Intro
Instruktion
01
Gjut betongskivor
6
Steg
Du måste vara noggrann när du tillverkar gjutformarna till bänkskivan och bottenhyllan i grytskåpet. Det är först då som resultatet blir perfekt.
Vi använder oss av 12 mm formplywood, som är en mycket styv och absolut slät skiva som betongen inte fastnar på.
Se till att skapa plats för dina formar någonstans där de inte är i vägen medan betongen härdar. Formarna ska stå absolut vågrätt. Det är en fördel att sätta ben under formarna för då blir det lättare att slå på dem underifrån när du ska vibrera betongen. Innan betongen hälls i formarna penslas de med olja (t.ex. matolja) för att betongen inte ska fastna.
Skruva ihop gjutformarna. En skiva A och fyra lister C och D används till den stora formen medan skivan B och listerna E och F används till formen till bottenhyllan. Fäst alla lister med 4 x 40 mm skruvar.
Justera formarna med exempelvis plastbrickor tills de är vågräta. Det är klokt att lägga plast på golvet för att skona det mot stänk. Sätt också ben G under formarna så att de höjs upp en bit.
Lägg på 5 mm cementspackelmassa i formen. Här används en snabbhärdande variant, Lip 245. Var noga med att fördela massan i hörnen och låt den sedan torka i en halvtimme.
Lägg ett armeringsnät i formen. Lägg det först på små träbitar så att det lyfts upp lite. Gjut fast det med små klickar snabbetong. När betongen har blivit hård (det tar en kvart) tas klossarna bort.
Blanda betong och häll den i formen. Fördela betongen överallt med en murslev och lägg på så att det är lite för mycket betong i formen. Jämna till betongen så att den sticker up 2 mm ovanför trälisterna.
02
Bygg upp sidorna
8
Steg
Vi skapar ett helt nytt köksskåp av lätt-betongskivor, dels för att det ser snyggt ut, dels för att de är mycket lätta att arbeta med. För att vi inte ska kladda lättbetonglim på spisen, skyddar vi den med en masonitskiva, som fästs med ett par tejpremsor. När vi är klara kan masoniten tas bort och då får vi en liten luftspalt mellan spisen och skåpet.
Det invändiga avståndet mellan sidorna ska vara 76 cm eftersom stålstängerna till hyllan är 77 cm.
Här bygger vi på ett stabilt brädgolv och det går lika bra på klinker. Men ett flytande golv eller klickgolv är inte tillräckligt stabilt för denna lösning.
Kolla att spisen står lodrätt och justera om det är nödvändigt med skruvarna under spisen. Se också till att spisen står vinkelrätt mot väggen. Då blir det lättare att få bänkskivan rätt.
Fäst en masonitskiva på utsidan av spisen med lite tejp. Skivan skyddar spisen mot stänk och kladd och skapar lite luft mellan spisen och det nya skåpet.
Markera på golvet var de två sidorna ska placeras. Gör sedan en provmontering med lättbetongskivorna på plastbrickor tills de står vågrätt och lodrätt. Spika fast brickorna i golvet.
Fördela lim på kanten av lättbetongskivorna. Limmet blandas enligt anvisningarna på förpackningen och fördelas med en limslev.
VIKTIGT! Fukta lättbetongen innan du lägger på lim!
Knacka skivorna på plats för då fäster limmet bättre. Använd gummiklubba så att du inte slår sönder kanten på skivorna. Börja med att bygga sidan mot spisen.
Lägg sedan bottenskivorna och res de återstående väggen. Limma fast den yttre väggen på bottenskivan, golvet och väggen. Fäst den också med ett par skruvar i golvet.
Förankra lättbetongskivorna i väggen med ett par skruvar. I tegel kan du använda 7,5 x 115 mm betongskruvar och i trä 5 x 100 mm träskruvar.
03
Spackling
5
Steg
Sidorna på lättbetongskivorna ska vara släta och jämna så att du kan måla dem snygga. Det innebär att du ska ta bort överflödigt lim så snabbt som möjligt - och innan det härdar. När limmet har härdat och skivorna sitter ihop slipar du med slippapper, grundar med en primer och spacklar dem släta.
Lättbetong är ett material som lätt skadas av stötar. Det är därför klokt att förstärka kanterna med hörnbeslag (som egentligen används till gipsskivor). Skruva fast beslagen innan du spacklar.
Skrapa bor överflödigt lim innan det härdar. Det är nästan omöjligt att slipa ner limmet efteråt utan att använda sliprondell i en vinkelslip. Limmet blir hårdare än lättbetongen efter härdning.
Slipa alla ytor släta med slipapper. Försök få bort de små ojämnheterna med slippapperet så behöver du inte spackla så mycket. Då sparar du både tid och pengar.
Stryk skivorna ett par gånger med en primer. Det finns flera olika varianter att köpa, men det går utmärkt att blanda en själv av trälim och vatten.
Skruva fast hörnbeslag. De klipps till önskad längd med plåtsax eller sågas med bågfil. Hörnan på beslagen sticker ut lite och det innebär att du kan täcka skruvarna med spackelmassa.
04
Montering
7
Steg
När betongskivorna har härdat i tre dagar kan de tas loss ur sina gjutformar och göras i ordning. De ska slipas och spacklas och poleras med stenolja så att de blir fullständigt släta och täta, så att de inte suger åt sig smuts.
Gallret har vi gjort av stålrör som är 1 cm längre än avståndet mellan sidorna. Rören kommer från en skohylla (Ikea) och det är billigare än att köpa lösa rör eller stänger. Rören limmas fast i hål på sidorna. Du bestämmer själv på vilken höjd. Gör en borrmall så att alla hål hamnar på samma nivå och i rak linje.
Vänd gjutformen och skruva loss kantlisterna. Vricka loss dem försiktigt och ta bort formplywooden från betongskivan. Innan du spacklar skivan ska den slipas matt med grovt slippapper.
Ytan spacklas slät med bred spackel och snabbhärdande cementspackelmassa. Blanda en rätt tun spackelmassa och dra ut den i ett tunt, jämnt skikt. Låt den torka i en timme.
Lägg bottenskivan på plats. Lägg ett par klickar fogmassa på bottnen av lättbetong och skjut in skivan på två trälister. Ta bort listerna så ligger skivan där den ska.
Nu är det dags att borra hål för stålrören. Gör först en borrmall av en träskiva. Se till att avståndet är lika stort mellan alla hål och att de sitter i en rak linje. Borra genom mallen så hamnar hålen rätt.
Limma fast stålrören i hålen. Klicka in lite monteringslim i samtliga hål. Stick in rören i de djupare hålen och sedan i motsvarande hål mittemot så att de sitter 5 mm in i alla hål.
Lägg ett par limsträngar på ovansidan av lättbetongväggarna. Om det är nödvändigt kan du först fästa ett par plastbrickor så att betongskivans ovankant hamnar i nivå med spisen. Tryck ner betongskivan i limmet.
Material
12 mm formplywood:
• 1 botten (A) till gjutform, 66,2 x 97,2 cm
• 1 botten (B) till gjutform, 63,7 x 79,7 cm
22 x 44 mm hyvlat trä:
• 2 kantlister (C) à 97,2 cm
• 2 kantlister (D) à 79,7 cm
• 2 kantlister (E) à 62 cm
• 2 kantlister (F) à 59,5 cm
25 x 95 mm hyvlat trä:
• 8 ben (G) à 20 cm
75 mm tjocka multiplattor:
• 7 sidor och bottnar à 40 x 60 cm
Dessutom:
• 10 stålrör från Tjusig skohylla (Ikea), lättbetonglim, plastbrickor, dyckertar, 4 x 40 mm och 5 x 100 mm skruvar, 7,5 x 110 mm betongskruvar, 6 mm armeringsnät med 10 cm rutor, hörnskyddsprofiler, snabbetong, cementspackelmassa, primer, sandspackelmassa, akrylatfärg, stenolja, monteringslim (t.ex. Sikaflex 11FC), 55 x 2,5 mm spikar
Specialverktyg
• Betongsåg eller fogsvans
• Limslev för 75 mm lättbetongskivor
Tidsförbrukning
Räkna med två arbetsdagar plus tork- och härdningstid.
Pris
Cirka 800–1000 kr.
Svårighetsgrad
Om du följer våra utförliga anvisningar blir det rätt lätt att gjuta en bänkskiva.