåpet 5 Steg

Om du har snickrat skåpet från grunden, kan du hänga upp det på flera olika sätt. Du kan t.ex. fästa en list på väggen och skruva fast skåpet i denna. Du kan låta skåpet vila på en list och fästa det med beslag i väggen (precis som överskåp). En tredje lösning är att fästa en list med geringssågad ovansida på väggen och en motsvarande på bakstycket av skåpet. Därefter kan skåpet hakas fast på vägglisten.

Den fjärde lösningen ser du här. Eftersom vi hade en hylla på väggen, och den satt fast på fyra konsoler, valde vi att hänga skåpet på konsolerna.

1

Bänkskivan läggs på plats och resten av skåpet pallas upp på ett par stolar till lagom höjd. Vi kunde ha skruvat ihop delarna först, men då hade det varit svårt att fästa skåpet på konsolerna. Därför väljer vi denna lösning.

2

När skåpet är på plats skruvar vi ihop det med bänkskivan genom de fyra vinkeljärnen på kortsidorna.

3

Maskera på väggen och bänkskivan med tejp innan du fyller igen den nu nakna fogen med silikonfogmassa.

4

Släta ut fogen med fogsticka. Kom ihåg att den ska ha stått i blöt i cirka ett dygn i en blandning av vatten och diskmedel för att fogmassan inte ska fastna på den under arbetet.

5

Kolla att skjutluckorna F passar och sätt dem på plats när du har målat dem. Grunda först och måla sedan två gånger. Montera slutligen handtag.

Material

26 mm stavlimmad nyatoahskiva:
• 1 bänkskiva (A), 47 x 200 cm
• 1 botten (B), 33 x 177 cm
• 1 sida (C), 29,6 x 47 cm
• 1 sida (D), 29,6 x 47 cm

12 mm melaminskiva:
• 1 bakstycke (E), 179,6 x 25 cm

6 mm mdf:
• 2 skjutluckor (F) à 28 x 90 cm

Dessutom:
• 4 konsoler, 30 x 30 cm, för upphängning av skåpet (alternativt vinkeljärn)
• 2 vinkeljärn, 25 x 40 x 70 mm, för ihopsättning av sidor och botten
• 4 vinkeljärn, 60 x 60 x 60 mm, för montering av sidor och bänkskiva
• 4,0 x 20 mm, 4,0 x 40 mm och 5,0 x 60 mm skruvar
• 2 luckhandtag
• Olja till bänkskivan
• Grundfärg och färg
• Silikonfogmassa

Tidsförbrukning

När du har sågat ut delarna tar det tre–fyra timmar.

Pris

Vårt skåp kostade cirka 1600 kr men priset beror på val av träslag.

Svårighetsgrad

Spåren för skjutluckorna kräver att du har fullt koll på din cirkelsåg eller fräs. Annars är det ett lätt projekt.

Ritning

Hyllan är skåpets ovansida

Om du redan har en hylla kan den utgöra skåpets ovansida och då snickrar du bara den undre delen.

Ovansida, botten och sidor är av samma träslag (här är det stavlimmad nyatoah, som finns på byggvaruhus).

Multimedia

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Köksskåp