Mobil verkstad

Vi har skapat en ny verktygstavla som du lätt hakar fast på väggen och lika lätt tar ner och fäster på en vagn, så att du kan ta med dig verktygen till arbeten på andra ställen än i verkstan.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
4 dagar
Pris
2.000 kronor

Tavlan hakas sedan fast på vagnen, där samma slags lister som i verkstan låser fast den.

Intro

För de allra flesta förblir önskemålet om en välorganiserad verkstad, där skruvmejslar och andra verktyg hänger i raka linjer, förblir en dröm.

Boven är vi själva för det är svårt att hålla ordning i verkstan när verktygen används på alla möjliga ställen: på taket, under köksbänken, ute i sommarstugan, hemma hos föräldrarna och i barnens första bostäder.

Ta med verkstaden till sommarhuset

Denna verktygstavla hjälper dig att uppfylla drömmen om den strukturerade verkstan. Varje tavla rymmer verktyg inom samma arbetsområde och det innebär att om du till exempel ska sätta upp ett nytt tvättställ i stugan så tar du med dig vvs-tavlan. När jobbet är klart hänger du tillbaka tavlan igen och alla verktygen sitter där de ska.

Både i verkstan och i stugan har du fördelen av vad en verktygstavla kan ge. Det är lätt att hitta rätt blocknyckel för jobbet och verktygen hänger väl skyddade. Tavlorna kompletteras av lådor för tillbehör och den smarta vagnen där du kan hänga upp tavlorna.

Verktygen hänger säkert

Det krävs lite finurlighet om du vill att verktygen ska hänga säkert, så att du slipper skador på dem eller något annat, när du tar med dig tavlorna i bilen. Med lite fantasi och enkla medel från självhäftande velcroband till magnetlås kan du få tavlorna traf ksäkra. Här är några förslag att börja med.

Instruktion

01
Så här snickrar du tavlorna 4 Steg

Den kompletta verktygstavlan består av sex mindre tavlor. Du snickrar förstås så många tavlor som behövs till dina verktyg. Du kan också ändra storleken på tavlorna, men gör dem inte för stora för då blir de tunga. Vi har använt björkplywood till våra tavlor, men det går lika bra med furuplywood, spånskiva eller mdf. Det är en fråga om smak och pris. Tavlorna hänger på geringssågade lister, s.k. french cleats, som används parvis - en på väggen och en på baksidan av tavlan. Vi har två lister på varje tavla - och två på väggen.

1

Upphängningslisterna B och C sågas ut ur 15 mm plywood. 9 cm breda lister klyvs med ett 45-gradigt spår. Det görs lättast med en bordscirkelsåg.

2

Mät upp för listerna B på tavlorna. Det är enklast om du använder en mall, som du tillverkar av en kloss och en masonitbit.

3

Listerna B fästs med lim och 3,5 x 25 mm skruvar. Den spetsiga änden ska peka neråt och bort från tavlan, så att den kan gripa tag om vägglisten som senare ska fästas på väggen.

4

Tavlornas framsidor förses med handtag längs båda sidorna. Även nu är det en fördel med en mall för att handtagen ska sitta på samma ställe på alla tavlorna.

02
Så här snickrar du lådorna 4 Steg

De sex verktygstavlorna kompletteras med tre lådor för alla saker som inte riktigt kan hängas upp, t.ex. batterier, laddare, borrsatser och liknande. Lådorna blir en del av den samlade verktygstavlan eftersom de hakas fast nertill på de tre undre tavlorna. Och det görs också med geringssågade lister. Lådorna görs av 12 mm plywood och i varje kortsida fräses urtag till stora handtag. För att hålla ordning bland alla små saker förses varje låda med väggar som kan skjutas ner i spår, som fräses 14 mm breda.

1

Handtagen i lådornas kortsidor D fräses med en 22 mm notfräs. Eftersom det ska fräsas sex likadana urtag lönar det sig att snickra en fräsmall. Då blir handtagen också likadana.

2

Spåren för väggarna fräses i lådbottnarna F och sidorna E på en gång. Spänn fast delarna på arbetsbordet och fräs 6 mm djupa spår med en 14 mm notfräs.

TIPS: Placera spåren där du vill dela av varje låda.

3

Lådorna limmas och skruvas ihop med 3 x 30 mm skruvar. Förborra med 3 mm borr och försänk borrhålen så att skruvarna kan försänkas. De kan ev. spacklas över.

TIPS: Spänn ihop delarna med tvingar innan du skruvar.

4

Bärlisterna H limmas och skruvas fast på baksidan av lådorna. Motsvarande vägglister fästs på tavlorna. Använd 3,5 x 25 mm skruvar. Listerna geringssågas på samma sätt som de till tavlorna.

03
Så här snickrar du vagnen 4 Steg

Vagnen tillverkas av 15 mm plywood och även nu bestämmer du själv vilken sort du vill använda. Vagnen består av en botten med stora hjul och en vägg med plats för två tavlor. Dessa sätts fast på vagnens vägg på samma sätt som på väggen i verkstan. Avståndet mellan listerna ska därför vara lika stort som på verkstadsväggen. Placera vagnens vägg mitt på bottnen så att lådorna inte sticker utanför. De två gavlarna förstärker konstruktionen och formen på dem gör det lätt att komma åt verktygen.

1

Fäst väggen L på bottnen K och markera för hjulen. Väggen ska limmas och skruvas fast med 4 x 40 mm skruvar. Vänta med att skruva fast hjulen, men markera för dem och borra 6 mm hål för skruvarna.

2

Vägglisterna M fästs på väggen L med 3 x 2,5 mm skruvar och lim. Den nedersta sätts upp först men se till att tavlorna kan hakas fast utan att stöta emot vagnens egen låda. Fäst sedan den översta listen.

3

Fäst gavlarna N med 3,5 x 25 mm skruvar. Se till att väggen står vinkelrätt mot bottnen och att gavlarna sitter plant med väggens ovankant och bottnens undersida. Fäst hjulen med M6 x 25 mm vagnsbultar och låsmuttrar.

4

Vagnens låda sätts ihop och hakas fast. Lådan hålls på plats med excenterbeslag. Sätt fast lådan och borra tre 8 mm hål genom bottnen S ner i väggens ovankant. Fäst tre pluggar i hålen så styr de lådan på plats.

Material

3 lådor med mellanväggar

12 mm plywood
• 6 gavlar (D) à 16,8 x 20 cm
• 6 sidor (E) à 18 x 60 cm
• 3 bottnar (F) à 20 x 60 cm
• 6 mellanväggar (G) à 17,4 x 21 cm

15 mm plywood
• 6 bärlister (H) à 59 cm
• 6 vägglister (J) à 59 cm
Bärlister och vägglister görs av 7 cm breda remsor som klyvs 45°
• Lim och skruvar

Vagn med låda

15 mm plywood
• 1 botten (K), 60 x 62 cm
• 1 vägg (L), 55 x 62 cm
• 4 vägglister (M) à 59 cm. Görs av 9 cm breda lister, se tavlorna

12 mm plywood
• 2 gavlar (N) à 30 x 56,6 cm
• 2 kortsidor (P) à 10 x 17,6 cm
• 2 sidor (R) à 10 x 64,4 cm
• 1 botten (S), 20 x 64,4 cm

Dessutom
• 4 hjul, Ø 75 mm, varav 2 är fasta och 2 vridbara och med broms
• 16 vagnsbultar, M6 x 25 mm
• 16 låsmuttrar, 6 mm
• 2 excenterlås med beslag
• Lim, skruvar och 8 mm pluggar

6 tavlor

15 mm plywood
• 6 tavlor (A) à 50 x 60 mm
• 12 bärlister (B) à 59 cm
• 4 vägglister (C) à 183 cm
Bärlisterna B och vägglisterna C sågas ut ur 9 cm breda remsor som klyvs i 45 grader.

Dessutom
• 12 handtag, 128 mm långa
• Trälim, 3,5 x 25 mm skruvar och skruvar och pluggar till väggen.

Tidsförbrukning

3-4 dagar.

Pris

Räkna med cirka 2000 kr om du använder plywood. Mdf-och spånskivor är billigare.

Svårighetsgrad

Ett enkelt arbete som kräver bra verktyg. Listerna måste tillverkas med precision.

Ritning

Den mobila verktygstavlan

Verktygstavlan består av sex mindre tavlor, som hakas fast på väggen med hjälp av lister med geringssågade kanter. Samma slags lister sätts också på lådorna och på vagnen, så att både tavlor och lådor kan flyttas mellan väggen och vagnen. Då har du en mobil verktygstavla.

Den mobila verktygstavlan

När tavlorna hängs upp hakas bärlisterna fast på vägglisterna tack vare att de har geringssågats. Det måste vara minst 2 cm mellan den övre och undre raden tavlor eftersom tavlorna måste lyftas 1,5 cm för att kunna tas bort. cm för att kunna tas bort.

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Verkstad