Ikea-hack: Bygg unik ram till skoskåpet

Du kan lätt sätta egen prägel på billiga skoskåp från Ikea, om du bygger en ram till dem. Här är ramen byggd av så kallade kalmarbrädor, men du kan även använda t.ex. svart MDF eller hyvlade brädor.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
4 timmar
Pris
1.200 kronor
Ikea-hack - Bygg unik ram till skoskåpet

Ikea-skoskåpet Trones utgör det ena byggmaterialet. De kostar 349 kr. för ett paket med 3 st. Det andra materialet är ett par kalmarbrädor, som ramen byggs av. De kostar runt 50 kr. per meter.

Intro

Skohyllan består av en träram byggd av kalmarbrädor, som ramar in sex vita Ikea-skoskåp. Det är ett lätt projekt där alla kan vara med.

Material:

Ikea-skoskåpet Trones utgör det ena byggmaterialet. De kostar 349 kr. för ett paket med 3 st. Det andra materialet är ett par kal-marbrädor, som ramen byggs av. De kostar runt 50 kr. per meter.

Instruktion

01
Så bygger du hyllan 4 Steg

1

Hörnena på brädorna är sågade med ett 45-gradigt snitt, så att ramen får snygga hörnfogar. Hörnena fogas samman med fogbrickor (en sorts plugg). För det krävs en lamellfräs. Har du inte en sådan kan du borra ut för vanliga träpluggar.

2

Alla skoskåpen är fastskruvade i trä ramen och i väggen. Skåpen har förborrade hål i toppen, och i sidorna kan du enkelt förborra själv. De översta sko skåpen är dessutom fastskruvade i upphängningslisten som är monterad i väggen.

3

Brädorna är kapade i längden och rakt avsågade på långsidorna som ska sitta mot väggen. Brädornas oregelbundna och organiska kant bibehålls på framkanten. Det brända utseendet som ytskiktet har, har vi fått till med en ogräsbrännare. Ytskiktet är sedan slipat, innan träet avlutningsvis har fått ett lager lack.

4

Upphängningen på väggen består av två lister, som är sågade med ett vinklat snitt (45 grader) i toppen och botten, så att de passar ihop och låser mot varandra. Den ena listen görs fast i väggen, och den andra på hyllans baksida. Hyllan hängs upp genom att listen på hyllans baksida häktas på listen som monterats på väggen. Det är viktigt att bägge lister är monterade vågrätt för att hyllan ska bli helt rak. Upphängningslisterna är monterade bakom de två översta skoskåpen, så att de inte syns.

Material

  • Skoskåp (Trones, Ikea)
  • Kalmarbrädor
  • Dymlingar eller fogbrickor
  • Skruvar: 3 x 20 och 5 x 80 mm

Specialverktyg

  • Ev. ogräsbrännare

Tidsförbrukning

Ca. 3-4 timmar.

Pris

Ca. 1.200 kr.

Svårighetsgrad

Ett bra nybörjarprojekt, som alla kan lyckas med.

Ritning

Använder du brädor med oregelbundna kanter måste du se till att brädorna är lika breda vid skarvarna, så att de blir fina.

3D-modell

3D-modell

Skoskåp

Unikt skoskåp med kanter av ohyvlade brädor.

Öppna 3D-modell

3D-modell

Brädorna kapas snett

Hörnen på brädorna sågas i 45-gradersvinkel

Öppna 3D-modell

3D-modell

Upphängning på väggen

Listerna på baksidan har kapats med ett 45-graderssnitt uppe och nere så att de passar ihop och gripar in i varandra.

Öppna 3D-modell

Video

TEKNIK: Snedsågade upphängningslister

En idealisk lösning när du ska hänga upp tunga saker

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Möbler