Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Bygg en sprutbox på fem minuter

Skriv ut Spara artikel

Denna sprutbox tar nästan ingen plats när den hänger på väggen. När du ska använda den, fäller du snabbt ut sidor, tak och botten och boxen är klar. Komplettera den sedan med en fläkt som suger ut damm och färgpartiklar.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
3 timmar
Pris
300 kronor

Intro

En sprutbox med utsugning löser två problem i verkstan. Boxen fångar upp färgpartiklar som annars skulle hamna överallt i verkstan, och kanske även i bostaden. Den kan också suga ut giftiga ångor från de lösningsmedel som finns i färgen, så att de inte finns i luften länge efter att du slutat måla och tagit av dig andningsskyddet.

Men en sprutbox har även nackdelar, framför allt en – den tar tämligen stor plats. Även när den inte används. Det problemet har vi löst genom att göraen sprutbox som kan fällas ihop. Den blir bara ett par centimeter tjock och kan lätt hängas upp på en vägg. Denna sprutbox har gjorts av 6 mm plywood, och nästan hela skivan går åt till boxen. I stället för att hålla ihop delarna med gångjärn, har vi valt starka resårsnoddar. De är billiga, enkla att använda och det går snabbt.

Instruktion

Plywood och resårsnodd

För att plywoodlådan ska bli en sprutbox behövs utsugning. Vi sågar hål i den del som blir den bakre väggen och fäster en krage i hålet. Kragen passar till en flexslang, som vi drar till fläkten.

Du kan klara dig med en vanlig fläkt för några hundra kronor, så länge du inte använder sprutboxen dagligen. Fläkten kan placeras precis bakom boxen eller monteras i väggen. Det viktiga är att luften kan passera fritt förbi fläkten för att brand- och explosionsrisken ska minska. Lägg märke till ordet ”minska”. Om du vill gardera dig helt, måste du skaffa en specialfläkt som är gnistsäker. Det behövs ju inte mer än en enda gnista för att ångorna från lösningsmedlet ska antändas. En sådan fläkt kostar från 3000 kr.

För att det ska inträffa en explosion krävs att koncentrationen av brandfarliga ångor är tillräckligt hög. Använd aldrig dammsugare för då samlas ångorna i filter och påsar och det ökar explosionsrisken!

Boxen tillverkas

låst innehåll

logga in eller köp tillgång för att läsa detta avsnitt

1

Skivorna sågas till och hålen borras med 6 mm borr. Beroende på ditt tålamod kan du mäta och borra skiva för skiva eller också lägger du skivorna kant mot kant och borrar hålen två och två.

2

Skivorna hålls ihop med resårsnodd. Till de fasta hålen går det inte åt så långa bitar. Dra snodden genom hålen, sträck den och slå en knut. Klipp av ändarna. Till övriga hål klipper du cirka 20 cm långa bitar.

3

Hålet för flexslangen sågas med sticksåg mitt på bakstycket. Då kan du senare välja om boxen ska stå upp eller ligga ner. Hålet ska passa till den krage och slang du väljer. Starta med att borra ett 8 mm hål, som sågbladet kan stickas ner i.

4

Hålet för upphängning borras med 10 mm borr. Fäll in långsidorna mot bakstycket och borra mitt i skarven mellan långsidorna och vidare genom bakstycket. När du sedan hänger upp boxen, kommer långsidorna att hållas på plats av kroken.

5

Kragen för flexslangen limmas och skruvas fast på baksidan av bakstycket. När du fäller ihop boxen läggs kortsidorna in mot kragen. Kortsidorna är nämligen så korta att de ger plats för kragen mellan dem.

Material

 • 6mm plywoodskiva, 120 x 240 cm
 • 3 mm resårsnodd, 3 m
 • Flexslang
 • Krage till flexslang
 • Fläkt. Välj en borstlös modell (kan beställas från t.ex. Clas Ohlsson) eller en gnist- och explosionssäker modell.

Tidsförbrukning

2–3 timmar.

Pris

Material går på cirka 300 kr + kostnaden för en fläkt, som du kan få för 300–400 kr, ska den vara gnistsäker kostar den från 3 000 kr.

Svårighetsgrad

Den kan alla snickra ihop.

Ritning

Så här utnyttjar du hela plywoodskivan

Bakstycket och sidorna sågas ut ur en 6 mm plywoodskiva på 120 x 240 cm. Några skivor är 122 x 244 cm, så du ska kanske justera måtten en aning. Hålen för resårsnodden borras med 6 mm borr, och placeras 1 cm från kanten och 10 cm från hörnen. Det går snabbt att markera för hålen om skivorna läggs kant mot kant.

logga in eller köp tillgång

Tips & Tricks

Tidningsartikel

Ladda ner tidningsartikeln

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.

Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa

password_reset.form.password_is_changed

Din beställning
Beställning
Skapa Profil
Du är på väg att köpa tillgång till:
Byggbeskrivningar: Bygg en sprutbox på fem minuter
Totalt pris: null purchase.price.currency
Mer för mindre?
Få över 1 000 byggbeskrivningar och full digital åtkomst för bara 29 kr.
  • Tillgång till över 1 000 digitala byggbeskrivningar
  • Du kan säga upp din prenumeration när som helst.
  • Efter erbjudandet fortsätter prenumerationen som en tillsvidareprenumeration för 79 kr i månaden
Endast 29 kr första månaden
Du ska skriva in ditt förnamn
Skriv in ditt efternamn
Ogiltig e-postadress
Ditt lösenord ska bestå av minst 6 tecken
Visa
signup.credentials_form.terms_error
Tillbaka
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa
Tillbaka