Snygg finish på bänkskivan

När du sågar till en laminatbänkskiva bildas en rå spånskivekant som saknar laminering. Det är både sårbart och fult, men lyckligtvis ganska lätt att fixa. Med rätt handlag får du en snygg kant som matchar de andra kanterna på din laminatbänkskiva.

Intro

Laminatremsan som du ska sätta på kanten på bänkskivan ska naturligvis matcha laminatet på övriga bänkskivan. Det följer alltid en remsa med en ny bänkskiva, men du kan också hitta de flesta standardfärger i din bygghandel.

Egentligen är det ganska enkelt: Limma på laminatremsan. Men det finns ändå ett par tricks som gör att kanten blir snygg och utan hack och veck som du bara skulle gräma dig över.

Instruktion

01
Så här gör du en snygg laminatkant 6 Steg

1

Sätt kontaktlim på laminatremsan. Fördela limmet med en pensel så att hela ytan täcks av lim.

2

Sätt kontaktlim på skivkanten. Fördela limmet med en pensel så att det täcker hela spånskivekanten i ett jämnt lager.

3

Sätt på laminatremsan. Var noggrann och se till att överkanten kommer exakt i höjd med bänkskivans kant. Tryck laminatremsan in mot bänkskivan så att limmet pressas in ordentligt.

4

Stryk den nedersta kanten med en fil eller sandpapper på en slipkloss när limmet har torkat. Dra med långa tag i en riktning – då bryts laminatkanten av snyggt längs med bänkskivans kant.

5

Bryt av laminatkanten vid änden på samma sätt. Var försiktig så att du inte bryter av kanten snett.

6

Stryk kanterna uppe och nere med filen så att ojämnheter och grader filas bort. Då får du en snygg skivkant som matchar resten av bänkskivan.

Video

TEKNIK: Laminatkant på köksbänk

Bandets kanter filas av. Det ger en snygg finish.

TIPS: Fördela limmet med en pensel

Tips & Tricks

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Köksbord