Osynlig lagning av den stavlimmade skivan

Det är förvånansvärt enkelt att reparera små och stora skavanker i en stavlimmad bänkskiva. Låter du dessutom lagningen följa stavarna och skarvarna så blir det omöjligt att se din reparation.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
1 timme
Pris
0 kronor

Intro

Med hjälp av ett stämjärn och en bit trä kan du trolla bort fula skador från en stavlimmad bänkskiva och efteråt syns inte lagningen. Träbiten ska vara lika bred som en stav. Är skadan bredare behövs två lagningsbitar vid sidan av varandra för att bevara stavmönstret.

PROBLEM:
Två rör har lämnat två fula hål efter sig i bänkskivan.

LÖSNING:
En fyrkantig lagningsbit som liknar en av stavarna fälls in i bänkskivan.

Tidsförbrukning

Knappt en timme plus tid för att slipa och olja bänkskivan.

Pris

Gratis om du inte behöver köpa lim, trä eller olja.

Svårighetsgrad

En härligt enkel uppgift.

Instruktion

1

Stäm ut rektangulärt runt skadan. Här är det två hål efter ett par rör som gått genom den stavlimmade bänkskivan. Om skadan omfattar mer än en stav i bredd stämmer du ut med förskjutna kortändar så att stavmönstret kan bevaras.

2

Stäm bort så mycket trä att urtaget blir cirka 7 mm djupt. Använd ett vasst stämjärn - kanterna ska vara raka.

TIPS: Hugg upp urtaget 1 mm kortare i bägge ändar och skär sedan rent med stämjärnet så att urtaget får korrekt längd.

3

Lagningsbiten sågas ut ur en träbit som ska likna bänkskivan i färg så mycket som möjligt. Det bästa är om du har kvar en spillbit av bänkskivan från monteringen. Men stavarna varierar i färg så små skillnader har ingen betydelse.

4

Limma fast lagningsbiten i urtaget. Om det är en bänkskiva i köket så bör lagningen kunna tåla vatten och därför bör du i så fall välja ett snickarlim av utetyp eller ett pu-lim.

5

Lägg biten på plats och sätt lagningen under press. Det går inte alltid att spänna fast med skruvtving så då måste du vara påhittig. Du kan t.ex. sätta en list mellan överskåpet och bänken och låsa listen med två kilsågade träbitar.

6

Lappen slipas ner plant med bänkskivan när limmet har härdat. Vill du ha en osynlig lagning slipar du hela bänkskivan med fint slippapper (korn 180240). Därefter slipar du in oljan i träet och efter 20 min polerar du med torra trasor.

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Bordsskivor