Så här monterar du bänkskiva och vask

Ny bänkskiva, ny diskho och ny blandare är nästan som att få ett helt nytt kök – men för en bråkdel av priset. Och du kan utföra allt arbete själv.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
2 dagar
Pris
4.000 kronor

Intro

Om bänkskivan i ditt kök efter många års slitage har börjat likna arbetsbänken i verkstaden, eller bara har blivit omodern, kan du med fördel byta ut den mot en ny.

Tillsammans med ny diskho och ny blandare kommer det att göra en stor skillnad, som om hela köket blivit utbytt. Arbetet kan klaras av på ett par dagar när materialen är köpta. Och du behöver varken vara snickare eller VVS-expert för att klara av det.

Priset är verkligen pressat. För runt 500 kronor kan du få en tre meter lång bänkskiva. Diskho och blandare kan du köpa för runt samma pris.

I vårt kök har vi använt en laminatbänkskiva som var längre än standardlängderna i byggvaruhusen. Tillsammans med vårt val av övriga tillbehör blev priset lite högre.

Fundera på vilken bänkskiva och diskho, samt vilken blandare som kommer att passa bäst i just ditt kök. Du kommer att använda det varje dag i många år, så se till att få det precis som du vill ha det.

Instruktion

01
Montera av diskho och bänkskiva 5 Steg

Innan du börjar montera av blandare, diskho och bänkskiva måste du stänga av vattentillförseln. I de flesta fall räcker det med att vrida på Ballofixventilerna under diskhon innan slangarna skruvas av.

När det är gjort kan du påbörja själva rivningsarbetet.

1

Vrid på ballofixkranarna så att vattnet stängs av. Sedan skruvas slangarna och avloppsrören av. Töm avloppsröret i en balja, och sätt tejp över röröppningarna så att det inte kommer in skräp under arbetet.

2

Lyft nu ur den gamla diskhon. Om diskhon sitter fast med beslag måste de skruvas loss först. Fog eller lim under diskhons kant kan skrapas bort med ett skarpt verktyg.

3

Skär loss fogen mellan kakel och list med en hobbykniv. Listen måste bort så att vi kan ta loss bänkskivan. Då den nya bänkskivan höjs upp behöver vi inte montera tillbaka listen igen.

4

Om listen är fastspikad kan du kapa spikarna med en multimaskin. Sedan kan du obehindrat avlägsna listen. Du kan eventuellt använda en kofot för att bända loss den. Börja vid en av ändarna.

5

Montera loss skåp och lådor, och avlägsna de skruvar som fäster bänkskivan. Skruvarna sitter i undersidan av skåpens toppstycke. När det är gjort kan bänkskivan lyftas av.

02
Sätt lister över köksskåpen 7 Steg

Den gamla diskbänken var lite låg, så vi utnyttjar möjligheten att höja upp den nya bänkskivan ett par centimeter.

Därför skruvar vi fast bärande lister på toppen av kökskåpen. Listernas höjd och bänkens tjocklek måste passa så att bänken hamnar i nivå med kaklet.

Efter det sågar vi ut i toppen av skåpen, så att vi kan montera vinkelstål att fästa bänkskivan i.

1

Rita ut längden på de lister som ska bära den nya bänkskivan. Det ska vara lister längs ytterkanterna och från alla kanter in mot väggen, där två skåpssidor möts.

2

Gör fast listerna i långsidorna med 4 x 60 mm skruvar. Vänta lite med att göra fast de korta tvärsgående listerna med två skruvar i varje list.

3

Gör fast den långa framkantslisten underifrån vid diskhon med 4 x 35 mm skruvar. Det ger en ökad stabilitet till bänkskivan där diskhon ska monteras.

4

Vi sågar ut för den nya diskhon med en sticksåg. Såga hela vägen ut till skåpsväggen, så att det blir tillräckligt med plats för att montera diskho och vinkelstål.

5

Såga även två hål på cirka 10 x 10 cm i de övriga skåpstoppstyckena. Hålen är för att få plats med vinkelstålen som bänkskivan senare ska fästas i. Gör nu fast de korta liststyckena över skåpen.

6

Skruva fast vinkelstål i skåpssida och liststycke vid de utsågade hålen. Vi använder 3 x 20 mm skruvar. Sätt vinklarna ett par millimeter från toppen, så att skruvarna som ska fästas i bänkskivan drar den nedåt.

7

Vi har använt vinkelstål i två olika storlekar, 29 x 29 mm och 40 x 40. De små vinkelstålen sätter vi där det inte finns så mycket plats. T.ex. där det sitter skenor och lådor eller liknande.

03
Såga till och skruva fast bänkskivan 7 Steg

Om den nya bänkskivan är för lång måste den sågas till. Du måste mäta upp längden noggrant så att bänken sticker ut ett par mm över kanten ut mot köket. Vi använder en cirkelsåg med klinga för laminat, och en styrskena, så att snittet blir helt rakt.

Om du som här har valt laminat måste det sättas ett kantstycke i änden av bänkskivan för att få en vacker avslutning.

1

Mät ut avståndet över köksskåpen, och rita ut samma avstånd på bänkskivan. Lägg till ett par millimeter i längden. Dra en linje med snickarpenna och snickarvinkel för att få en helt rak kant.

2

Med cirkelsågen sågas ett cirka 3 mm djupt spår. Då flisar sig inte ytan eller kanten på skivan. Sedan sågar du i samma spår genom hela bänkskivan. Använd en sågklinga för laminat.

3

Stryk kontaktlim på kantstyckets baksida, och fördela limmet med en pensel. Gör det samma på kanten av bänken. Låt limmet sätta sig i en halvtimma.

4

Sätt kantstycket på kanten när limmet har satt sig. Låt det sticka ut lite över kanten. Pressa fast det ordentligt så att ingen luft blir kvar.

5

Fila vid den nedersta kanten mot bänkens undersida. Fila försiktigt med lugna, glidande drag längs kanten, tills den överflödiga biten lätt kan rivas av.

6

Lägg den nya bänkskivan på plats ovanpå listerna över köksskåpen. Skjut in skivan hela vägen in mot väggen under kaklet.

7

Fäst skivan i vinkelstålen underifrån. Här använder vi 3,5 x 20 mm skruvar.

04
Såga ut för diskhon 7 Steg

När bänkskivan väl är monterad kan du såga ut för diskhon. Det bör vara 5-6 cm från bänkskivans ytterkant till hålet där diskhon ska sitta, för att det ska bli så stabilt som möjligt.

Vi sågar ut hålet med sticksåg och ett speciellt blad för laminat.

1

Mät upp och dra linjer för sågspåret på bänkskivan. Använd t.ex. en snickarvinkel för att få ett helt rakt spår. Om ytan är mörk är det smart att använda en vit penna. Mät en extra gång så att du är helt säker.

2

Borra ett hål i var och ett av de fyra hörnen, innanför linjerna. Hålen måste vara så stora att sticksågens blad kan komma igenom. Såga sedan ut den markerade ytan för diskhon med sticksågen.

3

Lägg silikon hela vägen runt längs hålets sidor där diskhon ska sitta. Silikonet hindrar vatten från att tränga in i bänkskivan under diskhon.

4

Lägg en silikonsträng på bänkens ovansida hela vägen runt kanten vid utsågningen. Silikonet gör att diskhons kanter fäster i bänkskivan.

5

Sätt diskhon på plats i hålet. Tryck till när du är säker på att placeringen är helt rätt, och diskhons krage täcker silikonet.

6

Montera de beslag som följer med diskhon på undersidan. Skruva fast dem så att de griper tag om både bänkskivan och diskhon.

7

När diskhon är fastspänd kan du skrapa bort det överflödiga silikonet från bänkskivan. Använd en silikonfogbricka eller en fogpinne som har stått i vatten i 5-10 minuter.

05
Lägg en fog mellan bänk och kakel 3 Steg

Då vi har tagit bort listen måste vi lägga en fog som avslutning mellan bänkskiva och vägg. Om väggen, som här, är kaklad, så får du det bästa resultatet om du väljer en fog i samma färg som de övriga fogarna.

1

Lägg en silikonfog på väggen längs hela bänkskivan under den understa kakelraden. Använd en fogmassa i samma färg som fogen mellan plattorna.

2

Fukta silikonfogen med en blandning av vatten och lite diskmedel, som fungerar som smörjmedel vid glättning.

3

Glätta sedan fogen med en silikonfogbricka, eller med en fogpinne som här. Har du lite tvålvatten på ytan så sätter sig inte silikonet på kakelplattorna.

06
Montera vattenlås och bottenventil 4 Steg

Blandaren kan nu sättas i hålet i diskhon. Sedan kan vattenslangar, vattenlås och bottenventil monteras, innan du till sist kan sätta dit lådor och skåpsluckor igen. När du slår på vattnet igen måste du försäkra dig om att alla rörskarvar och liknande är helt täta.

1

Spänn fast slangarna ordentligt i vattenrören när blandaren är monterad på bänkskivan, eller i hålet i diskbänken. Koppla varm- och kallvatten till rätt slangar till blandaren.

2

Spänn fast bottenventilen och avloppsröret i diskhon. Både ventil och insexnyckel följde med i detta paket från Ikea.

3

Montera vattenlås på diskhons avloppsrör. Koppla ihop vattenlåset till avloppet med avloppsrör- och slang. Det kan vara nödvändigt att såga till avloppsslangen så att vattnet obehindrat kan rinna ut.

Köket har nu genomgått en enorm förändring, bara genom att byta ut diskbänken, diskhon och blandaren.

Material

 • Bänkskiva (laminat i detta fall)
 • Inbyggnadsdiskho (Ikea Hällviken)
 • Blandare (Ikea Bosjön)

Dessutom:

 • 4 x 60 mm, 4 x 35 mm och 3,5 x 20 mm skruvar
 • 29 x 29 mm och 40 x 40 mm vinkelstål
 • Kontaktlim till kantstycken
 • Silikonfogmassa

Tidsförbrukning

2 dagar.

Pris

Ca. 4.000 kr. + lister, vinkelstål och skruvar.

Svårighetsgrad

Det är inte svårt att byta ut köksbänken, men du måste vara noggrann med mätningen.

Video

VERKTYG: Så här använder du sänksågen

I den här videon lär du känna snickarens favoritsåg. Sänksågen förs alltid längs en styrskena som ser till att snittet blir exakt – oavsett om det ska vara rakt eller vinklat, om det ska gå igenom materialet eller inte, eller om det börjar i kanten eller mitt på materialet. Det gör sågen lämplig till allt från spår i en bräda till att såga rent längs kanten när trallbrädorna har lagts.

Video

TEKNIK: Byta bänkskiva

Stabil fastsättning med skruvar och stora brickor

Video

TEKNIK: Laminatkant på köksbänk

Bandets kanter filas av. Det ger en snygg finish.

Video

TIPS: Fördela limmet med en pensel

Video

VERKTYG: Så här använder du sticksågen

I den här videon lär du dig allt om sticksågens möjligheter, blad och funktioner. Med rätt inställning kan sågen klara nästan alla uppgifter: figursågning, raka snitt, gerade snitt och snabba, grova kapningar. Och med rätt blad kan du såga i både trä, plast, metall och känsliga ytor.

Video

TIPS: Vattentät kant på bänkskivan

Video

Tips & Tricks

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

  Andra läser just nu ....

  Mer i samma kategori Köksbord