För det första är det perfekt att ha rörelsevakt på belysningen till infarten, carporten eller garaget, så du slipper leta efter en strömbrytare i mörkret när du kommer hem eller ska ut med soporna.
För det andra kan en rörelsevakt vara till hjälp med att skydda ditt hem mot inbrott, när lampan tänds så fort en person närmar sig huset.
LÄS OCKSÅ: Galleri – 11 olika utomhusbelysningar
Rörelsevakt utomhus
Du kan enkelt koppla din utomhusbelysning till en rörelsevakt. Rörelsevakten ska monteras mellan vägguttaget och ljuskällan / ljuskällorna, och om det är tal om 230 volt (vanliga elnätet) kräver det en auktoriserad elektriker. Om det gäller lågvoltslampor (vanligtvis 12 volt) kan du göra arbetet själv.
Moderna utomhusbelysningar består vanligtvis av batteridrivna energisnåla led-lampor.
Här passar det utmärkt att sätta upp rörelsevakt:
- Vid uppfarten
- I carporten
- I garaget
- Framför huvudingången
Som preventiv belysning (mot inbrott) är det en god idé att sätta upp rörelsevakt:
- Vid bak- och källardörr
- Vid altandörr
- Längs fasaden (vid fönster)
- Vid huvudingången
En rörelsevakt kan också vara inbyggd i ljuskällan. En batteridriven lampa har oftast inte som många justeringsmöjligheter, medan en lampa kopplad till elnätet är möjlig att ställa in på hur lite rörelse som ska krävas för att tända den, och hur mörkt det ska vara innan den kan tändas.
Rörelsevakt inomhus
Det är inte bara utomhus som en rörelsevakt gör nytta. Inomhus i hallen eller tvättstugan kan det också vara praktiskt att ha belysning som tänds vid rörelse. Så att du slipper tända lampan på en strömbrytare när du har händerna fulla med matkassar. Och skulle du någonsin känna att det inte är praktiskt att lampan tänds, kan du få den kopplad till en strömbrytare så att du själv kan släcka den.
Rörelsevakter i smarta system
“Smart belysning”-producenterna har också rörelsevakter. Till det mest utbredda och kända systemet, Philips Hue, kan du köpa rörelsevakter för både inomhus- och utomhusbruk. Det samma gäller Ikeas system “trådfri”. De kräver inte en elektriker för installation.
Avhängigt av systemets övriga installation kan du till exempel ställa in ett antal lampor till att tändas med dämpat ljus, om det registreras rörelse nattetid. Då kan du hitta till toaletten, utan att bli bländad eller slå tårna i soffbordet.
Du kan också utnyttja de extra funktioner dessa system har, till att låta en rörelsevakt utomhus tända lampan både ute och – kanske med några sekunders fördröjning – inomhus, så att det ser ut som om att du blivit väckt av att någon smyger omkring utanför huset.