16 enkla idéer för den flexibla verkstan

Vi använder fler och fler verktyg på vår verkstad, men det händer ofta att vi behöver rycka ut och fixa jobb på andra ställen. Här får du 16 fina förslag för en modern, flexibel verkstad.

Elverktygen packas ner i lådor, så att de är klara att tas med.

1: Genial tvåhjuling för skivor och stolpar

När du arbetar ensam kan det vara besvärligt att hantera stora skivor och tunga stolpar. Men det kan du om du snickrar denna geniala tvåhjuling. Skivor och stolpar kan sedan spännas fast med en tving på ”kärran” och du kan lätt dra eller skjuta dem dit du vill - med last.

Vi hittade två stora hjul som dessutom var ganska billiga. Du kan använda vilka hjul du vill men de ska vara rätt stora för annars är det risk att de sjunker ner i beläggningen om denna är mjuk.

När du köper hjulen ska du komma ihåg att kolla att rören passar för hjulaxeln som precis ska kunna skjutas in. Rören ska sticka ut lite från naven så att hjulen snurrar fritt när bricka och mutter satts fast.

Det är lätt att transportera stora saker med hjälp av tvåhjulingen.

1

Rören sågas till och varje rör ska sticka ut ett par mm från sidorna på hjulen.

2

Sätt fast brickan och lås hjulet med en självlåsande mutter.

3

Flaket B och sidan C limmas och skruvas fast på mittskivan.

2: Välj rätt kabeltrumma

Vanliga förlängningssladdar är inte gjorda för att användas utomhus. Ska du arbeta utomhus med dina elverktyg, ska du använda kabeltrumma som skarvsladd.

Ta för vana att rulla ut hela sladden, även om du inte behöver mer än ett par meter. Sladden kan nämligen bli mycket varm om du ansluter ett elverktyg med stor effektför-brukning (watt) eftersom sladden fungerar som motstånd när den är hoprullad. Värmen kan resultera i kortslutning och rent av i eldsvåda. Den lilla kabelrullen får endast användas inomhus.

3: Skydda skärande verktyg

Den fina eggen på stämjärn, skaftfräsar, sågar och knivar är ytterst sårbar vid kontakt med metallföremål. Eftersom du är beroende av att verktygen är vassa bör de aldrig ligga lösa i verktygslådan. Förvara alla verktyg med egg i askar, lådor, etuin, slidor, hållare eller fodral så att eggen inte kommer i kontakt med andra verktyg - eller dina fingrar när du sticker ner handen i verktygslådan för att leta efter något.

4: Snickra egna transportlådor

Med dessa lådor slår du två flu-gor i en smäll: du får ordning och reda på verkstan och allt ligger packat och klart att tas med om du ska hjälpa en kompis eller åka till stugan.

Höjden på lådorna anpassas efter dina elverktyg, men det är viktigt att alla lådor har samma längd och bredd. Då kan de nämligen staplas. Varje låda snickras så stor att den rymmer ett eller två elverktyg med tillbehör, t.ex. sticksåg med sågblad och handöverfräs med skaftfräsar.

Vi har använt 9 mm plywood som är tålig. Tunnare skivmaterial kan inte rekommenderas. På sidorna finns hål att bära i.

Lådorna kan staplas, både i bilen och på verkstan, och de kan lätt tas med.

1

När gavlarna har sågats ut borras två 25 mm hål och träet mellan dem tas bort.

2

Sidorna fästs med lim och dyckertar och då är det praktiskt med en dyckertpistol.

3

I listerna fräser du en fals på mm, som gör det möjligt att stapla lådorna.

4

Listerna ska sticka ut 15 mm från den undre kanten av lådan. Limma och spika fast dem.

5

Bottnen limmas och spikas fast på listerna. Den stabiliserar lådan.

5: Var rädd om dig

Elhyveln, handöverfräsen, kap- och geringssågen och flera andra verktyg har så hög ljudnivå att du kan skada din hörsel. Använd därför alltid hörselskydd när maskinerna används. Hörselskyddet bör ha en fast plats så att du snabbt hittar det.

Om du har det i en transportlåda, gärna tillsammans med skyddsglasögon, handskar och andningsmask, så kan de också lätt tas med.

6: Bord med hjul

Kraftiga transporthjul är inte så dyra, inte ens de varianter som kan låsas fast. Om du köper några och sätter dem under dina arbetsbord eller -bänkar, kan du lätt ändra inredningen på verkstan och du kan lätt rulla med dig ett bord.

7: Fyll bältet

Nu ska det vara slut med spikar i munnen och verktyg under armen när du arbetar utomhus eller högt uppe på en stege. Du ska ha bägge händerna fria och det får du om du använder dig av ett verktygsbälte. Det är praktiskt eftersom det kan rymma många verktyg, skruvar, spikar och liknande, och då slipper du klättra upp och ner så mycket.

8: Stadig arbetsplats utomhus

Ett par trädgårdsstolar och ett utebord kan inte ersätta ett arbetsbord när du arbetar utomhus. Du gör det lättare och säkrare för dig, samtidigt som det blir enklare att lyckas, om du har ett stadigt underlag. Med två rejäla bockar och ett arbetsbord kan du skapa en stadig arbetsplats på lagom arbetshöjd.

9: Koll på sladdarna

På verkstan ansluter du säkert dina elverktyg till uttag högt uppe på en vägg, eftersom lösa sladdar på golvet lätt orsakar snubbelolyckor. Det gäller förstås också utomhus och för att få undan sladden från arbetsbordet snickrar du en galge och fäster den med tvingar på kanten av bordet. Använd t.ex. 22 x 22 mm furu och en bit plywood.

10: Arbetsbänk på släpet

Några läsare känner kanske igen idén, för vi har visat den förr. Men den presenteras igen eftersom den handlar om en flexibel verkstad.

Du har en släpkärra och den står stadigt. Det är också lätt att flytta den. Om du lägger en bänkskiva ovanpå flaksidorna har du ett arbetsbänk med förnuftig arbetshöjd. Du kan använda terrassbrädor till både stödben och arbetsbänk. Med fyra 120 mm brädor och lite luft emellan får du en bänk som är 52-53 cm djup.

Listerna under arbetsbänken placeras minst 25 mm in från långsidorna på de två yttersta brädorna. Då kan arbetsbänken vila även på baklämmen vilket gör den extra stadig. Avståndet mellan de två yttersta spikreglarna anpassas efter avståndet mellan flaksidorna på släpet.

Om släpet fortfarande är kopplat på bilen behöver du inte stödbenen.

Med två stödben får du en stabil arbetsbänk. Benen har fötter för att inte sjunka ner i marken.

1

Den översta delen på stödbenet är den enda delen som skruvas fast på släpet. Förborra med en 13 mm borr.

2

På insidan av släpsidan låses skruvarna fast med brickor och vingmuttrar.

11: Arbetsstation för kap- och geringssågen

Om du inte har en arbetsstation för din kap- och geringssåg, så kan du snabbt tillverka en. En aluminiumstege blir perfekt som ”bord” när den har lagts på ett par bockar. Därefter kan sågen placeras på t.ex. en 22 mm plywoodskiva. Skivan ska vara stor att sågen står stadigt. Under skivan fästs regelstumpar som låser den vid två av stegpinnarna.

En kraftig regel används som stöd för brädor och lister så att de ligger vågrätt när de kapas. Regeln fästs med tvingar.

12: Krok på stegen

När du arbetar på en stege är det praktiskt med en krok eller två som kan hålla färgburken eller ett elverktyg. Då kan du koncentrera dig på att hålla dig fast med ena handen. Kroken på bilden kommer från Wibe och du får två för 150 kr.

13: Använd en pirra

Även om många elverktyg levereras i transportväska så är det svårt att hantera fler än två i sänder. Om du behöver ta med dig flera maskiner till ett jobb, så är en pirra (säckkärra) till stor hjälp. Pirran kan dessutom användas till många andra uppgifter och kostar inte så mycket.

14: Klart för fogning

Fogpistol, patroner, spackel, fogstickor etc. är saker som används samtidigt, men nästan aldrig i verkstan. Låt därför inte dessa verktyg och material ta plats på en hylla eller verktygstavlan utan förvara dem i en transportlåda, så de lätt kan tas med.

15: Gör en sågskena

När du använder din cirkelsåg eller sänksåg får du exakt raka sågspår om du styr sågen med hjälp av en sågskena. Om du inte har en lång rätskiva eller har köpt sågskenor av aluminium kan du göra en egen av två 6 mm plywoodskivor. Den smala remsan, som fungerar som anhåll för sågens sula, limmas och spikas fast. Den får inte vara högre än avståndet från underkanten på sulan till underkanten på motorn. När skenan sågats till på bredden är den klar att användas.

16: Stöd för borrstativ

Det är alltid praktiskt att montera stationära maskiner på en kraftig skiva som gör att maskinerna lätt kan flyttas och spännas fast mellan bänkhakarna på ett flytt-bart arbetsbord i stället för att vara fastskruvade på bänken i verkstan, där de bara tar plats. Som monteringsskiva kan du välja 22 mm plywood så att du kan skruva fast borrstativet. Även bänkslip och skruvstycke kan monteras på detta praktiska sätt.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Verkstad