Stoppa tjuven - sätt lås på terrassdörren

Många äldre terass- och balkongdörrar kan inte låsas med nyckel. Om du ersätter handtaget med ett nytt, som har inbyggt lås, förbättrar du inbrottsskyddet och gör det mycket svårare för tjuven.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
1 timme
Pris
1.300 kronor

Intro

Det vållar inte inbrottstjuven några problem att bryta upp en terrassdörr som saknar lås. Och har han tagit sig in i bostaden på annat sätt, så blir terrassdörren hans flyktväg. Du ska göra det så besvärligt som möjligt för tjuven, t.ex. genom att montera lås på din terrass-eller altandörr, för då går han säkert förbi ditt hus. Det är ett relativt enkelt jobb, som du klarar snabbt och lätt. Vi visar här hur du monterar ett låsbart handtag. Monteringen kan variera en smula mellan olika fabrikat, men utförs i stort sett på samma sätt. Vi fäster handtaget med envägsskruvar, för då kan tjuven inte skruva loss det.

PROBLEM:
Terrassdörren har ett vanligt handtag utan lås, som gör det lätt att öppna den – även utifrån.

LÖSNING:
Handtaget kan lätt ersättas med ett som har inbyggt lås. Då kan dörren inte öppnas om man inte har nyckel.

Tidsförbrukning

Cirka 1 timme.

Pris

Dörrhandtag med lås kostar mellan 750 och 1300 kr.

Svårighetsgrad

Mycket enkelt.

Instruktion

1

Skruva loss det gamla handtaget. Vår terrassdörr har handtag endast på insidan, och det sitter fast med två skruvar. När skruvarna har lossats tas handtaget lätt bort från dörren.

2

Sätt fast låscylindern i det nya handtaget, om den inte redan sitter på plats. Se till att stiftet på baksidan av cylindern kommer in i urtaget i handtaget.

3

Låscylindern skruvas fast från baksidan av handtaget med de två medföljande skruvarna.

4

Markera för skruvarna på dörren. Kolla noga att stången i handtaget kommer in i hålet i dörren och att handtaget sitter vågrätt.

5

Förborra i dörren med en 2-3 mm borr och fäst sedan handtaget tillfälligt med vanliga skruvar. Kolla att det fungerar som det ska innan du ersätter skruvarna med envägsskruvar. Lägg märke till att de inte kan skruvas ut igen.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Inbrottssäkerhet