Byggbeskrivningar
Lätt
Svår

När verkstan har blivit för liten och du använder mycket av din tid till att flytta runt dina saker, att röja undan på bänken för att få en arbetsplats och till att hitta på mer eller mindre fiffiga lösningar för att spänna fast stora föremål lodrätt eller vågrätt – ja, då är det hög tid att tömma verkstan och inreda den på nytt.

Om du följer de enkla principerna i denna verkstad kan du bli effektivare i din egen och utföra flera arbeten i den samtidigt som arbetet blir skojigare.

LÄS OCKSÅ: Så organiserar du din verkstad

Denna artikel handlar om de stora linjerna, de grundläggande och fasta elementen och först och främst om arbetsbänkarna. Den väsentligaste principen är att alla bord och bänkar är starka, stadiga och flexibla och har samma arbetshöjd.

Det gäller alla bord – också arbetsytan runt bordscirkelsågen och kap- och geringssågen. Det innebär att alla ytor kan användas till flera olika arbeten och eftersom de passar ihop i höjd får man efter ett par ihopkopplingar mycket större arbetsytor än man normalt får plats för i ett litet utrymme.

För att det ska fungera optimalt är det viktigt att golvet inte fylls upp med andra saker och att bänkarna inte är förvaringsutrymmen. Därför hängs material och redskap på väggarna och under taket innan bänkarna snickras.

Bänkar, hyllor och skåp ska kompletteras med bra arbetsbelysning, många eluttag för maskiner, bra ventilation och en spånsug. Men det fixar du när bänkarna är på plats.