Utnyttja utrymmet i grovköket

Vad krävs det för att inreda grovköket så att du kan utnyttja utrymmet på bästa sätt?

Intro

Om du ska utnyttja utrymmet i ditt grovkök så bra som möjligt krävs det organisering och praktisk inredning. Massor av skåp och lådor där alla nödvändiga saker kan stuvas undan och ta upp så lite plats som möjligt. I artikeln så blir du guidad till hur du:

  • Sätter luckor ovanför skåpen
  • Bygger in lådor under skåpen
  • Hissar upp tvätten under taket
  • Monterar en hylla ovanför dörren
  • Får bort skorna från golvet

Tvättmaskin och torktumlare - 2 oumbärliga hjälpredor som tar mycket plats

Det ska naturligtvis skapas plats för de två kanske allra viktigaste maskinerna i huset, och de ska helst stå intill varandra. Om du ställer dem vid sidan av varandra eller ovanpå varandra beror på grovkökets inredning. Tänk bara på att om du staplar dem, så ska torktumlaren stå överst och den ska fästas på tvättmaskinen för att den inte ska ramla ner när tvättmaskinen centrifugerar.

Lyft upp maskinerna en bit från golvet. Då kommer de upp på bekväm arbetshöjd och i lådrna under maskinerna kan du förvara smutstvätt eller tvättmedel.

Det vanligaste är att stapla maskinerna på varandra. Sätt ev. en skjutdörr vid sidan, så att du kan stänga av till maskinerna när de arbetar.

Instruktion

01
Förläng skåpen upp till taket 7 Steg

Om det finns städskåp eller garderober i grovköket - och det finns plats ovanför dem - så kan du utnyttja detta utrymme bättre (och på ett snyggare sätt) om du sätter upp skåpluckor, som döljer det du förvarar ovanpå skåpen.

Här snickrar vi skåp av 16 mm mdf, som limmas och skruvas ihop. De fjäderbelastade klaffgångjärnen gör att luckan förblir öppen när du har öppnat den.

Mät noga för de små skåpen och tänk på att ta hänsyn till ev. rör under taket. Här består varje låda av två sidor, ett överstycke och en lucka. Sätt upp bakstycken om det finns rör bakom skåpen.

1

Förborra överallt i mdf-skivorna där du ska skruva. Det är extra viktigt om du skruvar nära en kant. Använd 3 mm borr till förborrning och försänk hålen.

2

Limma och skruva ihop delarna. Använd smala skruvar som är 3 gånger längre än tjockleken på mdf-skivan. Då går de in tillräckligt i nästa del. Här använder vi 3,5 x 40 mm skruvar.

3

Klaffgångjärnen skruvas fast på insidan av skåpen med 4,5 x 15 mm skruvar och så högt upp som möjligt. Mät för skruvarna i luckan, som ska sitta nederst i de nyckelhålsliknande hålen.

4

Markera på luckorna var gångjärnen ska skruvas fast. Fäst dem med 4,5 x 15 mm skruvar men vänta lite med att dra fast dem.

5

Haka fast luckorna på gångjärnen. Skruvarna får inte ha dragits i mer än att de kan haka fast i gångjärnen. När luckorna sitter på plats drar du åt skruvarna och kollar att luckorna sitter som de ska.

6

Om luckorna är i vägen, när skåpen läggs på plats väntar du med att montera dem. Se till att de sitter med lika mycket luft runt om på alla sidor. TIPS: Måla både luckor och skåp innan luckorna skruvas fast.

7

Man kan nästan aldrig ha för mycket skåputrymme.

02
Det finns plats under skåpen 8 Steg

Hur bär man sig åt för att utnyttja utrymmet under de gamla städskåpen och garderoberna? Man snickrar förstås sina egna sockellådor. Använd 16 mm mdf-skiva som ger stadiga lådor och sätt möbelrullar under dem, så att de rullar lätt.

Det är viktigt att du mäter noga och undersöker att det inte finns rör eller andra hinder under skåpen. Det ska också finnas luft runt lådframstyckena när lådorna är inskjutna, för annars kilas de fast. Gör en enkel ritning av de fem delar som en låda består av.

1

Markera först på lådbottnen. Här har vi markerat bredden på sidorna (16 mm) för att det ska bli lättare att placera skruvarna rätt. Förborra med 3 mm borr på cirka var 15:e cm. Alla hål försänks.

2

Fäst lådans bakstycke med lim och 3,5 x 40 mm skruvar. Var noga med att få delarna kant i kant.

VIKTIGT! Om du inte förborrar är det stor risk att delarna spricker.

3

Skruva därefter fast de andra sidorna genom bottnen, men limma först. Använd 3,5 x 40 mm skruvar. Fäst två skruvar från sidorna in i lådans bakstycke. Även nu förborrar du.

4

Fäst lådframstycket så att det sticker ut lika mycket på varje sida och se till att det döljer hjulen. Markera sidor och botten på framstycket och förborra för skruvarna. Montera sedan fronten med lim och skruvar på samma sätt som tidigare.

5

Nu ska hjulen monteras. Gummirullarna fästs under furulister och placeras sedan på varje sida av lådan. Markera var listerna ska skruvas fast för att lådan ska komma fri från golvet. Måla sedan lådans framstycke och sidor.

6

Justera hjulens placering. Börja med att mäta avståndet från golvet till underkant av skåpen. Om golvet har lagts med fall, måste du undersöka hur stort fallet är för att lådan ska kunna köras in.

7

Montera listerna med hjulen. Här är det ett fall på 15 mm från höger till vänster sida, och därför måste den högra hjullisten sitta 15 mm högre än den vänstra. Då hamnar lådframstycket vågrätt.

8

Sockellådorna är klara och du har fått mer plats för dina saker.

Tips & Tricks

En hylla ovanför dörren ger dig mer förvaringsutrymme

När alla andra utrymmen i grovköket har utnyttjats, så kan du avsluta med att sätta upp en rejäl hylla ovanför dörren. Om inredningen tillåter det, kan du nämligen få extra förvaringsutrymme där.

Hyllan ska vila på lister på sidorna, eller monteras på konsoler. Fäster du dem ovanför hyllan kan hyllan inte fyllas med tunga saker. Sätter du konsolerna på t.ex. dörrkarmen, tål den tyngre belastning.

Det är möjligt att du behöver stege för att komma åt sakerna på hyllan - det beror ju på hur högt det är till tak Här använder vi en enkel stege av trä, som vi snickrade av reglar som blivit över. För att stegen alltid ska vara till hands, har vi valt att hänga den på sidan av ett skåp. På baksidan av stegen skruvades ett beslag, på skåpväggen skruvades det andra beslaget

Ett utrymme man ofta glömmer, men det kan lätt utnyttjas med en hylla.

Detta beslag är egentligen ett gångjärn, men är utmärkt att använda här. Det går även bra med klaffgångjärn 739 från Habo.

Torkställningen behöver inte stå på golvet

Även om du redan har en torktumlare, så är torkställningen en bra variant. Du minskar utsläppet av CO2 samtidigt som du kan spara mycket pengar på ström. Men du ska förstås sörja för bra ventilation. Du gör snabbt en enkel torkställning av fyra reglar, som du sätter ihop med lim och skruvar till en ram. Tvätten hänger du på plastklädd vajer som inte rostar eller ger med sig och vajern dras mellan skruvöglor, som du har fäst i ramen. Här får du ett par förslag.

Klädstänger i linor ger plats för kläderna

Häng rundstavar på två höjder, så får du plats för dubbelt så mycket.

Man kan nästan inte ha tillräckligt många garderober, och ändå har man problem med att få plats för vinterkläderna, som ska hängas undan i takt med att det blir varmare utomhus. En eller par klädstänger i grovkökets garderober kan vara en bra lösning, men det finns kanske inte plats att fästa dem på vanligt sätt med ändbeslag.

Häng kläderna på två nivåer

Om du har en ledig väggplats, eller en garderob över, så kan du med hjälp av ett par konsoler, lite rep och ett par rundstavar skapa en praktisk lösning. De två rundstavarna placeras med lagom stort avstånd från varandra på repen, att du får plats för kläder mellan dem. Tänk på att galgarna tar en del utrymme. Om du använder 25-27 mm rundstavar bör det inte vara mer än 80 cm mellan fästpunkterna för annars ger sig stavarna på mitten.

Denna klädhängare kan även användas som torkställning om du inte har plats för de större torkställningarna.

Bra ventilation är nödvändig om du torkar tvätt i grovköket

Om du öppnar fönstret i grovköket när du har hängt tvätt på tork, och det är kallt ute, så får den kalla luften fukten i den varma luften i grovköket att kondensera. Och det i sin tur ger risk för svampangrepp.

Skaffa i stället en fuktstyrd fläkt som får luften i grovköket att cirkulera och dessutom suger ut fuktig, använd luft. Köp en av bra kvalitet. Den ska kunna byta ut luften snabbt. En bra fläkt kostar från cirka 1200 kr.

Öppna till grovköket från andra rum så att luften cirkulerar ordentligt medan fläkten arbetar.

Skor ska inte stjäla värdefull golvyta

Sätt utdragbara hyllor i ett skåp och sätt dina skor på dessa. Det är en enkel lösning.

Tänk att slippa snubbla över skorna på golvet i grovköket! Sätt i stället in alla skor på utdragbara hyllor i ett skåp. Det skapar ledig golvyta och du slipper irritera dig.

Det finns färdiga skåp, som du kan köpa, men du kan också själv snickra en enkel och praktisk lösning. Sätt utdragbara hyllor i skåpet och fäst tvärväggar på varje hylla så att den rymmer många skor.

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

Andra läser just nu ....

Mer i samma kategori Tvättstuga