Ny fin diskbänk döljer gamla skador

Om det finns fula fuktfläckar på träbänkskivan runt diskbänken, så kan en ny diskbänk dölja skadorna. Se här hur en diskbänk ska monteras i en träskiva för att det inte ska uppstå fuktskador.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
1 dag
Pris
2.000 -12.000 kronor

Det ser snyggt ut med den rostfria diskbänken monterad i en oljebehandlad bänkskiva.

Intro

I många kök finns det arbetsbänkar av trä, och i en hel del kök har man också monterat en diskbänk i en träskiva. Så länge träet behandlas med olja och diskbänken har monterats korrekt, så är det ofta en snygg lösning. Men om det samlas vatten runt diskbänken och det till och med tränger ner mellan diskbänken och träskivan, så uppstår det snabbt fula fuktskador.

Om skadorna inte är så allvarliga utan mest av kosmetisk natur så kan du behålla träskivan när du skaffar ny diskbänk, men du ska då välja en som är så stor att fuktfläckarna döljs. Det är vad vi gör, men innan diskbänken monteras slipas och oljebehandlas träskivan så att den blir som ny igen.

Vid montering av diskbänken är det viktigt att den sluter tätt mot träskivan, och därför ska du inte använda silikonfogmassa. Den härdar och då blir fogen stum. Välj i stället sanitetskitt som håller sig elastiskt och som är lättarbetat.

Instruktion

01
Förberedelser 2 Steg

Om du vill byta ut den gamla diskbänken mot en ny som ska dölja fuktfläckarna, är det viktigt att du väljer en som är tillräckligt stor. Mät därför hur stor den ska vara och ta med dig måtten till affären.

Innan du börjar ska du stänga av vattnet. Det sitter i regel en stoppventil för varmt och en för kallt vatten under diskbänken. Var beredd på att du måste ta bort skåpet eller rent av diskmaskinen vid sidan av. Det tvingades vi göra.

När vattnet har stängts av tar du bort både kranen och diskbänken. Det kan vara nödvändigt att slå lite på diskbänken eller bryta längs kanterna med stämjärn för att den ska lossna.

1

Ta bort både kran och diskbänk, men kom ihåg att först stänga av vattnet. Om kranen sitter utanför diskbänken tar du bort den sist. Då kommer du lättare åt. Ta också bort rören från stoppventilen till kranen.

2

Skrapa rent längs kanten på diskbänken så att allt gammalt tätningsmaterial försvinner. Använd spackel eller stämjärn. Bänkskivan ska vara plan så att du lan lägga den nya diskbänken ovanpå med botten upp och mäta noga.

02
Såga hål i bänken 5 Steg

Det första som ska göras är att mäta och markera hålet i bänkskivan för diskbänken, och här gäller det att vara noggrann så att hålet inte blir för stort! Lägg den nya diskbänken med bottnen uppåt på bänkskivan och så att det gamla hålet täcks. Markera nu omkretsen med maskeringstejp och ta bort diskbänken.

Mät bredden på kanten runt diskbänken och dra ett streck innanför maskeringstejpen, så att diskbänken kan sänkas ner i hålet men vila på kanten.

När du sedan sågar hål använder du sticksåg med ett nytt sågblad. Det ska vara så långt att du samtidigt sågar av toppskivan på underskåp som är i vägen.

1

Lägg diskbänken uppochned på bänkskivan och så att hålet i skivan täcks. Justera placeringen så att även fläckarna täcks. Kolla att den ligger rakt och parallellt med kanten på bänkskivan innan du markerar omkretsen med maskeringtejp.

2

Ta bort diskbänken och kolla att placeringen verkar förnuftig. Mät dig fram till hur långt in från tejpen som du ska markera för sågspåret. Diskbänken ska ju vila på kanten.

3

Skär ett spår med hobbykniv en eller två millimeter utanför strecket hela vägen runt. Då minskas risken för att träet fransas när du sågar.

4

Såga nu med sticksåg i strecket. Borra först ett par 8 mm hål innanför strecket så att du kan sticka ner sågbladet. Se upp så att du inte sågar i beslag, rör eller kablar som finns under diskbänken.

5

Markera för beslagens placering. De är ofta i vägen när den nya diskbänken ska sättas på plats. Stäm därför ut för beslagen om det behövs. Använd ett vasst stämjärn så går det lätt.

03
Bänkskivan slipas 3 Steg

1

Nu är det läge att ordna till bänkskivan. Vår skulle slipas och det bör du göra med din. Använd helst excenterslip eller planslip. Om det finns jack i träet kan du använda slippapper korn 60. Fortsätt sedan med korn 120 och 180.

2

Slipa även framkanten. Där kanske det blir nödvändigt att slipa för hand. Slipa även ev. lister mot omgivande väggar och ända ut i alla hörn. När du är klar ska allt slipdamm dammsugas och torkas bort.

3

Mätta träskivan med olja. Var extra noga runt hålet för ändträ suger en hel del. Ju mer olja ändträet får, desto bättre skyddat är det. Arbeta in oljan med nylonskursvamp, låt träet få suga en halvtimme och torka bort överfldig olja.

04
Monteringen 4 Steg

Om du oljar in din träskiva så behöver du inte vänta tills träet har sugit färdigt innan du monterar diskbänken. Den kan sättas på plats när du har oljat in träet.

Vänd diskbänken uppochned och montera bottenventil, rör, kran och bräddavlopp. När det är gjort kan du vända diskbänken och sätta den på plats i hålet, men glöm inte att först lägga en sträng sanitetskitt hela vägen runt längs kanten, så att det inte kan tränga in vatten mellan bänkskivan och diskbänken.

När diskbänken har tryckts fast ska beslagen dras åt och rör till kranen och avloppet monteras.

1

Montera bottenventil och rör till bräddavloppet om det inte redan är gjort. Passa också på att montera kranen när diskbänken ändå ligger uppochned.

2

Tryck fast en sträng sanitetskitt på kanten runt diskbänken, hela vägen runt. Om du rullar kittet mellan fingrarna blir det lättare att forma det till en sträng. Lägg hellre på för mycket än för lite.

3

Sätt diskbänken på plats och pressa ner den. Lås fast den genom att dra åt beslagen. Fortsätt att dra åt tills diskbänken sitter plant med bänkskivan.

4

Ta bort överfödigt sanitetskitt. Det gör du med en plastskrapa för annars det risk att bänkskivan repas. När det är klart ska rören från kranen anslutas till stoppventilerna och avloppsröret till vattenlåset.

Material

• Diskbänk (här från Blanco)
• Kökskran
• Sanitetskitt
• Olja till bänkskivan

Tidsförbrukning

Cirka 1 dag

Pris

Från 2 000 till 12 000 kr – det beror på val av diskbänk.

Svårighetsgrad

Se upp så att du inte sågar för stort hål för diskbänken. Annars är det en relativt lätt uppgift.

Tips & Tricks

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Diskho