Inbyggd bänk med förvaring

Det finns plats för mys, avslappning och förvaring av såväl vin som dynor i denna praktiska möbel under källartrappan. Bygg den själv på en helg.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
1 helg
Pris
4.000 kronor

Intro

I denna artikel bygger vi en multifunktionell möbel som utnyttjar utrymmet under källartrappan maximalt och kombinerar myshörna och förvaring i en bänk.

Vi bygger med en blandning av återvunnet material, material från byggmarknaden och ett par nya lådor från Ikea. Bänken har monterats med skruvar och enkla tekniker som de flesta gör-detsjälvare också kan göra.

Det här är ett exempel på hur mycket en riktig gör-det-självare egentligen kan få ut av enkla material och bra planering.

Her får du et indblik i, hvordan det smarte opbevaringsmøbel er bygget op, samt hvordan det er monteret på væggene under trappen.

Du får dessutom en ritning med mått och en utförlig materiallista som du kan använda dig av om du ska bygga ett liknande projekt.

Instruktion

01
Vilar på vägg och golv 5 Steg

Även om bänken under trappan ser väldigt detaljerad ut, så är konstruktionen väldigt enkel. Själva stommen, som lådor, vinhylla och dyna vilar på, är gjord av MDF. Det hela har monterats på väggen med hjälp av två reglar (A och B) i två olika dimensioner, som hade blivit över från ett tidigare projekt. Dessutom bärs bänken upp av stöttande sidoväggar (F och F1) som står på golvet.

1

Bänken under trappan bärs upp av två reglar (A och B). Reglarna är 95 x 45 mm (A) respektive 45 x 45 mm (B). Reglarna fästs i väggen med ovansidan i samma höjd, med hjälp av ett laservattenpass.

2

Reglarna fästs på väggen med spikplugg. Eftersom väggarna består av tegel, gick det att fästa reglarna med 5 respektive 3 st 8 x 70 mm spikplugg direkt i teglet bakom.

3

Ovansidan består av två skivor (C och D). Skivorna skarvas ihop med en liten bit MDF (E). Hela sittytan vilar på reglarna, men skarven understödjs av två sidoväggar (F1) av MDF. Därför kommer skivan aldrig att hänga på mitten.

4

Det finns ytterligare två stöttande sidoväggar. Precis som under skarven (E) understödjs sittytan längst ut av sidoväggar av MDF (F). Sidoväggarna har kilats upp så att de spänns mot golvet och sittytan blir helt jämn.

5

Lådorna förstärker. Möbeln har två lådor. Lådornas upphängning sitter på sidoväggarna (F och F1). Lådorna bidrar till att förstärka konstruktionen i sidled.

Material

45 x 95 mm regel

 • Regel (A), 250 cm

45 x 45 mm regel

 • Regel (B), 105 cm

21 mm MDF-skiva

 • Sittyta (C), 105 x 135 cm
 • Sittyta (D), 105 x 175 cm
 • Skarvbit (E), 10 x 85 cm
 • 2 sidoväggar (F1) à 64,9 x 85 cm
 • 6 sidoväggar (F) à 67 x 85 cm
 • Sidovägg (G), 65 x 85 cm
 • Sidovägg (H), 60 x 85 cm
 • Täcklist (J), 10 x 325 cm
 • Täcklist (K), 15 x 325 cm
 • 68 flaskhållare (L) à 2,1 x 2,1 x 85 cm

Dessutom

 • 2 lådor, 80 x 120 cm
 • 2 lådfronter med passande mått

Ritning

A. EN PRAKTISK VINHYLLA Den ena änden av möbeln har blivit vinhylla. Hyllan har byggts av resterna av den MDF-skiva som också har använts för att konstruera resten av bänken. Här är alla vinfack 8 x 8 cm. Det passar till normala vinflaskor, men det är inte fel att göra såväl högre som bredare fack för förvaring av andra flaskor eller för något annat.

B. TÄCKLISTER Lådfronterna täcker inte hela öppningen på möbelns framsida. Det är luft ovanför och under lådfronterna. Därför har det satts två täcklister av överblivna MDF-bitar. Listerna börjar med att vara lika långa, men den översta (K) sågas till så att den passar under trappan.

C. LÅDUPPHÄNGNING Lådorna har installerats på de skenor som säljs till lådorna. Skenorna har fästs direkt på de lodräta sidoväggarna av MDF (F och F1) med träskruv.

D. SPECIALSYDD DYNA Till sittytan har gjorts en dyna av halvhård skumgummi, som fulländar möbelns funktion som bänk.

Vinhylla

Under trappan har bänken byggts som en vinhylla med plats för mer än 30 flaskor vin. Vinhyllan är gjord av MDF och består av fem sidoväggar (F och F1) och två mindre sidoväggar (G och H) samt 68 flaskhållare (L) av MDF. Flaskhållarna har limmats på sidoväggarna på 8 cm avstånd. De fungerar som små hyllor som stöttar vinflaskorna.

Vinhylla

Bärande skarvar

Den mittersta sidoväggen har bänkens viktigaste skarv. Sittytan (C och D) har skarvats ihop, och vikten från skarven vilar på två sidoväggar av MDF, förutom regeln på väggen. Skarvbiten (E) är 10 cm bred, för att det ska vara bra kontakt mellan sittytans delar och skarven.

Bärande skarvar

3D-modell

3D-modell

Den färdiga bänken

Så här ser den färdiga bänken ut.

Öppna 3D-modell

3D-modell

Vinhylla detaljerad

Vinhyllan består av stående mdf-skivor med avlånga liggande lister fastlimmade. De avlånga bitarna delar av utrymmet mellan de liggande delarna i 34 fack, med plats för en flaska vin i varje.

Öppna 3D-modell

3D-modell

Den bärande skarven

Den viktigaste skarven ligger mitt på bänkens sittyta. Här möts två mdf-skivor som fogas ihop. Skarven stöttas underifrån av två stående mdf-skivor, så att sittytan inte hänger på mitten.

Öppna 3D-modell

3D-modell

Nya lådor

Möbeln innehåller två lådor som är nyinköpta och bara ska sättas ihop. Lådorna monteras på de skenor som följer med och som sätts direkt på de stående sidoväggarna.

Öppna 3D-modell

Video

Så här använder du krysslasern

I den här videon lär du dig allt om krysslaserns funktioner. Lasern markerar helt exakta lodräta och vågräta streck på väggar och tak och är perfekt att använda för en lång rad arbetsuppgifter, t ex sätta upp kakel, upphängning av tavlor, lampor och hyllor, sätta upp maskeringstejp mitt på en vägg och att markera samma höjd i olika rum.

Video

Exakt mätning med tre kontrollpunkter

Video

Stäng av värmen när du målar

Video

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

  Andra läser just nu ....

  Mer i samma kategori Möbler