Ny diskho av komposit

Du kan snabbt och lätt uppgradera ditt kök med en ny vask av komposit. Den får ditt kök att se mer modernt ut, och så är den superpraktisk.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
3 timmar
Pris
2.500 kronor
Ny diskho av komposit

En mattsvart kompositvask passar bra till en bänkskiva av mörkt trä och ger köket en mer modern look.

Intro

Vill du uppgradera ditt kök snabbt och lätt, kan du byta ut den gamla vasken mot en ny läcker diskho av komposit. Den får ditt kök att se mer modernt ut och samtidigt är den superpraktisk. En diskho av komposit kan nämligen tåla det mesta och kräver nästan inget underhåll.

Med en ny vask av komposit får du många fördelar:

 • Den är lätt att hålla ren
 • Den blir inte lätt repad
 • Den tål värme
 • Den kräver inget underhåll
 • Den finns i många färger

Vi visar dig steg för steg hur du ska såga ut i köksbänken till den nya vasken. Du får en noggrann beskrivning av hur du ska mäta för att hålet hamnar exakt där det ska och har rätt storlek. Det är nämligen väldigt viktigt att du inte råkar göra hålet till vasken för stort – då måste du nämligen byta bänkskivan också.

Vi visar också hur du monterar vasken, fogar med silikonfogmassa och kopplar in vattnet. Om du behöver kapa eller förlänga vattenrören så kan du även se hur du ska göra detta.

Instruktion

01
Förberedelse 3 Steg

1

Stäng av vattnet och ta bort det gamla avloppet. På de flesta moderna vatteninstallationer sitter det en ballofix, där du kan stänga av vattnet. Om inte, måste du kanske anlita en VVS-are innan du fortsätter.

2

Lossa beslagen som håller den gamla vasken på plats. De sitter på undersidan av vasken och lossas med en skruvmejsel.

3

Ta bort den gamla vasken när allt som håller fast den har lossats. Ta bort eventuella rester av silikon om du behåller den gamla bänkskivan och det nya hålet ska göras i anslutning till det gamla.

02
Mät upp för vasken och såga ut för den 7 Steg

Du måste vara noggrann när du ska mäta upp för vaskens placering i bänkskivan. Det är viktigt att du försäkrar dig om att det finns plats för de djupa hoarna i skåpet under bänkskivan.

Maskeringstejp är ett bra hjälpmedel. Det används både för att markera underskåpets sidor och för att markera runt om vasken. Du behöver göra två markeringar - en som visar vaskens ytterkanter och en som sätts 12 mm längre in, så att vasken får en kant att ligga på. Hålet till vasken sågar du ut med en sticksåg.

1

Mät upp för den nya vasken. Markera underskåpets sidor med tejp, så kan du vara säker på att vasken placeras innanför dem. I regel är ett avstånd på 8-10 cm från kanten på bänken till kanten på vasken lagom.

2

Vaskens exakta placering markeras med tejp hela vägen runt. Det ger dig möjlighet att rita placeringen direkt på bänkskivan.

3

Markera tydligt, t ex med en tuschpenna, hela vägen runt om vasken, så att du kan se exakt var vasken ska placeras i bänkskivan.

4

Mät nu och rita ett streck där du ska såga ut för den nya vasken. Den nya vasken måste ha en liten kant att ligga på; här ska kanten vara 12 mm. Därför ska du rita ett nytt streck 12 mm innanför strecket som markerar vaskens ytterkant.

5

Borra hål i de fyra hörnen med en hålsåg så att du får plats att såga ut för vasken med en sticksåg.

6

Såga hål för den nya vasken med en sticksåg längs det innersta strecket. Det är viktigt att du har markerat strecket helt hela vägen runt, så att du hela tiden har en exakt såglinje för sågen. Du kan också behöva såga ända ut i hörnen där du har borrat hål.

7

Den nya vasken sätts på plats i hålet när du har tagit bort tejpen som du har sågat i. Sätt ny tejp runt om vasken så att du har dess exakta yttermått angivna på bänkskivan.

03
Så här gör du hål för blandaren 2 Steg

1

Sätt en skruvmejsel där det är förberett med ett delvis perforerat hål. Slå på skruvmejseln med en hammare så att hålet öppnas.

2

Ta bort ev. spår med en fil, så att hålet blir slätt och den nya blandaren kan monteras.

04
Så här byter du ut en koppling 4 Steg

Om du inte har diskmaskin och har tänkt koppla in en i anslutning till bytet av vask och blandare, visar vi här hur du kan förbereda för det om vattenrören sitter i väggen. Det måste finnas en extra vattenanslutning under vasken.

I regel kan du göra det genom att byta en av de befintliga kopplingarna mot en med möjlighet att koppla in ytterligare en vattenslang. Du tar bort den gamla kopplingen och installerar den nya. För att vara säker på att anslutningen blir helt tät ska du vira packgarn, så kallat blånor, runt gängningen innan du sätter på den.

1

Ta bort den gamla kopplingen. Den lossas med en skruvnyckel. Håll en skål under så du inte får vatten i underskåpet. Även om du har stängt av vattnet finns det nästan alltid lite vatten kvar i röret, som rinner ut när du tar bort den gamla kopplingen.

2

Gör ett spår tvärs över gängningen i den nya kopplingen. Det gör du enklast med en fil. När du har spårat gängningen vet du att packgarnet sitter fast ordentligt.

3

Packgarnet viras runt gängningen på den nya kopplingen. Riv av en lagom stor bit packgarn och vira det runt gängningen, som du har strukit lite rörkitt på. Börja i den ena änden och vira runt det medan du håller packgarnet ganska sträckt.

4

Montera den nya kopplingen. Den vrids på plats och justeras så att den sitter så bra som möjligt. Fördelen med packgarn är att du kan finjustera och t ex vrida kopplingen tillbaka lite. Det går inte om du använder t ex isoleringstejp.

05
Montera vasken i bänkskivan 11 Steg

Innan du börjar montera den nya vasken finns det några saker som du måste fixa först. Det gör du enklast genom att lägga vasken med baksidan upp i en bra arbetshöjd. Du ska t ex passa in och koppla det nya avloppet under vasken och blandaren ska fästas. Du ska också sätta klämbeslag på undersidan av vasken, så att den kan spännas fast i bänkskivan.

Innan du vänder på vasken och placerar den i hålet, sätter du silikon på kanten runt om. Överflödig silikon tas bort med en fogbricka.

1

Slipa kanten på bänkskivan där den nya vasken ska sitta. Det går inte att undvika att träet fransar sig lite när du har sågat med sticksågen. Använd t ex en slipkloss med sandpapper korn 120 så att kanten blir slät.

2

Sätt silikonfogmassa på kanten runt hela hålet. Silikonfogmassan förseglar så att vatten inte ska kunna tränga ner.

3

Sätt ihop rördelarna som ska monteras under vasken. Du kan behöva kapa avloppsröret för att få det att passa. Men det är inte några problem - det görs enkelt med en bågfil.

4

Skär kanten ren med en vass hobbykniv, om du har behövt kapa något rör. Det gör det lättare att sätta ihop delarna.

5

Sätt blandaren på den nya vasken. Det går enklast om vasken ligger med undersidan upp. Då är det också enklare att komma åt när avloppet ska monteras.

6

Vattenslangarna till blandaren skruvas fast. Det görs med en speciell halvring som sätts i hålet och spänns fast med en mutter. När blandarens vattenslangar har spänts fast sitter även blandaren fast.

7

Sätt klämbeslag under vasken. De ska användas för att fästa vasken i bänkskivan när vasken har satts ner i hålet. Klämbeslagen fästs med skruvar i kanten på undersidan av vasken.

8

Sätt silikon på undersidan av vasken när den ligger med undersidan upp. Sätt en sträng hela vägen runt, ca 0,5 cm från kanten.

9

Placera vasken i hålet i bänkskivan. Strängen med silikon på baksidan ska nu helst ligga mitt på den 12 mm breda kant som vasken ska vila på.

10

Fäst vasken i bänkskivan. Det gör du genom att fälla ner klämbeslagen så att de får tag i bänkskivan. Spänn fast dem med en skruvmejsel när de har fått tag.

11

Ta bort överflödig silikonfogmassa. Dra med en fogbricka längs kanten ovanpå maskeringstejpen som du har satt runt kanten. När du har gjort det hela vägen runt tas tejpen bort.

06
Så här ansluter du vattnet 3 Steg

1

Kapa avloppsröret i en passande längd. Du får rätt längd genom att hålla röret mot anslutningspunkterna under vasken.

2

Här måste den ena vattenslangen förlängas. Den extra anslutningen spänns ordentligt så att det sluter helt tätt. Därefter skruvas den på vattenanslutningen.

3

Då är alla rör och slangar på plats under vasken. Slangar och rör bör inte vara längre än nödvändigt, så att de tar så liten plats som möjligt

Material

 • 1 diskho av komposit (här från Ikea) inklusive avlopp och beslag
 • Silikonfogmassa
 • Maskeringstejp

Specialverktyg

 • Hålsåg, t ex 40 mm
 • Fogbricka

Tidsförbrukning

2-3 timmar.

Pris

Ca 2.500 kronor

Svårighetsgrad

Det är inte svårt att byta en vask. Men du måste vara noggrann när du mäter, så att du inte sågar fel i bänkskivan.

Video

TEKNIK: Montering av köksvask

Noggrann mätning är receptet för succé

VERKTYG: Så här använder du sticksågen

I den här videon lär du dig allt om sticksågens möjligheter, blad och funktioner. Med rätt inställning kan sågen klara nästan alla uppgifter: figursågning, raka snitt, gerade snitt och snabba, grova kapningar. Och med rätt blad kan du såga i både trä, plast, metall och känsliga ytor.

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

  Andra läser just nu ....

  Mer i samma kategori Diskho