Så gör du ett mörkt rum ljusare

Även om du inte kan få in mer dagsljus i ett mörkt rum, kan du göra det mycket ljusare. Ljusa ytor kan förändra ett rum helt och ge mycket mer liv än vad till och med de starkaste lamporna klarar av.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
4 dagar
Pris
3.500 kronor
Från mörkt och trist till ljust och fräscht

Målarfärg och ljusa material som speglar och sprider ljuset från de nya LEDlamporna förvandlar den mörka trappan till en ljus och inbjudande gång ned till källaren.

Intro

Det finns två sätt att göra ett rum ljusare på. Du kan tillföra mer ljus och du kan utnyttja det ljus som finns i rummet på ett bättre sätt. Men att byta till en starkare lampa ger bara en begränsad effekt. Om rummet har mörka och matta färger kommer ljuset endast att belysa det ställe det träffar. Vill du njuta av ljuset i hela rummet ska det till andra färger på paletten.

Välj ljusa ytor

Genom att använda ljusa färger sprids ljuset från alla de ljuskällor som finns. Detsamma gäller om du väljer en högblank färg som nästan kan spegla ljuset. Båda dessa åtgärder ger ett ljusare rum. Fördelen med den höga glansen är också en nackdel: När nästan allt ljus speglas och sänds tillbaka ser ögat i stort sett alla fel och brister. Det är därför en avvägning när färg och särskilt glansen ska väljas. En lite mer matt yta kastar kanske tillbaka lite mindre och mer diffust ljus, men kräver inte heller samma finish för att den ska uppfattas som jämn och enhetlig.

Läs också: Är det bra ljus i ditt hus?

Ladda ner artikeln och få ett ljust och snyggt rum

I denna gör-det-självbeskrivning kan du se hur vi förvandlar den mörka trappan till en ljus och inbjudande nedgång till källaren.

Du kan lugnt sätta igång. Det svåra kan vara att komma igång med putsningen. Men de nya typerna av puts är lätta att arbeta med, och du får snabbt det handlag som krävs när du väl har kommit igång.

Lycka till!

Instruktion

01
Bort med gulnat trä 3 Steg

Trappans furu har gulnat med åren. Vi målar den vit både på bjälkarna och de lodräta sättstegen. Detsamma gör vi med undersidan av trappan till andra våningen. Ta bort alla täcklister, kantlister och liknande från alla steg och bjälkar, både på källartrappan och på undersidan av trappan till den andra våningen. Tvätta stegen och bjälkarna noggrant med grundrengöring innan du målar.

1

Grunda bjälkarna och sättstegen en gång med bindande grundfärg av samma märke som den färg som används vid färdigstrykningen. Ska den vågräta delen av trappstegen målas, ska den grundas först.

2

Stäng alla hål och sprickor med en gummifog som kan målas över. Släta ut fogen med en fogbricka så att den inte framträder så synligt.

3

När fogen är torr målar du trappstegen och bjälkarna med en fin målarfärg för trä som har en glansgrad på minst 50. Måla trappan så många gånger att målarfärgen ser enhetlig ut och täcker till 100 procent.

02
Nya steg 5 Steg

Trappstegen klär vi med en ljus linoleummatta. Det är en slitstark och praktisk yta som är enkel att underhålla.

På trappstegens framkanter sätter vi aluminiumlister med en skåra som passar linoleummattans tjocklek. Det döljer och skyddar övergången mellan trappsteget och linoleummattan. Aluminiumlisterna säljs som framkanter för trappsteg och du kan själv såga till dem med en bågsåg så att de passar din trappa.

1

Mät upp aluminiumlisten i längder som motsvarar trappstegens bredd. Spänn fast listen medan du sågar med bågsågen.

2

Fila till de avsågade ändarna så att du avlägsnar de vassa kanterna.

3

Limma på listerna. Se till att trappstegens framkanter är rengjorda, t.ex. med rengöringsmedel för trä, och limma därefter på aluminiumlisten med montagelim.

4

Stryk på golvlim på trappsteget. Stryk på limmet med en spackel så att det blir ett enhetligt, tunt skikt. Aluminiumlisternas blå plasttejp skyddar listerna, så låt tejpen sitta kvar under tiden.

5

Lägg linoleummattan på trappsteget. Tryck fast den och se till att framkanten ligger inne i skåran på aluminiumlisten. Låt linoleummattan sitta en timme innan du

03
Puts ljusar upp väggarna 4 Steg

Vi behandlar alla de lodräta ytorna med en vit, fiberförstärkt puts som fäster på i stort sett alla underlag och som inte behöver målas. Det resulterar i ett nytt, modernt utseende som får trapprummet att se betydligt ljusare ut.

1

Ta bort lös tapet, spikar, skruvar, lampor, trappräcke och andra hinder från de lodräta väggarna. Ett vitt, fiberförstärkt och vidhäftande putsbruk bereds i en balja enligt anvisningarna.

2

Påför bruket på väggen med en grov tandspackel i ett jämnt skikt. Påför bruk på hela väggen på en gång.

3

Släta till med en bred spackel efter några minuter (beroende på hur mycket underlaget absorberar). Målet är att uppnå en enhetlig och jämn yta.

4

Rätta till med en fuktig svamp. Spår efter spackeln, övergångar och andra småfel på ytan jämnas ut med en fuktig svamp eller en filtbräda.

04
Modernt ljus 4 Steg

Det är inte bara pengar man sparar genom att byta traditionella glödlampor mot modernt LED-ljus. Du får också långt fler typer av lampor, spotlights och t.ex. ljusband att välja mellan. Lägger du bara lite extra kan du också få möjlighet att själv justera både ljusets färg och styrka.

1

En ljusstark, platt och stilren LED-lampa ersätter den gamla, traditionella plastkupan med glödlampa. Lampan passar perfekt till det nya utseendet och den ger ett bra grundljus i hela trapprummet.

2

Vi sätter ett ljusband bakom trappräcket och utnyttjar en av LED-ljusets många nya möjligheter. Ljusbandet tar oerhört lite plats och kan klippas av till det mått man vill ha. Med bordscirkelsågen och ett smalt stämjärn gör man en skåra i trappräcket som passar till ljusbandet, så att det är helt dolt. Skåran kan också tillverkas med en handöverfräs.

3

Ljusbandet limmas fast när trappräcket har målats vitt. Tryck fast den självhäftande remsan med lysdioder i botten på skåran. Börja från en ände och korta av ljusbandet så att det passar i längden.

4

Anslut el när elektrikern har förberett anslutningen.

05
Ljust golv i källaren 4 Steg

Det sista extra ljuset hämtar vi från källargolvet. Den gamla och delvis avflagnade färgen förnyas med en ljus och blank golvfärg med glans 80. Det ger en blank yta som speglar ljuset från ett fönster nere i källaren och bidrar till ett ljust och trevligt trapprum.

1

Krapa och slipa bort lös färg på golvet. Se också till att slipa ned övergångarna i färgen så att du inte märker dem med fingrarna.

2

Tvätta och avfetta golvet noggrant med grundrengöring. Låt därefter golvet torka helt.

3

Mät först kanterna längs väggar och trappa. Vi har valt en tvåkomponents, vattenbaserad epoxifärg (ska användas inom en timme).

4

På de stora ytorna rullas färgen på med en korthårig rulle. Vi ska måla minst två gånger och det ska gå 10-12 timmar mellan målningarna. Följ anvisningen på den golvfärg som du har valt att måla med.

Material

 • ¾ l akrylgrundfärg
 • ¾ l akrylfärg för trä, glans 50
 • 1 patron vit gummifog som kan målas (inte akryl)
 • 12 m framkant för trappsteg i aluminium för 3 mm inklädning
 • 3 m2 linoleummatta (3 mm)
 • 1 kg golvlim
 • 25 kg fiberförstärkt puts i vitt (Lip 360 eller motsvarande)
 • 4 l vattenlöslig epoxifärg för golv (ljusgrå)
 • 1 LED-vägglampa
 • 1 LED-slingor
 • 1 kabelkanal, 15 x 15 mm
 • Grundrengöring
 • Slippapper, kornstorlek 120

Tidsförbrukning

Denna förvandling tog fyra dagar.

Pris

Ca 3.500 kr.

Svårighetsgrad

Du kan lugnt påbörja arbetet. Det svåra kan vara att komma igång med att putsa. De nya typerna av puts är dock lätta att arbeta med och du får snabbt in den teknik som krävs när du väl kommer igång.

Video

TEKNIK: Spackling med multiputs

Fäster på nästan alla ytor

Video

VERKTYG: Så här använder du excenterslipen

I den här videon lär du dig allt om excenterslipens möjligheter. Den är det självklara valet när du ska slipa större vågräta ytor, oavsett om du ska ta bort gammal färg och lack eller om du ska finslipa samlingar och obehandlat trä. Men den klarar också finare polering, t ex om bänkskivan i köket ska oljas om.

Video

Tips & Tricks

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

  Andra läser just nu ....

  Mer i samma kategori Inredning