5 snickerimaskiner i 1

För knappt 15.000 kronor kan du köpa en smart snickerimaskin som innehåller 5 maskiner i 1 – på bara 1 kvadratmeter.

Med fem-i-en-snickerimaskinen från Bernado får du en hel snickarverkstad på en kvadratmeter.

Bara för att det är ont om plats i verkstan finns det absolut inte någon anledning att släppa drömmen om en välutrustad snickarverkstad med läckra maskiner och doften av sågspån.

Med en CWM 150 från Bernado får du:

  • en bordscirkelsåg med såghöjd på 65 mm
  • en rikthyvel med spåntagning på upp till 1,5 mm
  • en planhyvel till ämnen med en höjd på 10-92 mm
  • en spindelfräs till frässtål med fästen på 6, 8 och 12 mm
  • en långhålsborrmaskin med ett borrdjup på upp till 45 mm.

Alltihopa på bara en kvadratmeter.

Vi går igenom de fem funktionerna, visar hur maskinen ska användas och kommer med vårt totala betyg på den kompakta 5-i-1-snickerimaskinen.

Även om de flesta gördet-självare nog inte känner till Bernardo, så har företaget i över 20 år tillverkat diverse maskiner för bearbetning av trä och metall. Ofta handlar det om stora industrimaskiner för många hundratusen kronor.

CWM 150 är namnet på det lilla kompakta kraftpaketet som innehåller fem snickeriverktyg och Bernardos mångåriga kunskap i en kompakt maskin, och det är tydligt att företaget har koll på vad de gör. Funktioner och mekanik fungerar oklanderligt och säkerheten är bra.

När fem maskiner samsas om så lite plats så ger det vissa begränsningar när det gäller storleken på de ämne som kan bearbetas. Och eftersom en del funktioner används i flera arbetsmoment krävs det lite omställning efterhand, t ex när man ska byta plats på anhåll eller flytta spånsugen. Det är dock små minus på en genomtänkt maskin.

Vi har hittat Bernardo CWM 150 för 14.716 kronor i webbshopen GlobalTools.

De 5 maskinerna

Bordscirkelsåg

Den är genialisk när du ska såga långa, raka snitt i större material - t ex när du ska kapa skivor eller klyva brädor för att göra ribbor eller lister. Med ett sågdjup på upp till 65 mm har du möjlighet att kapa även ganska tjocka ämnen.

Sågklingans höjd justeras enkelt genom att lossa handtaget, flytta sågklingan till önskad höjd över bordet och spänna handtaget igen.

Ett justerbart glidbord med inbyggd vinkelskala gör det möjligt att även såga i vinkel.

Rikthyvel

Är en effektiv hyvel som, som namnet antyder, riktar upp ämnet och efterlämnar en plan och slät yta. Rikthyveln kan klara ämnen med en bredd på upp till 155 mm, vilket får sägas vara mer än godkänt för en så kompakt maskin. Det är i de allra flesta fall mer än tillräckligt.

Skyddet fälls ner över hyveln och justeras så att den täcker den del av hyveln som inte används.

Planhyvel

Använder undersidan av samma hyvelstål som rikthyveln använder. Genom att justera “bordet” kan du bestämma ämnets tjocklek väldigt exakt. Hyveln kan ta bort upp till 1 mm åt gången.

Tjockleken justeras genom att flytta “bordet” upp eller ner med det stora svarta hjulet.

Spindelfräs

Består av en spindel som kan justeras på höjden upp till 45 mm. Det är effektivt när du ska göra kantprofiler, noter och liknande profiler.

Frässtålet monteras i den justerbara spindeln som kan använda fråsstål med ett fäste på 6, 8 eller 12 mm.

Långhålsborrmaskin

Kan göra breda utfräsningar (långhål) till t ex tapp-fogar. Borrmaskinen fungerar i kombination med ett anåll som kan både justeras på höjden och förskjutas såväl i sidled som inåt och utåt.

Maskinen kan också borra väldigt exakta, vinkelräta hål för plugg. Bordet måste bara fixeras i sidled och frässtålet bytas mot ett borr. Här håller vi på att justera djupstoppet för att få det perfekta borrdjupet.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Verkstad