Rena lyftet för bänkskivan

Om arbetsbänken i köket eller verkstan är en aning för låg, så blir det i längden besvärligt och tröttande. Men det går att ge skivan ett lyft med en lös ram.Så här går det till.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
2 timmar
Pris
75 kronor

Intro

Det är hur enkelt som helst. Plocka bort bänkskivan från köks- eller arbetsbänken. Skruva sedan ihop en ram av reglar eller lister i lagom dimension och fäst ramen ovanpå underskåpen. Måla ramen i samma färg som skåpen (eller i en kulör som ligger nära) och till sist skruvar du fast bänkskivan. Nu har din bänk rätt höjd, dvs. rätt arbetshöjd för dig.

Man kan bestämma arbetshöjden på två bra sätt. Det vanligaste och bekvämaste är att det ska vara 10–12 cm från din armbåge till skivan. Det andra sättet är att låta bänkskivan vara i nivå med din höft när du står vi arbetsbänken.

Instruktion

01
Gör så här 8 Steg

1

Innan du kan lyfta av bänkskivan, tvingas du säkert att plocka bort den hålkällist som sitter mellan skivan och väggen. Skär loss den med vass hobbykniv. Det behöver du kanske inte göra om det handlar om en verkstadsbänk.

2

Lossa alla skruvar som håller fast bänkskivan. De sitter ofta i ramen på överskåpen och därför ska du ta bort lådorna för att komma åt dem. Lossa också ev. vinkelbeslag som håller fast skivan.

3

Innan du kan lyfta upp skivan måste du stänga av vattnet och koppla loss rören till kranen samt till avloppet. Tänk på att det finns vatten i vattenlåset och att detta lätt rinner ut när du tar bort skivan.

4

Lägg en ram ovanpå underskåpen och förse den med tvärgående lister mellan varje överskåp. Här använder vi 22 x 44 mm lister på högkant och skruvar ihop dem med 4 x 40 mm skruvar.

5

Ramen fästs på underskåpen med skruvar genom de tvärgående listerna och ett par längs fram- och bakkant. Här används 4,5 x 70 mm skruvar.

6

Måla ramen innan du lägger tillbaka bänkskivan. Börja med att maskera och grundmåla. Spackla igen sprickor och skruvhål. Låt spackelmassan torka innan du slipar och färdigmålar två gånger.

7

Bänkskivan ska skruvas fast underifrån. Du behöver inte skruva genom ramen. Det går bra att fästa skivan genom ramen på underskåpen eller ovansidan på dessa. Använd så långa skruvar som möjligt utan att de går igenom.

8

Använd fyra skruvar i varje underskåp om detta är 60 cm brett, två i framkant och två i bakkant. I 40 cm breda skåp räcker det med en i framkant och en i bakkant. Till sist ansluts vattenrör och avloppsrör och vattnet kan sättas på.

Material

• 22 x 44 mm hyvlat trä
• 4 x 40 och 4,5 x 70 mm skruvar
• Spackelmassa
• Grundfärg och ytfärg

Tidsförbrukning

Det tar dig ett par timmar plus torktid för färgen.

Pris

Cirka 75 kr plus färg.

Svårighetsgrad

Det är en enkel uppgift. Är bänkskivan integrerad med disklådan ska du veta hur vattnet stängs av och hur rör och avlopp kopplas.

Tips & Tricks

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Köksbord