Hur gör jag en bänkskiva av granit?

Problem:

Jag har länge önskat mig en bänkskiva av granit eller skiffer i köket. Men det höga priset för sådana skivor har gjort att det får förbli en dröm. Därför funderar jag om det går att klä en bänkskiva med skivor av till exempel granit. Kan det vara en lösning?

Lösning:

Det är säkert en bra lösning även om du då måste acceptera ett antal skarvar i förhållande till en skiva sågad av ett stycke. Bänkskivan kan kläs med cirka 10 mm tjocka plattor. Till arbetet behövs en bra kakelskärare, men den kan hyras.

Plattorna ska limmas fast på en stadig och formfast skiva. Du bör inte använda en stavlimmad skiva som underlag för rörelser i den kan få plattorna att lossna. Men du kan skruva fast en 8 mm plywoodskiva på en stavlimmad bänkskiva om du inte väljer att ta bort den gamla bänkskivan och ersätta med en tjock plywoodskiva.

Plywooden ska primas och därefter läggs plattorna i kakelfix. Köp kalibrerade plattor så kan du nästan slippa fogar. De blir i varje fall endast en eller två millimeter breda. Fogarna fylls med epoximassa som inte missfärgas så lätt. Framkanten på bänkskivan kan förses med plywood och på den fäster du plattor som har geringssågats i 45 grader liksom kantplattorna.

Andra läser just nu ....

Mer i samma kategori Köksbord