Sätt kakel på kakel

Sätt det nya kaklet direkt ovanpå det gamla så slipper du stöket med att bryta bort de gamla plattorna, slipa och laga skador i väggen.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
2 dagar
Pris
300 kr/m2

Intro

Innan du blandar kakelfix och börjar sätta upp de nya kakelplattorna utanpå de gamla måste du förbereda arbetet. I annat fall kan du råka ut för problem. Börja med att kolla att de gamla plattorna sitter fast. Underlaget ska sedan tvättas. Fett och smuts ska bort så att kakelfixet fäster på det släta underlaget. Kontakter och andra hinder tas bort och du måste mäta och markera så att varje platta hamnar rätt.

Om du har tänkt byta ut köksbänken kan du använda den som arbetsbord. Ska den inte bytas är det viktigt att du skyddar den noga med plast och papp för att den inte ska skadas.

Nytt kakel (och ny bänkskiva) gav köket ett helt nytt utseende. Och det blev klart på en helg.

Instruktion

01
Väggen görs klar 5 Steg

1

Knacka på varje kakelplatta, t.ex. med skaftet på en skruvmejsel, för att undersöka att plattorna sitter fast. Låter det ihåligt sitter plattan inte fast som den ska. Då ska den tas bort och fästas på nytt.

2

Tvätta kakelväggen noga med målartvätt. De gamla plattorna och fogarna mellan dem ska vara rena och fettfläckar borta. Var extra noga vid spisen där väggen ofta utsätts för fettstänk.

3

Maskera noga längs kanterna. Om du inte ska byta ut bänkskivan skyddas den med papp och plast. Vi ska byta vår och fäster bara en remsa maskeringstejp, så att vi har något att märka på.

4

Mät och markera på väggen hur högt upp plattorna ska gå. Börja alltid med en hal platta närmast bänkskivan och skär plattorna under överskåpen om det blir nödvändigt. Sätt kaklet så att plattorna längs sidorna blir ungefär lika stora.

5

Spackla det gamla kaklet med kakelfix, som ska läggas på tunt. Det är för att fylla igen fogarna och för att få ett bra fästunderlag för kakelfixet. Dra ut grundfixet diagonalt med en bred spackel.

02
Sätt upp plattorna 7 Steg

När det tunna grundskiktet av kakelfix har torkat kan du fortsätta med den egentliga uppsättningen. Oavsett om de nya plattorna ska sättas en och en eller om de sitter på nät och då sätts flera på en gång, så ska du börja med en hel platta eller ett helt nät. Om du måste skära några plattor, så ska det vara dem längs sidorna. Men tänk på att de inte får bli för smala för det ser dumt ut.

Du kan lätt dela en platta med kakelskärare, men om du måste göra ett urtag i en platta behöver du en vinkelslip och diamantkapskiva. Spänn fast plattan ordentligt innan du sågar i den.

1

Dra ut fästmassan (kakelfixet) med en spackel. Lägg på ett skikt på 3-5 mm, men inte på för stor yta i sänder. Det går rätt snabbt.

2

Fördela fixet med en tandspackel. Till vanligt kakel på 10 x 10 cm eller 10 x 15 cm bör du använda en 4 mm tandspackel, ev. en 6 mm. Vinkla tandspackeln så att massan pressas ut mellan tänderna.

3

Sätt nu upp den första plattan (eller nätet) med hjälp av de markeringar du har gjort. Fortsätt sedan ut mot sidorna. Mät avståndet till kanten och såga till plattor som passar mellan de hela och slutet på väggen.

4

Kakelplattorna pressas fast i fästmassan medan du ser till att de håller samma avstånd till varandra överallt. Om det är små plattor på nät bör du använda en gummiklädd putsbräda så att alla hamnar på samma nivå.

5

Sätt upp hela plattor runt vägguttag, rör och andra hinder - så långt det går. Mät sedan. VIKTIGT! Skrapa bort kakelfixet där du senare ska sätta tillsågade plattor. Annars härdar fixet.

6

Mät och markera på plattorna. Glöm inte att lägga till fogbredden. Om plattorna sitter på nät bör de sitta kvar medan du markerar. Om ett hinder hamnar mitt på en platta bör plattan delas och förses med fog.

7

Såga till de plattor som ska anpassas och kolla att de passar på plats och att det finns plats för en fog runt om. Lägg kakelfix på baksidan av plattan och tryck fast den.

03
Dags att foga 5 Steg

Samtliga fogar runt plattorna ska fyllas upp med kakelfogmassa. Välj en färg som passar till kaklet. Så länge fogarna är rätt smala och plattorna har en slät och lite glatt yta är det snyggast med en slät fog av kakelfogmassa. Till stora och grova plattor kan det se snyggt ut med en något mer rustik fog. Om du är osäker på vilken fogmassa du bör välja så frågar du förstås i affären.

Mellan kaklet och bänkskivan, mot underskåp och i invändiga hörn bör du alltid välja en gummifog. Den är elastisk och tål att byggnadsdelarna rör sig. Fogmassan finns i flera kulörer.

1

Fyll igen fogarna med fogmassa som dras ut diagonalt på väggen med hjälp av gummispackel. Följ anvisningrna på förpackningen när du blandar massan.

2

Torka bort överflödig fogmassa med en fuktig svamp. Skölj ur svampen ofta och vrid den varje gång så hårt att du inte pressar ut vatten ur den medan du torkar av väggen.

3

Maskera fogarna med bred maskeringstejp. Då minskas risken för att du kladdar ner hela köksbänken med gummifogmassan. Tryck noga fast tejpen.

4

Ta bort överflödig fogmassa, exempelvis med en fogbricka. Fortsätt att dra av massa tills fogen är slät och fin. Dra därefter bort tejpen.

5

Dagen därpå tas den grå hinnan bort från kaklet med en trasa fuktad med ättika. Polera sedan kaklet med ren trasa.

Material

Material till cirka 2 m²

• 50 x 50 mm kakel på nät
• 5 kg kakelfix
• 5 kg fogbruk
• 1 liter målartvätt
• 1 rulle maskeringstejp, 50 mm

Specialverktyg

• Kakelskärare
• Tandspackel
• Gummiputsbräda
• Fogsvamp
• Gummifogmassa och fogbricka
• Diamantkapskiva för vinkelslip

Tidsförbrukning

Ett par dagar inkl. torktider.

Pris

75-300 kr/m2 beroende på vad det nya kaklet kostar.

Svårighetsgrad

Inga problem så länge du är noga med att mäta och markera och att fylla fogarna.

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

Andra läser just nu ....

Mer i samma kategori Kakel kök