Byt ut diskbänken och slipa köksbänken

Du kan utan problem byta ut en gammal diskbänk, om du väljer en som är ett nummer större. Om du dessutom slipar den gamla köksbänken blir den som ny igen.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
1-2 dagar
Pris
5000 kroner

Intro

Den gamla diskbänken har visserligen ett par bulor, men det värsta är att den har börjat rosta. Och kranen är inte tät så det rinner vatten från den på köksbänken, som har fått flera mörka fuktfläckar - tecken på murket trä. Gummifogen mellan köksbänken och väggen har släppt på flera ställen, och där tränger det in både smuts och vatten. Det ser med andra ord inte särskilt snyggt ut och hela köket känns därför slitet.

Här krävs ny diskbänk, kran och gummifog och köksbänken ska slipas ordentligt och sedan oljebehandlas. Den nya diskbänken ska vara ett nummer större än den gamla, så att den täcker de fula fläckarna i träet. När arbetet är klart, och det klarar alla, så ser hela köket nytt och fräscht ut.

Instruktion

01
Förberedelser 3 Steg

1

Den gamla diskbänken ska tas bort, även dörrarna från underskåpet. Alla skruvar och beslag som håller diskbänken lossas. Vattnet stängs av, en hink sätts under avloppet och sedan lossas alla rör. Diskbänken lossas och lyfts bort.

2

Ta bort gummifogen om den är dålig. Skär loss den med hobbykniv, först längs kanten på bänkskivan och sedan längs väggen. Då kan du dra loss hela remsor. Skär loss så mycket som möjligt med kniven och skrapa rent.

3

Även träet ska skrapas rent för att den nya fogmassan ska fästa. Vänd ett stämjärn med baksidan mot dig och dra det mot dig längs träet så att du skrapar rent på ytan. Fogmassan på väggen kan skäras oss med rakbladsskrapa.

02
Mät för diskbänken 5 Steg

Det är viktigt att du är noggrann när du mäter för den nya diskbänken, för den ska ju passa i hålet. Blir hålet för stort åker diskbänken rätt igenom! Det bästa är att lägga den nya diskbänken uppochner på bänken och dra ett streck längs kanten. Mät sedan hur stort avståndet är från kanten av diskbänken till själva lådan, så vet du hur mycket mindre hålet ska vara än det område du har markerat. Rita nu ett nytt streck innanför det första och såga längs det innersta.

Hålet sågas med sticksåg. Tänk på att bladet ska vara så långt att du även kan såga igenom skåp som ev. är i vägen.

1

Lägg den nya diskbänken över hålet med bottnen uppåt och för-sök placera den så att den också täcker ev. fula fläckar på bänkskivan. Rita ett streck längs kanten.

2

Rita ett nytt streck innanför det första. Hur långt innanför beror på hur långt det är från kanten av diskbänken till själva diskbänken. Det är ofta 15-20 mm.

3

Såga upp hålet. Sätt först i ett nytt sågblad och såga exakt mitt i strecket hela vägen runt. Om hålet blir så stort att sågen kommer in i skåpsidor eller ovandel på skåp, måste du ha ett långt sågblad.

4

Markera för beslagen som ska hålla fast diskbänken. Kolla först att den passar i hålet. Du måste kanske fila lite i träet för att få den på plats. Sätt sedan märken på bänkskivan (innanför det yttre strecket) där beslagen sitter på diskbänken.

5

Stäm eventuellt bort trä från underskåpen under bänkskivan, så att det blir plats för beslagen. Ett beslag kan i regel inte ”gapa” över mer än cirka 40 mm. Bänk-skivan är 32 mm och skåpovansidan 15 mm, så vi stämmer bort lite spånskiva.

03
Slipa bänkskivan 5 Steg

Den 20 år gamla bänkskivan av stavlimmat trä ska ha en rejäl omgång, eftersom det finns fula jack i den och för att ytan är sliten och måste oljebehandlas. Som många andra har familjen då och då behandlat bänkskivan med linolja, men det är ingen bra idé. Linolja ska inte användas på skivor där man handskas med mat. Den skyddar inte så bra som andra oljor och den blir lite klistrig.

Problemet med linolja är att den inte kan slipas bort för slippapperet täpps genast till. Vi börjar därför med att skrapa bort linoljan innan vi slipar.

Innan du ytbehandlar ska du dammsuga noga. Mätta sedan träet med olja, framför allt på kanterna vid diskbänken.

1

Den gamla linoljan ska skrapas bort. En bred tvåhandsskrapa är effektiv. Här är klingan vändbar och har fyra eggar. Ett annat effektivt verktyg är en rak sickling som lutas lätt bakåt medan den dras mot dig.

Det är svårt att skrapa en hålkälslist. Använd ev. en en stor rund metallbricka.

2

Dags att slipa bänkskivan. Till grovslipning kan du använda en bandslip med slippapper korn 80. Med planslip kommer du in i alla hörn. Använd slippapper korn 100 och 120. Slipa längs med ådringen och håll maskinen i rörelse.

3

Till slut handslipas hela skivan med korn 150-200. Till det arbetet behövs en stor slipkloss. Dammsug noga. Till slipning av hålkälslisten behöver du en gummislipkloss. Vik slippapperet runt klossen och pressa den mot listen.

4

Nu ska bänkskivan mättas med olja. Det finns särskild köksbänksolja men fin träolja går bra. Häll ut lite olja på skivan och arbeta ner den i träet med t.ex. nylonsvamp. Var noga med att mätta ändträet på kanten runt hålet.

Det är extra viktigt att mätta kanten på bänkskivan där diskbänkn sätts ner.

5

Låt bänkskivan suga olja i cirka en halvtimme. Ta sedan bort över-flödig olja med bomullstrasor. När all olja antingen har sugits in eller torkats bort ska bänkskivan poleras med torra trasor. Använd gärna plast- eller latexhandskar.

04
Ny gummifog 2 Steg

Om gummifogen har släppt, torkat eller spruckit kan det bero på flera saker, exempelvis att bänkskivan rör sig och drar sönder fogen, att fogen har utförts felaktigt eller att fogen har gjorts med fel fogmassa. För det mesta beror problemet på en kombinationen av flera av de tre orsakerna.

Låt bli att lappa en befintlig fog. Det blir sällan riktigt bra. Det är mycket bättre att ta bort hela den gamla dåliga fogen och därefter lägga ny fogmassa.

Här väljer vi en allroundfogmassa av en typ som kan ge sig lite grann, som är smidig men ändå fast och som tål rörelser och därför inte släpper eller spricker om bänkskivan arbetar.

1

Maskera med tejp där den nya fog-massan ska fyllas i. Se också till att få bort alla lösa och smulande partiklar. Dammsug och torka gärna av med hårt urvriden fuktig trasa. Låt sedan torka så att fogmassan fäster ordentligt.

2

Lägg fogmassa i springan upp till kanten. När fogen är fylld ska massan slätas ut. Bäst är att använda genomfuktad fogsticka, men det går även med fuktigt finger. Överflödig massa hamnar på tejpen, somgenast tas bort när du är klar.

Om springan är stor är det en fördel att försluta ena änden så att fogmassan blir kvar.

05
Montera diskbänken 5 Steg

1

Lägg diskbänken uppochner över hålet på ett par lister. Montera bottenventilerna och avloppsrören.

Den svarta kabeln går här till en knapp som öppnar bottenventilen.

2

Fäst en stödskiva under diskbänken för montering av kranen, så att den sitter stadigt. Om den bara fästs i diskbänken finns risk att den vickar lite. Såga till en bit vattenfast plywood och borra ett hål i den som passar till kranen.

Fäst stödskivan med samma fogmassa som används till fogning mellan bänkskiva och vägg.

3

Kranen monteras i diskbänken så att fästet kommer ner genom hålet i stödskivan. Spänn sedan fast kranen.

4

Diskbänken ska sluta tätt mot bänkskivan. Här finns det en pack-ning av silikongummi under diskbänken. Det blir en perfekt tätning mot en träskiva som arbetar mer än diskbänken.

5

Spänn fast diskbänken i bänkskivan när du har vänt den. Det gör du genom att dra åt beslagen som sitter på undersidan. Anslut flexslangarna från kranen till stoppventilerna och anslut avloppsröret från golvet till vattenlåset.

Material

 • Diskbänk
 • Kran
 • Fogmassa, här Sikaflex 11 FC
 • Köksbänksolja
 • Ev. sanitetskitt

Specialverktyg

 • Skrapa eller sickling
 • Planslip, ev. även bandslip

Tidsförbrukning

En eller två arbetsdagar.

Pris

Från 2000 kr - beroende på diskbänkens pris.

Svårighetsgrad

Det är inte så besvärligt att byta ut en diskbänk. Men du ska vara noggrann när du mäter, så att du inte sågar fel.

Tips & Tricks

Så här använder du sanitetskitt

I dag levereras de flesta disklådor med en tätningslist av silikongummi på baksidan, för att diskbänken ska sluta tätt mot bänkskivan. Om det inte finns en sådan tätningslist under din diskbänk kan du använda sanitetskitt. Rulla en lång sträng och fäst den hela vägen runt kanten på diskbänken. När sedan lådan monteras pressas överflödigt kitt ut mellan lådan och bänkskivan.

Tidningsartikel

Ladda ner tidningsartikeln nu

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

  Andra läser just nu ....

  Mer i samma kategori Diskho