Borrmall till Ikeas köksdelar

Handlar det om montering av köksdelar från IKEA lönar det sig inte att tillverka en egen borrmall för handtagen till luckor och skåpsfronter. För bara 15 kronor kan man köpa en borrmall som kan användas till alla handtag från IKEA. När mallen placerats där den ska vara, kan borrhålen enkelt göras.

Redaktionen rekommenderar: Nya köksfronter: 9 enkla lösningar

Nya handtag på luckor och lådor

LÄS OCKSÅ: Få överblick över skåpsgångjärn

Flexibel mall till både liggande och stående handtag

Handtagen på lådor och luckor ska sitta helt lika – exakt mitt på och lika högt, så de är i jämnhöjd både lodrätt och vågrätt. Bästa sättet att säkerställa det är att borra alla hål genom en borrmall.

Har man skåpsdelar i olika bredder kan man så klart göra en mall till varje lådbredd och en till luckorna. Men man kan faktiskt tillverka en mall som man kan anpassa under vägen, och därför använda till alla delar.

Hur man tillverkar denna flexibla mall visar vi nederst på sidan. Här visar vi hur man arbetar med mallen på ett kök som har skåpsdelar med olika bredder och lådfronter både med och utan frästa profiler.

Så här ser mallen ut:

Nya handtag på luckor och lådor

Få förklaringen av siffrorna nedan.

1. Det finns plats för flera höjdmarkeringar, ex. om man har låga lådor utan profiler och höga lådor med profiler.

2. Markering som visar mitten av lådan. Här är det 30 cm in, vilket passar till en 60 cm bred låda.

3. Mallen anpassas efter lådor med olika bredd. Man börjar med den bredaste och tar bort ändstycket, och kortar ner mallen så den passar de mindre fronterna.

4. Mallen tillverkas av en skivbit och två lister, som ska sticka ut på båda sidor om skivan. Då fungerar den både på höger- och vänsterhängda luckor.