Byt diskbänk och bli klar på en helg

Tycker du att diskbänken är ful eller dålig? Då är det dags att byta ut den. Är diskbänken nerfälld i en träskiva, ska skivan kanske fräschas upp. Du kan lätt klara hela jobbet på en helg, men det krävs att du planerar det noga.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
1 helg
Pris
2.000 kronor

Intro

Med en ny diskbänk (och kanske även en ny köksbänk vid sidan av) kan du fräscha upp hela köket på två arbetsdagar. Men innan du tar bort den gamla diskbänken (här är det egentligen bara en dubbel diskho), ska du ha skrivit upp dimensioner på rör och kopplingar samt tagit mått för den nya diskbänken. Ta gärna med dig ett par bilder av hur det ser ut, när du ska köpa nya delar.

När du kommit hem kollar du att du har alla delar som behövs. Det är irriterande att sakna en koppling på lördag kväll för då får du ta paus till måndag. Du ska också kunna stänga av vattnet, helst med en koppling under kökskranen. För stänger du av till hela huset, kan du räkna med att familjen klagar.

Instruktion

01
Ta bort diskbänken 5 Steg

1

Börja med att stänga av vattnet. Det görs på de kulventiler som sitter på rören under kranen. Är diskmaskinen inkopplad på samma rör, stängs den också. TIPS: Ta fram en balja eller hink och ett par trasor och ha i beredskap.

2

Bottensilarna sitter ofta fast ovanifrån och lossas lätt med skruvmejsel i lagom storlek. Tänk på att det brukar rinna ut lite vatten när silen tas bort.

3

Var försiktig när du lossar vattenrören, så att du inte av misstag skadar dem eller lossar fel rör. Håll fast kopplingen med den ena skiftnyckeln och dra med den andra. Även nu rinner det ut vatten, så trasan kommer till nytta.

4

Beslagen som håller fast diskbänken i bänkskivan skruvas loss. Det räcker att dra några varv för att det ska gå att vrida undan beslaget.

5

Nu kan du lyfta upp diskbänken (diskhon). Ha trasa och hink i beredskap för även nu rinner det ut lite vatten - och det kan lukta en del. Tips: Kanterna kan vara ganska vassa och man skär sig lätt. Använd gärna handskar.

02
Såga hål 6 Steg

1

Undersök bänkskivan noga. Har den större fuktskador kan det vara nödvändigt att byta hela skivan. Ofta kan du nöja dig med att såga bort fuktskadorna och på så sätt göra hålet större, men det kräver ju också en större diskbänk.

2

Ser den nya diskbänken ut som den gamla? Här har den nya runda kanter och det hade inte den gamla, och det är det första som ska justeras (i skivan). För att räkna ut hur mycket som ska sågas bort måste du mäta noga.

3

Såga upp hålet så att den nya täcker både långsidor och hörn. Här stod en diskmaskin i vägen, så vi sågade upp hålet undan för undan tills den nya diskbänken täckte fullständigt.

4

I den andra änden ska du såga ut för avställningsytan. Därför vänder du diskbänken upp och ner och justerar in den på plats. Sedan drar du ett streck längs kanten med blyertspenna - inte för hårt. Man ska bara kunna se strecket.

5

Innanför strecket fäster remsor av maskeringstejp. Dra sedan ett streck på tejpen, 10-15 mm innanför det första strecket. Det är i det nya strecket du ska såga hål för diskbänken.

Strecket syns tydligt på maskeringstejp, och tejpen ser även till att träet inte flisar när du sågar.

6

Såga exakt längs insidan av strecket på tejpen så får diskbänken en minst 10-15 mm bred kant hela vägen runt om att vila på.

VIKTIGT! Se upp så att du inte sågar i beslag eller gångjärn som sitter i skåpen.

03
Slipa och lackera 2 Steg

Om din bänkskiva är snygg och fin, kan du ta ledigt rätt tidigt. Men om den ska fräschas upp, ska du göra det nu - innan den nya diskbänken monteras. Ytbehandlingen är faktiskt den mest tidskrävande delen av arbetet eftersom slipningen tar tid. Och när du har lackerat, ska lacken härda. Det tar också tid.

Innan du lackerar ska bänkskivan slipas. Börja med korn 80, fortsätt med korn 120 och avsluta med korn 180 eller finare. Ytan ska vara slät och len.

Efter slipningen lackerar du bänkskivan tre gånger med en halvblank akrylgolvlack som ska tåla tuffa tag.

1

Träskivan ska slipas innan den nya diskbänken monteras. Om den har varit lackerad kan du ta bort det mesta av lacken med sickel. Därefter börjar det mödosamma arbetet med att slipa.

2

Den nyslipade ytan ska skyddas. Här väljer vi en golvlack som fördelas med pensel. Lacken ska torka - se anvisning på burken. Om du vill använda olja, ska den få tränga in 20-30 min innan överflödig olja torkas av. Polera därefter noga.

04
Montering 3 Steg

1

Fäst en tätningslist under diskbänken, hela vägen runt. Listen, som är självhäftande, ser till att det inte tränger in vatten under diskbänken och rinner vidare till träet.

2

Montera de beslag som ska hålla diskbänken när den har lagts ner i hålet. Vik dem bakåt så att de inte sitter i vägen när diskbänken läggs på plats.

3

Lägg nu diskbänken på plats. Den ska vila på kanten runt hålet. Se till att framkanten (närmast dig) sitter parallellt med köksbänken och att hela hålet täcks. Dyk sedan ner i skåpet och spänn beslagen så att diskbänken sitter fast.

05
Rör och avlopp 5 Steg

Nu är diskbänken på plats, och som du säkert har märkt så var det rätt lätt och utan problem. Samma svårighetsgrad har nästa del av arbetet, anslutning av vattenrör och avloppsrör. Men bara för att det är enkelt ska du inte skynda dig. Ta den tid som behövs för att dra åt kopplingar och rör. För när du väl har dragit åt och allt är klart, kan det vara svårt att efterjustera någon av delarna.

Om du kan återanvända vattenlås och avloppsrör, så kan du snabbt använda diskbänken. Om den nya diskbänken däremot kräver nya rör, så får du räkna med att det tar lite tid. Ta fram fotot, så kommer du ihåg hur rören satt.

1

Om du vill ha ny kran, så är det dags att montera den nu. Kranen levereras med två fasta, långa rör. Dem kan du skruva loss och i stället montera flexslangar som är lättare att böja, om inkommande rör inte sitter exakt rakt nedanför kranen.

2

Bottenventilerna skruvas fast. Om de som här sitter fast med stora skruvar, kan du använda ett mynt att dra åt med. Du ska bara kunna dra så hårt att packningen sluter tätt.

3

Alla beslag och kopplingar dras åt. Det kan nämligen vara svårt att komma åt när avloppsrör och vattenlås sitter på plats. Använd gärna packgarn (se spalten till vänster). Torka av gängorna innan du lindar packgarn på dem.

4

Passar det gamla vattenlåset? Ja, det ska du helst ha undersökt i förväg, för det kan vara svårt att få tag på ett nytt en söndag. Och diskbänken kan inte användas utan vattenlåset.

5

Du måste ha tålamod när du monterar rör och vattenlås. Räkna med att vrida och justera placeringen innan delarna passar ihop. För att få plats för t.ex. diskmedel etc. i skåpet kan det vara nödvändigt att bocka rören åt sidan.

Sätt en hink under vattenlåsen när du öppnar kranen första gången. För säkerhets skull.

Tidsförbrukning

1 helg

Pris

Diskbänk, kran och vattenlås kostade drygt 2000 kr. Golvlack 200 kr.

Svårighetsgrad

Att montera en ny diskbänk tar inte mer än en helg i anspråk. Om du har planerat jobbet och skaffat hem allt material, kan du också passa på att fräscha upp köksbänken.

Tips & Tricks

Täta med silikon

När bänkskivan är av trä, är det extra viktigt att tätningen mellan diskbänken och skivan utförs perfekt. För skulle det tränga in minsta lilla vatten under diskbänken, så letar vattnet sig fram till kanten på skivan som så småningom skadas.

Tätningen kan utföras på flera sätt. Som du ser använder vi en tätningslist, som fästs under diskbänken. Listen medföljer en del diskbänkar och på några sitter den redan fast. Men du kan även använda silikon eller sanitetskitt för att få det tätt. Lägg en tjock sträng runt kanten på diskbänken innan den trycks fast. För att skydda träkanten kan du - som extra säkerhet - stryka den med silikonfogmassa.

Lägg en tjock sträng sanitetssilikon eller klar silikon hela vägen runt diskbänken på undersidan. Lägg hellre på för mycket än för lite. Det är lätt att ta bort överflödig tätningsmassa.

När diskbänken spänns fast i hålet pressas det ut lite silikon. Det är bara bra för det är ett bevis på att det blir tätt. Ta bort silikonfogmassan med fuktig fogpinne eller rakbladskrapa.

Så här monterar du en kran med fasta kopparrör

De allra flesta kranar till kök och badrum levereras med fasta rör. Materialet är mjuk koppar och det innebär att rören lätt kan bockas. Några rör har kromad yta, men det är ingen skillnad mellan dem och de med kopparfärgad yta. Eftersom kopparrören är mjuka kan de bockas en hel del.

Om det är nödvändigt att bocka rören mycket, kan det vara en fördel att ersätta de fasta rören med armerade flexslangar. Det är mycket troligt att kopparrören är för långa. I stället för att bocka dem är det bättre att kapa dem. Det ska i så fall göras med rörskärare eller fintandad bågfil.

En liten rörskärare ger ett fint snitt och helt släta kanter utan grader. Det går också bra med bågfil, men då måste du fila bort grader från rörkanten.

Rören bockas i mjuka bågar tills de hamnar där de ska. Det är bäst att bocka för hand, men pressa inte för hårt så att rören viks.

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Diskho