Rikt- och planhyvel: Så mycket får du för 3.000 kronor

Med en rikt- och planhyvel kan du utföra millimeterexakta snickeriarbeten. Vi provar en av de billigaste maskinerna på marknaden och ser om den håller vad den lovar.

Rikt- och planhyvel: Så mycket får du för 3.000 kronor

Du får mycket maskin för 3 000 kronor när du investerar i en Scheppach rikt- och planhyvel, men det låga priset kan märkas i vissa moment.

Har du sneda reglar som du vill räta ut för att lägga ett trägolv eller bygga ett trädäck? Med en rikt- och planhyvel är uppgifterna lätta att lösa.

I den här artikeln testar vi en liten, billig men funktionell kombihyvel som är både en rikt- och en planhyvel i en och samma maskin, och som det förmodligen finns plats för i vilket hemmasnickeri som helst.

Syftet med en rikt- och planhyvel är att med millimeterprecision kunna tillverka helt raka och exakta brädor, reglar och lister. Du gör först en plan yta med hjälp av rikthyveln överst. Efteråt kan planhyveln skala av träet i tunna lager. Genom att låta den platta sidan vara nedåt på hyveln medan maskinen är igång, får du virke som är helt rakt och i exakt den tjocklek du önskar.

Fakta om Scheppach HMS850

En hyvel - två uppgifter

Rikt- och planhyveln är en avancerad trä- bearbetningsmaskin som består av en vals med två vassa knivar som ligger plant med en kontaktyta. På ovansidan kan du hyvla snett virke rakt. När planhyvling ska göras sker det undertill. Under bottenplattan finns en justerbar hylla som kallas planhyvelbord. Den kan justeras så att avståndet upp till knivvalsen kan anpassas till önskad tjocklek på virket.

Klarar grovt virke

Rikt- och planhyveln kan hantera virke som är upp till 204 mm brett och planhyveln kan hantera 120 mm tjockt virke. Det gör att det virke du använder för det vanligaste gör-det-själv-arbetet, t ex stolpar och reglar, lätt kommer in i hyveln.

Maskinen står stadigt

Med sina nästan 25 kg står maskinen stadigt och det är inga problem att hantera både 4 och 5 meter långt 10 x 10 cm virke utan att luta eller hyvla snett när materialet är i ytter- läge och är som tyngst. Dessutom kan maskinen spännas fast till en ännu stabilare bas om det är nödvändigt att hantera större vikt.

Enkla knappar

Där man märker att detta är en billigare typ av hyvelmaskin är på reglage och inställningar mm. De är grova och känns som om man lätt skulle kunna förstöra dem genom att dra åt lite för hårt. Skalorna och pilarna som visar var du är, skulle också kunna vara mer exakta.

Praktisk och kompakt

Kombihyveln från Scheppach kostar ca 3.000 kr och är lätt att hantera och förvånansvärt stabil att arbeta med. Den tar inte mycket plats och är lätt att packa upp, ställa upp och packa undan. Den kan även kopplas till en verkstadsdammsugare.

Rikthyveln har sina begränsningar

Tyvärr kan hyveln inte direkt användas till virke som är mycket längre än vad man kan styra med händerna. Hyveln fungerar bara när virket som ska hyvlas vilar plant på hyveln. Om virket istället lutar blir sidan ojämn och kan inte användas. Man måste alltså kunna stödja materialet i änden så att det inte tippar av vikten, samtidigt som man måste styra det mot parallellanslaget.

Instabilt

Det parallella stoppet på hyveln kan vinklas mellan 45 och 90 grader i förhållande till hyveln. Det är en smart funktion som gör det möjligt att fräsa en fals på kanten av till exempel en golvlist. Men tyvärr känns den inte superstadig. Den är funktionell men du måste hålla ett öga på den.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Verkstad