Japansk bänk

Den här bänken bara osar av gott hantverk! Projektet kräver mästartakter och extrem precision när du med din handöverfräs ska fräsa ner ribborna i benen. När det är gjort, kan du glädja dig åt att kunna sätta ihop bänken i de millimeterexakta fogarna, helt utan lim eller skruvar!

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
2 dagar
Pris
500 kronor

Intro

Den här japanska bänken är inte ett projekt för nybörjare. Även om bänken är enkel, är det inte något lätt projekt. Det krävs svart bälte i handöverfräs och precisionen avgör allt.

Börja med mallar

För att bygga den japanska bänken behöver du två mallar att styra handöverfräsen efter.

Mallen till utfräsningen av ribborna är den krångligaste. Den görs av en rätvinklig plywoodskiva med ett fyrkantigt hål i mitten. Hålet är dock inte rätvinkligt utan som en parallelltrapets (se ritningen där ben och ribba möts) som är 37,27 mm bred uppe och nere. Här kan du med fördel använda benens form att rita efter, när du har sågat till dem. Runt om hålet sitter tre lister (C) på ett avstånd som stämmer med måttet från hålet till kanten på handöverfräsens sula - på så sätt säkerställer du att frässtålet stannar innanför hålet när du arbetar. Med den här mallen kan du göra den första halvan av utfräsningarna på ribborna, innan du spegelvänder den och gör den andra halvan.

Den andra mallen, till benen, är mycket enklare. Här ska du bara sätta styrlister till ett 12 mm brett spår som ska gå hela vägen genom benens ovansida.

Instruktion

01
Bygg de två benen 5 Steg

Vi har sågat ut allt trä från ett stycke bokträ från sågverket. Vi har behövt sätta ihop benen av flera bitar. Det har vi gjort genom att stryka på ett generöst lager snickerilim med pensel och spänna ihop trästyckena med varandra med tvingar. Efter att limmet har härdat i ett dygn, var benen färdiga för att kunna sågas i 15 graders vinkel uppe och nere, och till sist fräste vi de nio spåren vardera på dem.

1

Vi limmar ihop tre träbitar som ben. För att benen ska få rätt storlek, sätter vi ihop flera bitar trä. Stryk på limmet på ytorna med en pensel.

2

Skivorna läggs mot varandra. Det gäller att pressa ihop dem ordentligt. Stora skruvtvingar sätts på tvären, medan mindre skruvtvingar pressar ihop skarvarna. Låt limmet härda i ett dygn.

3

Benen sågas i 15-graders vinkel uppe och nere. Markera var spåren ska fräsas ut. Nu är det en fördel om du använder ett av benen för att markera på ribbmallen - då är du säker på att vinklarna blir rätt.

4

Spåren fräses ut. Mallen spänns fast på benens snedsågade ovansida och spåren fräses.

5

Spåren fräses i tre omgångar, så att träet inte spricker. Först 6 mm djupa, sedan 12 mm och till sist 18 mm djupa.

02
Fräs ribborna 8 Steg

Nu ska det fräsas ribbor, och här måste du vara uppmärksam på att vända utfräsningarna åt rätt håll.

Fräsdjupet på båda sidor av ribborna är 5 mm, och därmed blir tappen (det återstående träet mellan utfräsningar-na) 12 mm - alltså exakt samma bredd som spåren i benen.

1

Utfräsningarnas mönster ritas upp. Ribborna ska fräsas i båda ändar, så att de passar i benen. Varje ribba ska fräsas ut på fyra ställen.

2

Skruva fast mallen ordentligt på ribban och se till att markeringen passar exakt med hålet i mallen.

3

Sidolisterna (C) hindrar handöverfräsen. När handöverfräsens sula stöter emot mallens sidor, får utfräs-ningen rätt storlek.

4

Hörnen stäms ut. Handöverfräsen kan inte komma ända ut i hörnen, så det sista träet måste avlägsnas med ett vasst stämjärn. Här måste du vara väldigt noga.

5

Så här ska ribborna se ut Så här ska ribborna se ut i båda än - dar. Den sparade mittbiten på 12 mm fälls in i benens spår, så att ribbor och ben låses fast i varandra.

6

Träet slipas helt slätt när du har fräst färdigt. Det gäller både ribbor och ben, som slipas med korn 180 med en excenterslip.

7

Alla kanter fasas av. På ribbor och ben ska alla kanter vara släta. Därför använder vi en putshyvel med ett knivskarpt stål.

8

Träet oljas in. Vår bänk ska oljas in med linolja, så den kommer att blänka. Oljan påförs med en trasa. Därefter monteras alla delarna ihop och bänken är färdig och redo att användas.

Material

22 x 36 mm ribbor till sits:

  • 9 ribbor (A) à 130 cm

36 x 398 mm skiva till ben:

  • 2 ben (B) à 40 cm

Dessutom

  • Plywoodskiva + lister (C) till mallar

Specialverktyg

  • Handöverfräs

Tidsförbrukning

Ett par dagars arbete.

Pris

Från ca 500 kr för trä som du själv sågar till, beroende på träslag.

Svårighetsgrad

Även om bänken är enkel, är det inte något lätt projekt. Det krävs svart bälte i handöverfräs och precisionen avgör allt.

Ritning

Video

VERKTYG: Så här använder du handöverfräsen

I den här videon kan du se hur du ställer in och använder handöverfräsen för att skapa perfekt finish när du arbetar med trä. Det finns ett otal olika frässtål, så du kan göra allt från snygga profilerade kanter och noter till dolda fogar och utfräsningar för gångjärn. Vi går igenom de olika sorternas frässtål och visar hur du använder dem.

VERKTYG: Så här använder du excenterslipen

I den här videon lär du dig allt om excenterslipens möjligheter. Den är det självklara valet när du ska slipa större vågräta ytor, oavsett om du ska ta bort gammal färg och lack eller om du ska finslipa samlingar och obehandlat trä. Men den klarar också finare polering, t ex om bänkskivan i köket ska oljas om.

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Möbler