Ny disklåda i köksbänken

Det är faktiskt inte så svårt att sätta in en diskho i bänkskivan. Du måste bara vara noga och mäta ordentligt och dubbelkontrollera din mätning.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
2 timmar
Pris
800 kronor

Intro

De flesta drar sig säkert för att såga hål i en bänkskiva för att montera en ny disklåda. Men du behöver inte vara nervös. Om du mäter noga, kolla måtten en extra gång och undersöker att disklådans omkrets är större än det som ska sågas bort – ja, då är det faktiskt ganska enkelt!

När du räknar ut var disklådan ska placeras ...

... är det två saker du måste undersöka noga. Ta reda på om hela disklådan får plats i skåpet under bänkskivan för annars får du inte ner den på plats. Se också till att bänkskivan både framför och bakom disklådan inte blir för smal. Den bör vara minst 6 cm bred.

Instruktion

01
Gör så här 7 Steg

1

Mät noga för disklådan. Tillsammans med disklådan har du säkert också fått en mall. Använd den när du markerar placeringen på köksbänken. Kolla sedan noga att disklådan är större än det som ska sågas bort.

2

Borra hål innanför strecken när du har kollat måtten. Välj en borr som är bredare än sågbladet till sticksågen.

3

Såga nu med sticksåg på insidan av strecken. Tänk på att använda ett nytt och vasst blad. Håll en hand under skivan så att den inte ramlar ner.

TIPS: Plugga igen ev. öppna avloppsrör så att det inte samlas sågspån i dem.

4

Den nysågade kanten på bänkskivan förseglas med t.ex. silikon. På så sätt hindrar du skivan att suga till sig den fukt som eventuellt kan tränga ner under disklådans kant. Lägg på ett par strängar och dra ut massan med en spackel.

5

Bänkskivan skruvas fast på underskåpen om det inte redan har gjorts. Använd små möbelvinklar.

6

Lägg en sträng silikon på bänkskivan runt hålet. Strängen ska vara obruten och gärna vara tjock, så att disklådans kant fastnar ordentligt.

7

Lägg disklådan på plats och spänn fast den med beslagen under bänkskivan. Ta därefter bort överflödig silikon med en fogsticka eller en spackel. Anslut bottenventilen till avloppsröret så är arbetet klar och disklådan kan invigas.

Material

Tidsförbrukning

Ett par timmar.

Pris

Disklådor i rostfritt stål kostar från cirka 700 kr. Silikonpatronen 80–100 kr.

Svårighetsgrad

Noggrann mätning är nyckeln till succé. Arbetet som sådant är ganska enkelt.

Tips & Tricks

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Diskho