Byggbeskrivningar
Lätt
Svår
Från mörkt och trist till ljust och fräscht

Målarfärg och ljusa material som speglar och sprider ljuset från de nya LEDlamporna förvandlar den mörka trappan till en ljus och inbjudande gång ned till källaren.

Det finns två sätt att göra ett rum ljusare på. Du kan tillföra mer ljus och du kan utnyttja det ljus som finns i rummet på ett bättre sätt. Men att byta till en starkare lampa ger bara en begränsad effekt. Om rummet har mörka och matta färger kommer ljuset endast att belysa det ställe det träffar. Vill du njuta av ljuset i hela rummet ska det till andra färger på paletten.

Välj ljusa ytor

Genom att använda ljusa färger sprids ljuset från alla de ljuskällor som finns. Detsamma gäller om du väljer en högblank färg som nästan kan spegla ljuset. Båda dessa åtgärder ger ett ljusare rum. Fördelen med den höga glansen är också en nackdel: När nästan allt ljus speglas och sänds tillbaka ser ögat i stort sett alla fel och brister. Det är därför en avvägning när färg och särskilt glansen ska väljas. En lite mer matt yta kastar kanske tillbaka lite mindre och mer diffust ljus, men kräver inte heller samma finish för att den ska uppfattas som jämn och enhetlig.

Läs också: Är det bra ljus i ditt hus?

Ladda ner artikeln och få ett ljust och snyggt rum

I denna gör-det-självbeskrivning kan du se hur vi förvandlar den mörka trappan till en ljus och inbjudande nedgång till källaren.

Du kan lugnt sätta igång. Det svåra kan vara att komma igång med putsningen. Men de nya typerna av puts är lätta att arbeta med, och du får snabbt det handlag som krävs när du väl har kommit igång.

Lycka till!