Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

SÅ HÄR monterar du handtag

Skriv ut Spara artikel Du måste vara inloggad för att kunna spara artiklar

Nya handtag på luckor och lådor ska sitta med exakt samma avstånd. Så blir det om man använder en mall. Det krävs en del noggrannhet att tillverka mallen, men det lönar sig. För när den väl är gjord går det väldigt fort att få handtagen på plats, på både luckor och lådor.

Handtag till luckorna

PRECISION: Själva monteringen av handtaget är inte svårt. Jobbet ligger i mätarbetet, och det måste vara exakt.

PAPPMALL TILL LIGGANDE HANDTAG

1. Metoden med pappmallen kan användas om alla handtag ska placeras liggande och sitta mitt på alla fronter. Först markeras fronternas mitt.

2. En enkel pappmall med mittmarkering och markeringar för handtagets två skruvhål placeras så den är i jämnhöjd med frontens kant. Hålen markeras med en syl.

3. När hålen till handtaget borras i luckan/lådfronten, kan man med fördel hålla en brädbit mot bakstycket. På så sätt undviker man att träet flisas.

Borrmall till Ikeas köksdelar

Handlar det om montering av köksdelar från IKEA lönar det sig inte att tillverka en egen borrmall för handtagen till luckor och skåpsfronter. För bara 15 kronor kan man köpa en borrmall som kan användas till alla handtag från IKEA. När mallen placerats där den ska vara, kan borrhålen enkelt göras.

Redaktionen rekommenderar: Nya köksfronter: 9 enkla lösningar

Nya handtag på luckor och lådor

LÄS OCKSÅ: Få överblick över skåpsgångjärn

Flexibel mall till både liggande och stående handtag

Handtagen på lådor och luckor ska sitta helt lika – exakt mitt på och lika högt, så de är i jämnhöjd både lodrätt och vågrätt. Bästa sättet att säkerställa det är att borra alla hål genom en borrmall.

Har man skåpsdelar i olika bredder kan man så klart göra en mall till varje lådbredd och en till luckorna. Men man kan faktiskt tillverka en mall som man kan anpassa under vägen, och därför använda till alla delar.

Hur man tillverkar denna flexibla mall visar vi nederst på sidan. Här visar vi hur man arbetar med mallen på ett kök som har skåpsdelar med olika bredder och lådfronter både med och utan frästa profiler.

1. Börja med hålen till den bredaste lådfronten. Här är den 60 cm, så mittmarkeringen är därför 30 cm in. Detta säkerställer att hålen till handtaget placeras lika långt åt båda sidor.

2. Handtaget skruvas fast från insidan av lådan med de medföljande skruvarna. Skulle skruvarna vara för långa kan de kortas av.

3. Vid lådor med profiler och ramar ska handtaget placeras så det harmonierar bra. Man använder samma mall som innan, men borrar nya hål – närmre den övre kanten.

4. Nu har turen kommit till de ännu smalare lådorna, än de som hittills borrats (här 40 cm). Mallens ändstycke skruvas därför av och mallen kortas av, så mittmarkeringen centreras igen.

5. Samma mall används igen tilll luckorna. Ändstycket skruvas av igen och mallen kortas av, så de översta hålen sitter lika långt från ovankant och sidorna.

Så här ser mallen ut:

Nya handtag på luckor och lådor

Få förklaringen av siffrorna nedan.

1. Det finns plats för flera höjdmarkeringar, ex. om man har låga lådor utan profiler och höga lådor med profiler.

2. Markering som visar mitten av lådan. Här är det 30 cm in, vilket passar till en 60 cm bred låda.

3. Mallen anpassas efter lådor med olika bredd. Man börjar med den bredaste och tar bort ändstycket, och kortar ner mallen så den passar de mindre fronterna.

4. Mallen tillverkas av en skivbit och två lister, som ska sticka ut på båda sidor om skivan. Då fungerar den både på höger- och vänsterhängda luckor.

Din beställning
Beställning
Skapa Profil
Du är på väg att köpa tillgång till:
Artikel: SÅ HÄR monterar du handtag
Totalt pris: null kronor
Mer för mindre?
Få över 1 000 byggbeskrivningar och full digital åtkomst för bara 29 kronor
    • Tillgång till över 1 000 digitala byggbeskrivningar
    • Du kan säga upp din prenumeration när som helst.
    • Efter erbjudandet fortsätter prenumerationen som en tillsvidareprenumeration för 79 kr i månaden
Endast 29 kr första månaden
Du ska skriva in ditt förnamn
Skriv in ditt efternamn
Ogiltig e-postadress
Ditt lösenord ska bestå av minst 6 tecken
Visa
signup.credentials_form.terms_error
Tillbaka
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa
Tillbaka