Stark hylla med dolda fästen

Det ser elegant ut när fästena till en hylla är osynliga. Om du snickrar hyllan med sidor som en låda, blir den stark och risken att den blir skev försvinner. Se här hur lättdu snickrar hyllan.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
1 dag
Pris
100 kronor

Hyllan hänger stadigt och säkert på fyra långa skruvar, som inte syns när hyllan har satts på plats.

Intro

Om du snickrar en hylla med fasta sidor, alltså ungefär som en låda fast utan botten, får du en stark hylla som aldrig kommer att hänga snett eftersom sidorna ger den en otrolig styrka. Genom att utesluta bakstycke och använda dold montering får du en lätt och elegant hylla, som sätts ihop med lim och dyckertar.

Vi gör lådan av mdf-skivor som gerats i alla hörn. Vi sågar hörnen själva, men är du osäker kan du beställa delarna sågade (fast det kostar extra).

Vi har valt gerade hörn för vi tycker det är snyggare, men det går bra att använda överlappande hörn och skruva ihop delarna. Det är också lite enklare.

Alla kokböckerna fick plats i hyllan, som hänger på osynliga fästen. Det är en stark och säker upphängning.

Instruktion

01
Såga och montera 7 Steg

1

Om du snickrar din hylla med överlappande hörn, så ska de lodräta sidorna vara genomgående och de vågräta delarna sitta mellan dem. Det ger den starkaste konstruktionen.

2

Vi väljer emellertid att geringssåga hörnen i 45 grader. Det ger ett elegant intryck och hörnen blir inte så markerade. Du kan såga ut delarna med cirkelsåg och sågskena, men det är lättast om du har en bordscirkelsåg.

3

Limma ihop delarna. Eftersom delarna inte pluggas, tappas eller monteras med kex är limmet viktigt. Stryk lim på de sågade ytorna och låt träet suga. Lägg sedan på ett nytt lager lim innan delarna sätts ihop.

4

Spika ihop delarna. Om du har en spik- eller dyckertpistol använder du den och cirka 40 mm långa dyckertar. Men det går lika bra att använda hammare och vanliga dyckertar. Fäst en dyckert på cirka var 7:e centimeter.

5

Kolla om lådan har vinkelräta hörn, när du har dragit i ett par spikar. Det lättaste är att använda en vinkelrät skiva eller metallvinkel och hålla den mot hörnen i lådan. Därefter kan du spika fast återstående dyckertar.

6

Slipa alla kanter med mellanfint slippapper när limmet har torkat. Det räcker att du fasar av kanterna så att de inte känns så vassa. Runda gärna av hörnen så ser de inte så markerade ut.

7

Synliga, sågade sidor spacklas (det är kanterna på framsidan). Använd kemiskt trä som spacklas ut noga. Då blir kanterna alldeles släta när du sedan målar hyllan. Använd en stark färg så att hyllan inte repas av det som du vill ha i den.

02
Mät och häng upp 6 Steg

Vår hylla ska monteras på fyra långa skruvar som sticker ut en bit från väggen. Skruvarna ska gå in i hål i hyllan, som därefter kommer att hänga på skruvarna. Men för att detta ska fungera måste du mäta noga.

Här ska hyllan hängas på en tegelvägg, och om ett av borrhålen hamnar i en tegelfog vill vi flytta hålet, så att skruven kan tryckas in i en tegelsten, som ger fäste. Därför har vi valt att placera hålen i hyllans lodräta sidor, där det inte syns om vi flyttar skruvarna i väggen. Det finns däremot risk att en flyttning av skruvarna i sidled kan synas när hyllan sitter på väggen. Översta hålet placeras 8 cm från hyllans ovankant.

1

Mät dig fram till var hyllan ska hänga så att den hamnar där du vill ha den. Var noga när du mäter och markerar för borrhål, för det finns inget bakstycke på hyllan som kan dölja ev. felplacerade märken eller borrhål.

2

Fäst två remsor maskeringstejp som lodräta streck där du ska mäta. Då blir det inga märken på väggen. Det är en fördel om du skulle mäta fel, för då slipper du måla över felplacerade märken.

Vi vill hänga hyllan på två skruvar i varje lodrät sida. Det är 44,4 cm mellan de lodräta sidorna.

3

Borra hål för de fyra skruvarna. Håll borrmaskinen vågrätt när du borrar. Håll dammsugarslangen under borren så sprids inte borrdammet. Välj 6 mm borr i tegelsten och 6,5 mm i betong, för annars kan du inte dra i skruvarna.

Om du borrar i en tegelvägg och hamnar i en fog, så flyttar du hålet 33 mm så hamnar du i en tegelsten.

4

Borra två hål på kanten av de lodräta sidorna. Hålen placeras så att de passar till de hål du har borrat i väggen. Lägg hyllan på ett bord och borra lodrätt med 8 mm spiralborr, som lätt kan styras. Borra ev. upp hålen med 8,5 mm borr.

5

Dra fast skruvarna i väggen. Här har vi använt 7,5 x 132 mm betongskruvar utan huvuden, och de dras fast direkt i hålen utan pluggar. Låt skruvarna sticka ut 5-6 cm från väggen, så får montaget styrka.

6

Skjut in hyllan över skruvarna. Det är viktigt att skruvarna sitter vågrätt och att du håller hyllan vågrätt. Då glider skruvarna in i hålen. Efter monteringen sitter hylla stadigt och kommer inte att ”hänga”.

Material

16 mm mdf:

  • 2 bitar à 25 x 38,5 cm
  • 2 à 25 x 46 cm

Dessutom:

  • Trälim
  • Dyckertar, 40 mm
  • Skruvar, 7,5 x 132 mm
  • Kemiskt trä
  • Slippapper, korn 80 och 120
  • Färg (här används glans 90)

Specialverktyg

  • Dyckertpistol
  • Bordscirkelsåg

Tidsförbrukning

Högst 1 arbetsdag.

Pris

Cirka 100 kr.

Svårighetsgrad

Det är relativt lätt att snickra denna hylla, men det gäller att vara noggrann när du mäter och markerar för skruvarna, för de måste sitta mycket exakt.

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

Andra läser just nu ....

Mer i samma kategori Möbler