Inred verkstan på bästa sätt

Det handlar inte om billiga eller dyra lösningar, om små eller stora rum eller om många maskiner för att du ska få en välfungerande verkstad. Det är detaljerna som får din verkstad att fungera till belåtenhet – och då har det ingen betydelse om du är i verkstan varje dag eller bara en gång i månaden.

Alla håller säkert med om att vi inte kan få för stora utrymmen, och vi använder oss av de utrymmen vi har till förfogande - oavsett om det är verkstan, köket, vardagsrummet eller garderoben. Finns det två hyllor i ett skåp fyller vi dem med saker. Skulle det finnas 10 hyllor, skulle vi säkert fylla även dem med grejor.

LÄS OCKSÅ: Så organiserar du din verkstad

Konsekvensen av detta är att ett stort rum med många hyllor på väggarna inte är en garanti för att vi får en välfungerande och praktisk verkstad med koll på både verktyg och material. Nej, det är de små detaljerna som avgör om verkstan fungerar. Har du ett stort rum kan du naturligtvis få plats för flera saker än i ett litet. Oavsett om du har tänkt bygga en friggebod som verkstad eller redan har ett lämpligt rum, som kanske dessutom är inrett, så får du här tips om hur du optimerar verkstan.

Vi har bett våra experter bidra med goda råd, tips och inredningsförslag som gör verkstan mer praktisk. Det är nämligen vår erfarenhet att minsta lilla förbättring av verkstan gör det ännu roligare att vara gör-det-självare. Varsågod - här kan du hämta inspiration till din verkstad.

Detta ska du tänka på när du inreder verkstan

Nästan alla verkstäder kan bli bättre och mer praktiska om man bara tänker sig för, och ofta kan man klara sig med enkla medel. Om du är uppmärksam på de fem viktiga huvudpunkterna: verktyg, förvaring, arbetsbord, ström och belysning så kommer du långt.

Verktyg: Tavla med plats för allt

Förvaring, överblick och ordning är tre nyckelord. Med en stor och bra tavla ser du verktygen och kan lätt hitta rätt bland dem.

Om du för det mesta arbetar i verkstan är en stor och bra verktygstavla till stor nytta. Där får skruvmejslar, hammare, blocknycklar och andra verktyg en fast plats. Du ser lätt var verktygen finns och du får lätt tag i rätt verktyg. Det finns fjera färdiga system att välja bland men du kan också göra en egen tavla. Tänk bara på att tavlan ska rymma alla dina verktyg och ha plats för nya inköp.

Det ska vara lätt att få tag i verktygen

Rätt verktyg är halva arbetet, säger man. Visst kan det vara sant, men då gäller det att hitta rätt verktyg! Se till att du lätt kommer åt dina verktyg när du behöver dem.

Det finns många sätt att lösa det problemet, och vilket som passar bäst för dig beror på vilka verktyg du har, hur ofta du använder dem och inte minst var de ska användas.

Verkstadsvagn - ordning på fyra hjul

Om det inte finns plats på väggarna för en stor verktygstavla, eller om du har en mycket stor verkstad, kan en verkstadsvagn vara en smart lösning. Vagnen har lättrullande hjul och kan rullas med ut från verkstan så att du alltid har verktygen till hands. När skåpet är stängt skyddar det verktygen mot både smuts och damm.

Verktygslådor och -väskor

En flexibel lösning är förstås verktygslådan (eller verktygsväskan). Den kan lätt tas med och du får i regel lätt tag i det verktyg du behöver, oavsett om du reser spjälstaket eller byter köksskåp i sommarstugan. Verktygslådan ska helst vara försedd med ett antal lådor och fack med olika verktygshållare. Väljer du en extra stor låda bör den vara försedd med hjul. För du kommer säkert att skaffa så många verktyg att det blir tungt att bära väskan.

Förvaring: Lägg lock över röran

Det är skönt att stuva undan saker och ting när man håller på och städar verkstan. Men lägg inte sakerna för långt bort. Du ska ju kunna hitta dem igen och lätt ta fram dem.

Erfarenheten säger att det ska vara lätt att hålla ordning på verkstan och det ska vara lätt att få tag i de grejor man stuvar undan. Dessa önskemål uppfylls om du förvarar alla småsaker i genomskinliga plastlådor med lock, men de ska vara av en sådan typ att de lätt kan staplas på varandra. Det sparar plats och locket håller smuts, damm, fukt och spindlar borta. Den genomskinliga plasten gör att du kan se en del av innehållet och lätt välja rätt låda.

Lagerhyllor fylls lätt upp med grejor

Om det finns plats i verkstan så underlättar det om du kan få plats för en lagerhylla för alla dina förvaringslådor. Då behöver du inte flytta alla lådorna för att få tag på den nedersta. Och det blir lättare att få koll på vilka färgburkar du har.

Även om du fortsätter att stapla förvaringslådor, så kan du behöva en lagerhylla till andra saker - en reservdunk, kemikalier, sladdvinda och annat som inte kan förvaras i lådorna. Det har ingen betydelse om du sätter upp hyllor och konsoler, snickrar en hylla eller köper en färdig på Ikea. Det viktigaste är att allt har en fast plats och att du får ett tomt arbetsbord.

Skivhylla håller isär dina skivor

Det blir alltid en bit över när man sågat upp en spånskiva och det är synd att slänga den, så den hamnar i verkstan tillsammans med bitar av mdf och plywood. Med en enkel skivhylla får du överblick och kan bläddra bland skivorna utan att alla välter.

Ett skåp håller damm och smuts borta

Ditt arbete på verkstan gör att det virvlar upp damm och kanske yr det borr- och sågspån i luften. Därför är det en fördel med så många släta ytor och skåp som möjligt, för då blir det lättare att hålla rent. Sätter du dina maskiner i skåp skyddas de mot damm och smuts. Inte nog med det - det ser välordnat ut och det blir lättare att torka av och dammsuga.

Utnyttja utrymmet under taket

Var ska man göra av lister, rör, smala brädor och andra saker som är så långa att de inte kan stå lodrätt längs en vägg? En smart lösning är att utnyttja utrymmet under taket i verkstan. En hylla för alla lister kan konstrueras på många sätt från ett par kraftiga konsoler högt upp på väggen till ett avancerat system av t.ex. nät som hänger i taket. På bilden ser du en finurlig lösning av armeringsnät och lister som ger dig förvaring i tre nivåer.

Det viktigaste är att hyllan är så öppen att du ser vilka lister, stålstänger och aluprofiler som ligger där. Konstruktionen ska helst också vara sådan att du kan förvara lister med olika längder.

Arbetsbord: Praktiska finesser gör arbetet lättare

När du ett par gånger har krupit på golvet för att sätta ihop en byrå från Ikea, så vet du hur värdefullt ett rejält arbetsbord är och hur stor skillnad det gör på ditt humör och inte minst på resultatet.

Arbetsbordet är den absolut viktigaste delen i en verkstad. Det är där du använder - eller kommer att använda - massvis med timmar på dina projekt. Det är arbetsbordet som styr inredningen i verkstan, så därför ska det fungera optimalt.

Ett arbetsbord kan vara litet eller stort, enkelt eller avancerat, dyrt eller billigt. Men det är en del krav som arbetsbordet ska uppfylla innan det fungerar som den praktiska arbetsplats som det bör vara. Det allra viktigaste är att bordet står stadigt och säkert. Det ska också ha en arbetshöjd som passar din längd. Sätt eventuellt hjul under två av benen, så att du kan flytta bordet när det behövs. Bordet ska helst också vara tungt så att det inte gungar när du hyvlar, och slutligen bör bordet bjuda på en del förvaringsutrymmen för verktyg och tillbehör.

Arbetsbordet ska stå stadigt och säkert

Om du snickrar ett eget arbetsbord bör du använda dig av kraftiga reglar och brädor och förstärka det så att det står stadigt. Ett hopfällbart trädgårdsbord duger inte för det tål inte tuffa tag. Ett arbetsbord ska ha en förnuftig höjd och det ska stå säkert när du använder elektriska verktyg på det. Det finns heller inget mer irriterande än ett bord som vippar i takt med att du filar eller hyvlar. Du kan möjligen använda underredet från ett gammalt köksbord, men förstärk det i så fall och lägg på en ny stryktålig bänkskiva.

Förvaringshylla kan förstärka bordet

Du får sällan för många hyllor för färg, material och tillbehör och det är praktiskt att ha ett par hyllor under arbetsbordet.

Om du sätter en eller två hyllor mellan benen på arbetsbordet så får du en praktisk förvaringsplats där du arbetar. Men samtidigt förstärker hyllan eller hyllorna underredet och därmed får du ett bord som står stadigt.

En extra bordsskiva för ”rena” arbeten

Bordsskivan utsätts för en hel del på en verkstad. Där är ju där man borrar, limmar, målar, filar metall och kanske smörjer maskiner. Det är ju också vitsen med ett arbetsbord - att man har ett ställe där man kan arbeta.

Men ibland behöver man en ren arbetsyta, för du drar dig säkert för att klä om sitsarna på matrumsstolarna på ett kladdigt och smutsigt underlag. Gör en extra bordsskiva med samma mått som den på bordet. När det är dags för rena arbeten lägger du på den rena skivan.

Bordsskivan ska sticka ut från bordet

Bordsskivan på ett arbetsbord ska naturligtvis vara stryktålig, men minst lika viktigt är att den sticker ut en bit från underredet, så att det bildas en plats där du kan spänna fast t.ex. borrstativ, skruvstycken och liknande. Den utstickande kanten kan också användas när du spänner fast ett arbetsstycke med tvingar.

Välj rätt placering för ditt arbetsbord

Det är viktigt att du tänker igenom var du vill ha ditt arbetsbord. Finns det fönster i rummet vill du kanske ha arbetsbordet under fönstret så att du får dagsljus under arbetet. Arbetar du mest med småsaker som inte kräver plats, är det bäst att sätta arbetsbordet längs en vägg. Bearbetar du ofta stora skivor, ska arbetsbordet stå mitt i rummet. Men det kan det kanske inte alltid göra och då är det praktiskt om det sitter låsbara hjul under två av benen. Då kan du flytta arbetsbordet som du vill beroende på vad du ska bearbeta.

Utnyttja lådorna

En låda är en bra och dammskyddande plats för verktyg och allehanda småsaker i verkstan. Du kan köpa färdiga lådor med beslag och skruva fast under bordsskivan, men du kan säkert lätt själv snickra ett par lådor.

Du kan ev. snickra en liten hurts med lådor och rulla in under arbetsbordet. En annan fiffig lösning är att använda en kasserad byrå till dina verktyg och sätta byrån under arbetsbordet.

Maskiner på fästen

Det optimala är naturligtvis om verkstan är så stor att du kan montera alla dina maskiner permanent på olika arbetsbord och bänkar. Men så stor plats är det få som har, och därför gäller det att använda en så flexibel lösning som möjligt. Det är t.ex. smart att montera maskiner som pelarborrmaskin, bänkslip och våtslip på fästen gjorda av kraftig plywood.

Fästena skruvas sedan fast med vingmuttrar och skruvar i hål som borrats i sargen runt bordsskivan. När maskinerna har försetts med fästen kan de lätt monteras, men lika lätt tas bort om du behöver ett stort och ”rent” arbetsbord.

Ström: Skarvsladdar och uttag

När du börjar dra skarvsladdar från andra rum för att få ström till maskinerna eller använder grenkontakter på flera ställen i verkstan, är det dags att se över behovet och ringa elektrikern.

Du behöver ström till alla dina elektriska maskiner som handöverfräs, bandsåg och pelarborrmaskin.

Även om flera av dina maskiner är batteridrivna så behövs ström till laddarna. Och du ska ha ström till belysningen. Kanske har du också en dator i verkstan - så du kan läsa byggbeskrivningar och anvisningar på Gör Det Självs webbplats. Varje maskin kräver ett uttag och du kan inte få för många uttag i en verkstad.

Det är praktiskt med flera vägguttag

Det ska finnas ett vägguttag i omedelbar närhet till arbetsbordet så att du kan använda dina elverktyg på bordet. Men du klarar dig knappast med ett enda uttag, inte ens om du ansluter en grenkontakt med flera uttag. Vill du ha en optimal strömförsörjning i verkstan bör du ringa en elektriker och be denne sätta upp flera uttag.

Tala med elektrikern om att ev. låta en grupp vara reserverad för verkstan. Då är risken inte så stor att proppen går om du använder energislukande maskiner.

En bra skarvsladd är nödvändig i verkstan

Oavsett hur många vägguttag din elektriker monterar i verkstan, så behöver du ofta en smidig och stark skarvsladd. Gärna en gummikapslad med jordade kontakter så att den kan användas utomhus.

Uttagen kan med fördel kompletteras med ett eller flera grenuttag, så att flera maskiner kan vara inkopplade samtidigt (även om de används en i sänder). Men du ska tänka dig för innan du ansluter maskinerna eller laddarna. Strömmen har en spänning på 250 volt och proppen är på 10 ampere. Det innebär att maximal belastning på proppen är 2500 watt. Många maskiner är energikrävande och kan inte arbeta samtidigt för då går proppen.

Placera ett grenuttag ovanför arbetsbordet

Batteridrivna maskiner klarar sig utan 230 volt, men det gör inte laddarna som fyller batterierna. Därför behövs ett uttag vid arbetsbordet, där du kan koppla in flera laddare på en gång. Glöm inte bort att koppla ur laddarna när batterierna är fulla, för laddarna kan bli varma och orsaka brand om värmesäkringarna inte slår ifrån.

Sladdvindan

En del arbeten utförs utanför verkstan och till dessa behöver du kanske en förlängningssladd. Men så snart den blir 10 meter eller längre blir den besvärlig att hantera. Om du i stället väljer en kabeltrumma eller sladdvinda går det lätt att rulla ut och rulla in sladden. Sladden bör helst nå till det bortersta hörnet på tomten. Men tänk på att dra ut den helt om du använder en energikrävande maskin. Annars kan sladden bli varm, smälta och orsaka kortslutning.

Belysning: Välj en bra belysning

I många verkstäder består belysningen bara av ett par glödlampor i taket. Men en bra arbetsbelysning har stor betydelse för ditt humör, din arbetsglädje och resultatet.

Inte ens ett finessrikt arbetsbord eller en läcker hyvelbänk duger till mycket om det är så mörkt i verkstan att du inte ser vad du gör. Det är självklart men ändå är vi många som ansträngt ögonen till det yttersta i dåligt belysta lokaler. Svag eller dålig arbetsbelysning kan göra att du inte har lust att arbeta i verkstan. Men lampor kan köpas och de kan nästan ersätta dagsljuset i snickarbod och källarverkstad.

Skrivbordslampan är en klassiker

Med en bra allmänbelysning klarar du de flesta jobben i verkstan, men ibland behövs mera ljus och då är en justerbar arbetslampa idealisk. En sådan behöver inte vara dyr, för du klarar dig utmärkt med en enkel skrivbordslampa som kan vinklas och vridas åt önskat håll. Välj en lågenergilampa som ger vitt och starkt sken.

Sladdlampa eller ficklampa

En flyttbar ljuskälla, exempelvis en sladdlampa som är ansluten till nätet eller en batteridriven ficklampa, är oumbärlig på en verkstad. Med en flyttbar ljuskälla kan du se ner i rör, lysa in under skyddskåpan på gräsklipparen och få ljus på andra ställen där ljuset från fasta ljuskällor inte är tillräckligt. Skaffa därför en flyttbar arbetslampa med lång sladd.

Bra belysning i hela lokalen

En bra allmänbelysning är minimibelysning i en verkstad. En hängande glödlampa mitt i taket duger inte och en lampett på väggen gör inte någon nytta. För att få ett bra ljus fördelat överallt i lokalen behövs flera ljuskällor, och basen i belysningen får gärna vara ett lysrör. Hur många armaturer som behövs och hur många lysrör var och en ska ha beror förstås på verkstans storlek, hur högt det är till tak och inte minst på vilken färg väggar, tak och golv i rummet har.

Det är en klar fördel att välja flera lysrör på 18 watt än ett fåtal på 36 watt, för då fördelas ljuset bättre i hela verkstan.

Släpp in dagsljuset om det är möjligt

Det kanske låter självklart, men att arbeta i dagsljus ger dig mer energi än om du arbetar i ett rum där det inte finns dagsljus. Det är därför viktigt att du försöker få in så mycket dagsljus som möjligt till din verkstad. Om det är möjligt kan du t.ex. montera takfönster i lokalen, sätta in större fönster, ersätta dörren med en glasdörr eller sätta in fler fönster.

Andra läser just nu ....

Mer i samma kategori Verkstad