Rustikt träbord för 2.500 kr.

Ett gediget träbord med plats för tio personer för mindre än 2 500 kronor låter nästan för bra för att vara sant. Bygger du det själv går det att tillverka ett sådant träbord.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
1 helg
Pris
2.500 kronor

Intro

Brädorna har skurits ut ur två stavlimmade köksbänksskivor på 2,6 x 61 x 240 cm som kan köpas för 900 kronor styck, medan lister, köksbänksolja, färg, spik och skruvar kostar knappt 700 kronor.

Vi har valt en lätt, elegant och urstark konstruktion, där underdelen är tillverkad av tillspetsade brädor. Hemligheten ligger i sättet det hela sätts ihop – helt utan besvärliga snickerifogar. Alla lister har kortats av med raka snitt och satts ihop med lim och skruvar som endast syns från bordets undersida.

Bygg träbordet

Bordsbenen kräver precision och tankekraft, medan resten av konstruktionen är ganska enkel. Bordet kan byggas på en helg. I denna gör det själv-byggbeskrivning visar vi hur du:

 • ritar mallar för benen och sågar ut delarna
 • monterar det rejäla underredet
 • sågar till plankorna

Instruktion

01
Bordsben 6 Steg

1

Rita ut mallen till benen (H och J) på två kartongbitar enligt måtten på arbetsritningen. Se till att vara noggrann, så att du inte behöver rikta upp benen senare under arbetet.

2

Skär ut de två mallarna med en vass hobbykniv. Det kan vara en bra idé att skära efter en linjal så att du får ett helt rakt snitt. Lägg därefter mallarna på träet och rita upp.

3

Såga ut de åtta bendelarna med en sticksåg. Använd en ny klinga så att du får ett så rent snitt som möjligt, som inte flisar sig i kanten.

4

Slipa sågsnitten helt raka - eventuellt med hjälp av en lång remsa slippapper som spänns ut på ett bord. Du kan även använda en slipmus eller en planslip.

5

Slå ned fyra stycken dyckert halvvägs i den breda bordsbenslisten (H) och lägg en sträng lim på den andra bordsbenslisten (J). Dra samman listerna, slå ner spikarna och torka av överblivet lim med en fuktig trasa.

6

Slipa benen helt släta. Det är lättare att slipa dem i det här stadiet än när de har monterats på bordets undersida.

02
Stärkt underdel 6 Steg

1

Snittet på sarglisterna (D och F) ska vara 8 mm ur vinkel så att de passar med bordsbenen (H och J). Ställ in vinkeln på kapsågen och korta av de fyra listerna enligt måtten i materiallistan.

2

Förborra med ett 4 mm-borr innan du sätter ihop sarglisterna. Skarva därefter plattan med lim och tre 4,0 x 50 mm-skruvar per skarv.

3

Förborra i sarglisterna, påför därefter ordentligt med lim på sargen och skruva fast benen med 4,0 x 35 mm-skruvar.

4

Anpassa de två tvärslåarna (C) och montera dem med lim och 5,0 x 60 mm-skruvar mellan de två långa sargstyckena (D).

5

Borra 18 respektive 8 hål i sargstyckena (D och F) och påför ordentligt med lim. Nu är det klart för montering av de yttre sargstyckena (E och G).

6

Dra samman sargstyckena (D och E) med ett par tvingar och skruva fast den yttre sargen (E) med 4,0 x 35 mm-skruvar inifrån. Proceduren är densamma med sargstycke-na (F och G) vid bordets ändar.

03
Bordsskivan 5 Steg

Arbetet med bordsskivorna är egentligen det lättaste under arbetsprocessen. Det viktigaste är att du är noggrann när du skär ut brädorna. Har du inte en bordscirkelsåg eller en sänksåg med styrskena kan du få byggvaruhusets sågservice att göra utskärningen.

Bredden på bordet beror på hur stort mellanrum du vill ha mellan brädorna. Vi använder pappbitar som avståndsklossar och siktar på ett mellanrum på 5 mm.

1

Har du en bra sänksåg eller en bordscirkelsåg kelsåg är det ingen konst att såga ut fyra brädor med en bredd på 25 cm ur de två bordsskivorna. Restbitarna används senare till att skarva brädorna med.

2

Slipa sågsnitten helt släta och raka med en bandslip. Ytorna slipas därefter med en planslip eller en excenterslip, först med kornstorlek 120 och slutligen med kornstorlek 180.

3

Lägg de fyra brädorna på underdelen och ta reda på i vilken ordning skivorna ska skarvas. Se till att de finaste kanterna är vända ut mot sidorna.

4

Underdelen grundas, spacklas och slipas innan den målas med interiörfärg. Använd rulle och pensel.

5

Lägg brädorna med botten uppåt. Förborra skruvhålen i tvärslåarna och skruva fast dem på bordsskivan med 4,0 x 40 mm-skruvar. Vänd bordsskivan och lägg den till rätta på underdelen. Skruva ev. fast bordsskivan med vinkelbeslag.

Material

Stavlimmade bordsskivor av ek

 • 2 skivor (A och B) à 2,6 x 61 x 240 cm

Reglar med måttet 45 x 95 mm:

 • 2 tvärslåar (C) à 83,6 cm

Brädor med måttet 20 x 75 mm:

 • 2 sarglister (D) à 227,6 cm
 • 2 sarglister (E) à 214 cm
 • 2 sarglister (F) à 83,6 cm
 • 2 sarglister (G) à 74 cm

Brädor med måttet 20 x 95 mm:

 • 4 bendelar (H) à 71 cm
 • 4 bendelar (J) à 71 cm

Dessutom:

 • Skruvar med måtten 4,0 x 35, 4,0 x 40, 4,0 x 50 och 5,0 x 60 mm
 • Dyckert med måttet 1,8 x 40 mm
 • Trälim
 • Vit köksbänksolja
 • Primer
 • Interiörlack

Tidsförbrukning

En helg.

Pris

Pris: ca 2 500 kronor.

Svårighetsgrad

Bordsbenen kräver precision och snillrikhet medan resten av konstruktionen är ganska ”okomplicerad”.

Ritning

3D-modell

3D-modell

Bord av 4 plankor

Bordsskivan är 101,5 cm bred och består av 4 plankor.

Öppna 3D-modell

3D-modell

Spetsiga ben

Benen är spetsiga ner mot golvet och är gjorda av vanliga 21 x 95 brädor.

Öppna 3D-modell

3D-modell

Osynliga skruvar

Eftersom det bara skruvas från insidan, finns det inte några synliga skruvar.

Öppna 3D-modell

3D-modell

Bordsskivan sätts ihop

De fyra plankorna hålls ihop av fyra tvärgående brädor.

Öppna 3D-modell

Video

VERKTYG: Så här använder du sänksågen

I den här videon lär du känna snickarens favoritsåg. Sänksågen förs alltid längs en styrskena som ser till att snittet blir exakt – oavsett om det ska vara rakt eller vinklat, om det ska gå igenom materialet eller inte, eller om det börjar i kanten eller mitt på materialet. Det gör sågen lämplig till allt från spår i en bräda till att såga rent längs kanten när trallbrädorna har lagts.

VERKTYG: Så här använder du kap-/gersågen

I den här videon kan du se hur du ställer in och använder sågen, så att du kan använda den fullt ut. Kapsågen är genialisk när du ska såga många likadana korta snitt tvärs över brädor och reglar. Du kan både såga raka, gerade och vinklade snitt i bl a trä, metall, fibercement och laminat – rakt igenom eller exakt så djupt som du vill.

TIPS: Stäng av värmen när du målar

TIPS: Rätt längd på spik och skruvar

VERKTYG: Så här använder du bandslipen

I den här videon kan du se allt om hur du använder bandslipen – den grövsta och mest kraftfulla av alla slipmaskiner. Använder du bandslipen för den första slipningen av väldigt ojämna och stora ytor, kan du spara mycket tid och kraft.

Tips & Tricks

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

  Andra läser just nu ....

  Mer i samma kategori Möbler